In de Prince Ballroom werd op maandag 12 mei, het debat ‘Suriname Kiest’ gehouden. Vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen, spraken zich uit over de noodzaak van verbindende politiek, ethisch leiderschap en respect voor de vrije keuze van de burger.
PRO-voorzitter Gerold Sewcharan stelde, dat etnische politiek vaak gekoppeld wordt aan straffeloosheid. ‘’Ik durf te stellen dat de etnische politiek, corruptie in stand houdt.‘’ Volgens hem voelen corrupte politici zich veilig, omdat hun etnische achterban hen toch blijft steunen, ongeacht wangedrag. ‘’Ze worden niet afgestraft. Ze halen hun stemmen toch wel binnen‘’, aldus Sewcharan. Hij riep op tot een betere wetgeving en versterking van het rechtssysteem om de samenleving beter te ordenen. Maar de burger heeft volgens hem, ook een verantwoordelijkheid. ‘’Niet stemmen of afwachten verandert niets. We moeten het systeem durven doorbreken.‘’
DA’91-voorzitster Angelic del Castilho legde de nadruk op de kracht van onderwijs. ‘’Wat wij willen doen, is burgerschapszin via een vak in het onderwijs brengen.‘’ Volgens haar kunnen jongeren al op school leren elkaars culturen te begrijpen en verschillen te overbruggen. Ook riep zij op tot verantwoordelijk leiderschap. ‘’Leiders moeten hun woorden zorgvuldig wegen. Je mag nooit het gevoel geven, dat je één groep boven de ander stelt.‘’ Del Castilho pleit voor het beschermen van alle culturen. “Om één te worden, moet je je thuis kunnen voelen in je eigen identiteit.”
Obed Kanapé (ABOP) sprak met passie over de noodzaak van een koerswijziging. “De tijd van verbroederingspolitiek is voorbij. De tijd van ripotrots is óók voorbij. Nu begint de tijd van verbindingspolitiek.” Kanapé haalde ook aan de structurele sociale onrechtvaardigheid, zoals het gebrek aan onderwijs en basisvoorzieningen, met name in het binnenland. “In 1999 had ik geen leerkracht om mij les te geven’’, zei hij, eraan toevoegend dat er nog steeds niet veel veranderd is: ‘’Vandaag de dag zit dat kind in Land van Dijk nog steeds onder water.”
Cedric van Samson (VHP) riep op tot respect voor politieke keuzevrijheid. “Geen enkele bevolkingsgroep behoort tot een partij. Iedere burger heeft het recht om van partij te wisselen. Overstappers moeten niet gezien worden als verraders.’’ en Van Samson stelde ook, dat partijen hun aanhangers tot de orde moeten roepen als er op sociale media wordt gescholden. “Elke partij moet verantwoordelijkheid nemen en haar mensen daarop aanspreken.”
The post Sewcharan: ‘Ze blijven corrupt, want ze worden niet afgestraft’ ..
- Algoe: “President heeft in vijf jaar geen enkele maatregel …..
- VES debat: Verdeelde meningen over nieuw IMF-programma..
- Vanaf 23 mei 00.00 uur s’avonds afsluiting verkiezingscampa…..
- Vrouw steekt ex-vriend neer tijdens bezoek..
- Commissie voor verbetering schoolbusvervoer..
- Nova accrediteert post-masteropleiding Wetgeving..
- BEP pleit in Nickerie voor burgerparticipatie en fiscale de…..
- Jongeren leren ondernemen met steun van SPWE en AW en J..
- Nurmohamed: ‘Nieuwe minister moet het werk continueren’..
- Nieuwsuur onthult impact van mennonieten op regenwoud..
- Politiebericht over onderzoek fraude met oproepingskaarten..
- Stichting Bondru doorbreekt stilte over stemadvies en is te…..
- KPS traint haast 1.500 burgers als ordehandhavers verkiezin…..
- Evaluatie Gezinswet moet leiden tot betere bescherming werk…..
- Salarbaks troeft Burleson af in tweede etappe sneldamtoerno…..
- Adoptie in het nieuw BW..
- Santokhi installeert commissie schoolbusvervoer..
- Minister Sewdien opent moderne landbouwstructuur: “Tijd voo…..
- Raghoebarsing optimistisch over herstructurering staatsbedr…..
- Gregory Rusland over ‘De nieuwe weg’ van NPS..
- Olieprijs stijgt na Saudische investeringsbelofte..