Advocaat Shanti Gopalrai heeft in een gesprek met Suriname suriname harde kritiek geuit op het bestuurlijk handelen van de overheid. Aanleiding voor haar uitspraken is de weigering van de staat om uitvoering te geven aan een gerechtelijke uitspraak, waarin de overheid is veroordeeld tot betaling van een openstaande schuld aan haar cliënten.
ADVERTENTIE
Ondanks het duidelijke vonnis van de rechter blijft de betaling uit, waardoor de benadeelde partij zich genoodzaakt ziet om juridische dwangmaatregelen te treffen. “We zullen over moeten gaan tot beslaglegging en mogelijk zelfs openbare verkoop om ons recht alsnog af te dwingen,” zegt Gopalrai.
Volgens de advocaat is het gedrag van de overheid onbegrijpelijk en zorgwekkend. “Aan de ene kant zien we populistische acties zoals het uitdelen van cadeaus, die worden gefinancierd met leningen. Aan de andere kant weigert men om wettelijke verplichtingen na te komen. Ondertussen stapelen de schulden zich op en is het uiteindelijk de bevolking die daarvoor de prijs betaalt.”
Gopalrai stelt dat het de overheid steeds meer ontbreekt aan transparantie en verantwoording. “De burger wordt simpelweg niet eerlijk geïnformeerd. Er wordt gedaan alsof mensen het niet in de gaten hebben, maar in werkelijkheid beseft men heel goed dat het land verder wegzakt in de schulden. Het volk draait op voor zowel nieuwe leningen als achterstallige verplichtingen.”
Ze waarschuwt dat deze gang van zaken het vertrouwen in de rechtsstaat ondermijnt. “We hebben hier te maken met kortzichtig bestuur dat niet alleen onverantwoord is, maar ook schadelijk voor het fundament van onze democratie. De wet gaat uit van eerlijke en integere bestuurders, maar in de praktijk is dat lang niet altijd het geval. In een beschaafd land zou dit niet ongestraft blijven.”
De zaak onderstreept volgens haar een bredere zorg over de wijze waarop de Surinaamse overheid haar verantwoordelijkheden benadert. “Er is een groeiende kloof tussen recht en realiteit. Als dat niet verandert, is het de rechtsstaat die op termijn de grootste klappen krijgt,” aldus Gopalrai.
- Familieconflict tussen tante en nichtje eindigt op politieb…..
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedrag…..
- CHAN PROBEERT OOK JONGEREN TE STRIKKEN..
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen..
- Afgerond Makandra-project moet exportpositie Suriname verst…..
- Verkiezingsdebat Suriname 2025: politieke partijen klaar vo…..
- Wat moet er veranderen?..
- ‘Aan de kracht achter onze samenleving’..
- Mathoera overweegt stap naar hoogste ambt: “Suriname heeft …..
- OLIE ALS ONZE REDDING..
- Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar..
- Regen en onweer op Moederdag..
- Oplevering volledig gerenoveerde RGD-polikliniek in Tijgerk…..
- Mr Suriname Faizel Pinas keert als prof terug..
- Achter de gesloten deuren van het conclaaf: hoe topfavoriet…..
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilij…..
- Afscheid van ‘Oom Jules’: een man van visie, mo…..
- Olie Guyana raakt veel sneller op dan gedacht..
- Shanti Venetiaan stopt als AdekUS-voorzitter..
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken..
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Francisc…..