Tijdens de Tak Tangi-herdenking bij NAKS heeft Sherida Mormon een krachtige oproep gedaan aan de Afro-Surinaamse gemeenschap om cultureel erfgoed om te zetten in economische kracht. “Onze geschiedenis is rijk aan kennis en grondstoffen – nu is het tijd om daar kapitaal van te maken,” zei zij in haar toespraak.
Voor de tweede keer trad Mormon op als keynote speaker tijdens het jaarlijkse eerbetoon op 1 juli. In haar toespraak, getiteld “Van erfgoed naar kapitaal: duurzame toename van Afro-Surinaamse participatie in de Surinaamse energietransitie”, legde ze nadruk op het onbenut potentieel van de gemeenschap.
Mormon wees op de traditionele kennis binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap, onder andere op het gebied van natuurlijke geneesmiddelen, zalfjes en theesoorten. “Alles groeit hier al. Wat ontbreekt is organisatie, samenwerking en een gedeelde economische visie,” stelde ze.
Volgens Mormon ligt er een kans om cultureel erfgoed niet alleen te behouden, maar ook om te zetten in economische waarde. Ze riep op tot bundeling van krachten om gezamenlijke economische vooruitgang te realiseren.
Slavernij afgeschaft, maar economische strijd niet gestredenDe spreker stond ook stil bij de betekenis van 1 juli, de dag waarop de slavernij in Suriname officieel werd afgeschaft. “De slavernij eindigde, maar er was geen compensatie, geen land, geen scholing. Men liet ons achter met een achterstand. Maar den lei – we zijn nooit gestopt met vechten,” aldus Mormon.
Ze verwees naar de kasgeldsystemen van na de afschaffing, waarmee Afro-Surinamers collectief plantages opkochten. “Onze voorouders waren georganiseerd. Die strijd voor vooruitgang is altijd collectief geweest. De baton is nu aan ons.”
Olie-industrie biedt kansen – maar alleen wie klaar is profiteertMormon benadrukte dat de opkomende olie- en gasindustrie naar schatting 6000 banen zal opleveren, maar waarschuwde dat Afro-Surinamers zonder actie achter zullen blijven. “Als wij ons nu niet organiseren, gaan die kansen aan ons voorbij. De tijd van toekijken is voorbij.”
Ook sectoren als toerisme en de diensteneconomie bieden volgens haar perspectieven, mits de gemeenschap zich actief voorbereidt op de komende ontwikkelingen.
Lessen uit Guyana: “Zijn we voorbereid op snelle bevolkingsgroei?”Ze waarschuwde dat economische groei gepaard zal gaan met een toenemende bevolkingsdruk. “De bevolking groeit nu met 0,6 tot 1 procent, maar dat zal veranderen. Kijk naar Guyana: huizenprijzen zijn daar geëxplodeerd. Wij moeten voorbereid zijn.”
Volgens Mormon moet Suriname zich wapenen tegen toenemende ongelijkheid en migratie door lokale productie te versterken en de eigen marktpositie te verbeteren. “Wij moeten onze plek opeisen – met kennis, met organisatie, met visie. Niet achterblijven, maar vooruitgaan.”
- Studente miste rampvlucht van Air India door file op weg na…..
- Humbert Harold Wensly Pocornie (74) Amsterdam 8-6-2025..
- Israël en Iran wisselen raketaanvallen uit, angst voor esca…..
- Steven Reyme: “Uitgelekte missives een klap in het gezicht …..
- Sandrina Hunsel helpt Condor spanning terugbrengen in vrouw…..
- Heraccreditatieproces gestart voor FHR MPA-programma..
- Zorgen geuit over oliesector tijdens World Ocean Week 2025..
- PRO-ondervoorzitter Nibte kritisch over VHP: ‘Democratie is…..
- Suriname op drempel van historisch leiderschap door vrouw..
- 50% aandeel Kersten in Comport markeert nieuwe fase voor Su…..
- Koers blijft stijgen: Landbouwers in nood, consumenten voel…..
- Nieuwe generatie jonge leiders wordt klaargestoomd..
- Kassier verdacht van verduistering €110.000 en US$30.000; b…..
- Newmont publiceert Duurzaamheids- en Belastingenrapport 202…..
- David Pinas timmert Yelyco in thriller naar mannen volleyba…..
- Mijnwerker bij thuiskomst beroofd..
- Indringer breekt woning binnen en verwondt vrouw in Wanica..
- Olieprijzen stijgen fors na Israëlische aanval op Iran..
- Constitutioneel Hof uitgehold; advocaat van Dijk sluit inte…..
- Start nieuw muziekjaar d’Orkest..
- Video -Egypte heeft inwoners van de wijk Ismaeli in Caïro b…..