Inwoners van Seoul hebben te maken met een invasie van zogeheten ‘lovebugs’. De insecten overspoelen wandelpaden, terrassen en andere open plekken in de Koreaanse hoofdstad. Op beelden die viraal gaan is te zien hoe sommige plaatsen helemaal zijn bedekt met een tapijt van beestjes. De vliegensoort Plecia longiforceps, de officiële naam van de lovebugs, ontleent zijn bijnaam aan zijn opvallende paargedrag.
De insecten vliegen langdurig aan elkaar vasthangend in de lucht. Mannetjes blijven drie tot vier dagen leven, vrouwtjes houden het iets langer vol, ongeveer een week, en leggen in die tijd honderden eitjes in vochtige grond.
De insecten komen oorspronkelijk uit subtropische gebieden in Zuidoost-China, Taiwan en enkele Japanse eilanden. Door klimaatverandering en verstedelijking van bergachtige gebieden verplaatsen ze zich meer naar het noorden. Die streken worden aantrekkelijker door hogere temperaturen. Seoul, dat in de zomer in een soort hitte-eiland verandert, is extra aantrekkelijk voor de beestjes.
‘Bang om te ademen’In 2022 was er de eerste grote uitbraak in Zuid-Korea. Sindsdien zijn de klachten bij het stadsbestuur over de lovebugs meer dan verdubbeld, van 4418 in 2023 tot 9296 vorig jaar. Dit jaar kwamen er in de aan Seoul grenzende kuststad Incheon in een dag honderd meldingen binnen. Bewoners noemen het op sociale media “een ramp” en iemand vreest de beestjes binnen te krijgen. “Ik ben bang om te ademen.”
Uit een onderzoek van het Seoul Institute blijkt dat het geduld van de hoofdstedelijke bevolking opraakt. 86 procent van de inwoners ziet de lovebugs als ongedierte. Na kakkerlakken en bedwantsen staan ze op de derde plaats van meest onaangename insecten.
De nieuwe uitbraak heeft in de Zuid-Koreaanse hoofdstad een verhit debat op gang gebracht over bestrijdingsmethoden. “Ze zien er walgelijk uit, maar het zijn eigenlijk nuttige insecten”, melden de autoriteiten in Seoul. Daarbij waarschuwden ze dat het lukraak spuiten van chemische bestrijdingsmiddelen ook “andere organismen” doodt en ook schadelijk kan zijn voor mensen.
De zwarte vliegjes met een rode rug bestuiven bloemen en hun larven verrijken de grond door organisch materiaal af te breken, benadrukt het stadsbestuur. Ze vormen ook geen bedreiging voor mensen: ze bijten niet en brengen geen ziektes over.
VogelsDe autoriteiten raden bewoners aan om de insecten weg te spoelen met water en lichtvallen en vliegenstrips op te hangen rond buitenverlichting. Ook helpt het om buiten donkerkleurige kleding te dragen. De insecten worden aangetrokken door licht en felle kleuren.
Er zijn ook speciale schimmelbestrijdingsmiddelen in ontwikkeling die de larven van de lovebugs moeten aanpakken en tegelijkertijd de schade aan het ecosysteem tot een minimum moeten beperken.
Een andere natuurlijke methode om de plaag tegen te gaan is vogels, zoals eksters en mussen, te leren om de insecten te eten.
Binnen enkele weken is de overlast sowieso voorbij: de lovebugs, met hun korte levensduur, verdwijnen meestal halverwege juli. Na ongeveer twee weken van intense activiteit stort de populatie snel in.
- Zonnig weer maar ook onweersbuien voorspeld..
- Politie De Nieuwe Grond pakt verdachte aan voor verspreidin…..
- Local content vereist AI-kennis – Zijn we er klaar voor?..
- Kirchner begint straf, supporters massaal op straat..
- Raghoebarsing over koersstijging: aankomende leiders zullen…..
- Shemar Jameson go-to guy in eerste finale triomf Yellow Bir…..
- Enige overlevende van crash in India begraaft broer, die oo…..
- Afreximbank investeert US$ 1,6 miljard in Staatsolie: grote…..
- Mexico plaatst zich voor kwartfinale Concacaf Gold Cup 2025..
- Column: Finishing touch..
- SEOGS 2025: bevolking zal snel vruchten plukken van oliewin…..
- BESCHOUWING — Hopen op gezamenlijke verantwoordelijkheid..
- Adhin vraagt samenleving geen wonderen te verwachten van ni…..
- ‘SRD heeft meer dan 95 procent van haar koopkracht verloren…..
- Jagesar: Geen belastingvoordelen voor Petronas en Paradise …..
- Politie houdt verdachte aan voor verduistering sieraden na …..
- Reactie op Tsang: Feiten verdraaien is geen leiderschap..
- OKB zal verkiezingen 2025 bindend verklaren..
- Sharon Balkaran: ‘We did it’..
- Volksgezondheid ondertekent overeenkomst voor digitale onde…..
- Toekomst Corantijnbrug onzeker door nasleep verkiezingen Su…..