Tijdens de Tak Tangi-herdenking bij NAKS heeft Sherida Mormon een krachtige oproep gedaan aan de Afro-Surinaamse gemeenschap om cultureel erfgoed om te zetten in economische kracht. “Onze geschiedenis is rijk aan kennis en grondstoffen – nu is het tijd om daar kapitaal van te maken,” zei zij in haar toespraak.
Voor de tweede keer trad Mormon op als keynote speaker tijdens het jaarlijkse eerbetoon op 1 juli. In haar toespraak, getiteld “Van erfgoed naar kapitaal: duurzame toename van Afro-Surinaamse participatie in de Surinaamse energietransitie”, legde ze nadruk op het onbenut potentieel van de gemeenschap.
Mormon wees op de traditionele kennis binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap, onder andere op het gebied van natuurlijke geneesmiddelen, zalfjes en theesoorten. “Alles groeit hier al. Wat ontbreekt is organisatie, samenwerking en een gedeelde economische visie,” stelde ze.
Volgens Mormon ligt er een kans om cultureel erfgoed niet alleen te behouden, maar ook om te zetten in economische waarde. Ze riep op tot bundeling van krachten om gezamenlijke economische vooruitgang te realiseren.
Slavernij afgeschaft, maar economische strijd niet gestredenDe spreker stond ook stil bij de betekenis van 1 juli, de dag waarop de slavernij in Suriname officieel werd afgeschaft. “De slavernij eindigde, maar er was geen compensatie, geen land, geen scholing. Men liet ons achter met een achterstand. Maar den lei – we zijn nooit gestopt met vechten,” aldus Mormon.
Ze verwees naar de kasgeldsystemen van na de afschaffing, waarmee Afro-Surinamers collectief plantages opkochten. “Onze voorouders waren georganiseerd. Die strijd voor vooruitgang is altijd collectief geweest. De baton is nu aan ons.”
Olie-industrie biedt kansen – maar alleen wie klaar is profiteertMormon benadrukte dat de opkomende olie- en gasindustrie naar schatting 6000 banen zal opleveren, maar waarschuwde dat Afro-Surinamers zonder actie achter zullen blijven. “Als wij ons nu niet organiseren, gaan die kansen aan ons voorbij. De tijd van toekijken is voorbij.”
Ook sectoren als toerisme en de diensteneconomie bieden volgens haar perspectieven, mits de gemeenschap zich actief voorbereidt op de komende ontwikkelingen.
Lessen uit Guyana: “Zijn we voorbereid op snelle bevolkingsgroei?”Ze waarschuwde dat economische groei gepaard zal gaan met een toenemende bevolkingsdruk. “De bevolking groeit nu met 0,6 tot 1 procent, maar dat zal veranderen. Kijk naar Guyana: huizenprijzen zijn daar geëxplodeerd. Wij moeten voorbereid zijn.”
Volgens Mormon moet Suriname zich wapenen tegen toenemende ongelijkheid en migratie door lokale productie te versterken en de eigen marktpositie te verbeteren. “Wij moeten onze plek opeisen – met kennis, met organisatie, met visie. Niet achterblijven, maar vooruitgaan.”
- Jongeren in detentie vinden stem via muziekproject..
- Tienermeisje neergestoken door dertienjarige..
- Marronkern van de ABOP blijft stabiel..
- Surinames unieke troef in de wereldwijde klimaatstrategie..
- 13-jarige scholier met ernstige steekverwonding opgenomen i…..
- Vijftig vaders doen mee aan Vaderdag special van Stichting …..
- Familieruzie eindigt in bloedbad..
- FORMATIEFOUTEN..
- Ook regen en onweer op deze vaderdag..
- Dodelijke aanvallen tussen Israël en Iran, nucleair overleg…..
- President Lula roept op tot sterkere internationale veiligh…..
- Dolores B Valies (78) Paramaribo 11-6-2025..
- Ministers PL nog niet bekend..
- Geopolitieke schok: botsing tussen Israël en Iran zet olieh…..
- Dashboard verkiezingen scoort, minder dan 1% verschil met C…..
- Bigi Boy triomfeert bij Dirty Boxing-debuut en krijgt nieuw…..
- 597Netwerken presenteert: ‘De Vijf VolksVragen’ voor minist…..
- BESCHOUWING — Met de omstreden missives is volgens de reger…..
- Jairzinho Rozenstruik wint overtuigend zijn eerste Dirty Bo…..
- OKB verklaart verkiezingsuitslag mogelijk binnen een week b…..
- DSB faciliteert handel in Staatsolie-obligaties via DCSX en…..