Inwoners van Seoul hebben te maken met een invasie van zogeheten ‘lovebugs’. De insecten overspoelen wandelpaden, terrassen en andere open plekken in de Koreaanse hoofdstad. Op beelden die viraal gaan is te zien hoe sommige plaatsen helemaal zijn bedekt met een tapijt van beestjes. De vliegensoort Plecia longiforceps, de officiële naam van de lovebugs, ontleent zijn bijnaam aan zijn opvallende paargedrag.
De insecten vliegen langdurig aan elkaar vasthangend in de lucht. Mannetjes blijven drie tot vier dagen leven, vrouwtjes houden het iets langer vol, ongeveer een week, en leggen in die tijd honderden eitjes in vochtige grond.
De insecten komen oorspronkelijk uit subtropische gebieden in Zuidoost-China, Taiwan en enkele Japanse eilanden. Door klimaatverandering en verstedelijking van bergachtige gebieden verplaatsen ze zich meer naar het noorden. Die streken worden aantrekkelijker door hogere temperaturen. Seoul, dat in de zomer in een soort hitte-eiland verandert, is extra aantrekkelijk voor de beestjes.
‘Bang om te ademen’In 2022 was er de eerste grote uitbraak in Zuid-Korea. Sindsdien zijn de klachten bij het stadsbestuur over de lovebugs meer dan verdubbeld, van 4418 in 2023 tot 9296 vorig jaar. Dit jaar kwamen er in de aan Seoul grenzende kuststad Incheon in een dag honderd meldingen binnen. Bewoners noemen het op sociale media “een ramp” en iemand vreest de beestjes binnen te krijgen. “Ik ben bang om te ademen.”
Uit een onderzoek van het Seoul Institute blijkt dat het geduld van de hoofdstedelijke bevolking opraakt. 86 procent van de inwoners ziet de lovebugs als ongedierte. Na kakkerlakken en bedwantsen staan ze op de derde plaats van meest onaangename insecten.
De nieuwe uitbraak heeft in de Zuid-Koreaanse hoofdstad een verhit debat op gang gebracht over bestrijdingsmethoden. “Ze zien er walgelijk uit, maar het zijn eigenlijk nuttige insecten”, melden de autoriteiten in Seoul. Daarbij waarschuwden ze dat het lukraak spuiten van chemische bestrijdingsmiddelen ook “andere organismen” doodt en ook schadelijk kan zijn voor mensen.
De zwarte vliegjes met een rode rug bestuiven bloemen en hun larven verrijken de grond door organisch materiaal af te breken, benadrukt het stadsbestuur. Ze vormen ook geen bedreiging voor mensen: ze bijten niet en brengen geen ziektes over.
VogelsDe autoriteiten raden bewoners aan om de insecten weg te spoelen met water en lichtvallen en vliegenstrips op te hangen rond buitenverlichting. Ook helpt het om buiten donkerkleurige kleding te dragen. De insecten worden aangetrokken door licht en felle kleuren.
Er zijn ook speciale schimmelbestrijdingsmiddelen in ontwikkeling die de larven van de lovebugs moeten aanpakken en tegelijkertijd de schade aan het ecosysteem tot een minimum moeten beperken.
Een andere natuurlijke methode om de plaag tegen te gaan is vogels, zoals eksters en mussen, te leren om de insecten te eten.
Binnen enkele weken is de overlast sowieso voorbij: de lovebugs, met hun korte levensduur, verdwijnen meestal halverwege juli. Na ongeveer twee weken van intense activiteit stort de populatie snel in.
- Gevaarlijke voorwerpen aangetroffen bij tassencontrole op m…..
- Reactie op artikel Ramsukul..
- Wong Loi Sing bij nieuwe solo-expositie: ‘Ik oefen nog elke…..
- Ex-partner richt woede op moeder van kind..
- Suriname en Uruguay klaar voor nieuwe fase in offshore ener…..
- TotalEnergies en Suriname Energy Chamber versterken samenwe…..
- Gevaarlijke voorwerpen gevonden bij tassencontrole Mulo Wag…..
- Goerdat beroept zich op wettelijke onverenigbaarheid voor n…..
- SAO plaatst gezondheidsdag in teken 45-jarig jubileum en tr…..
- Awasa-dans en Surinaamse lekkernijen trekken publiek in Chi…..
- Gezondheidsdag, startsein viering 45 jaar SAO..
- Boldewijn verwacht dat nieuwe president in parlement wordt …..
- Mahonieboom DNA omgevallen..
- Fête de la Musique 2025 brengt meer dan 40 artiesten samen …..
- TotalEnergies en Surinaamse Energiekamer sluiten partnersch…..
- Minister Raghoebarsing zwijgt over koersstijging..
- Halve offshore gebied Suriname nu onder contract na deal me…..
- Raymond Alder aangehouden in Guyana voor cocaïnesmokkel..
- KPS: Onderzoek zaak Sunparklaan verloopt vlot..
- Buurtmanager Wageningen vindt gevaarlijke voorwerpen tijden…..
- Boldewijn: is Goerdat wel eerlijk en openhartig geweest naa…..