De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) adviseert de regering om sleutelinstituten van de overheid verder te versterken. In haar meest recente bulletin benadrukt dit onafhankelijke economische monitorings- en adviesorgaan, tevens erkend overlegpartner van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat sterke en goed functionerende instituten essentieel zijn voor het effectief realiseren van het overheidsbeleid.
Tot de genoemde instituten behoren de Belastingdienst, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), de douane, het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), het Planbureau, de Rekenkamer, de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD), diverse ministeries en nutsbedrijven, het NAMLAC/AML-PIU en de Nationale Milieu Autoriteit (NMA). De SEOB beveelt aan om bij het versterken van deze instituten internationale best practices als leidraad te nemen.
Hiervoor zijn investeringen noodzakelijk in zowel human capital (zoals trainingen, uitwisselingsprogramma’s en technische assistentie) als in systemen (waaronder IT-systemen, software, hardware en projectmanagement). De SEOB erkent dat er financiële beperkingen zijn en dat prioriteiten gesteld moeten worden bij de volgorde van de institutionele versterking. Volgens de organisatie zal Suriname baat hebben bij een nationale langetermijnvisie die breed bekend is en gedragen wordt door alle lagen van de samenleving.
Daarnaast acht de SEOB het noodzakelijk dat Suriname een stabiel en voorspelbaar beleid voert om de economische stabiliteit te waarborgen en buitenlandse investeerders aan te trekken. Hervormingen, waaronder een vervolg op het IMF-programma, zijn daarbij cruciaal om transparantie en vertrouwen te vergroten. Door overheidsinstellingen te versterken en de governance te verbeteren, kan Suriname de uitvoeringscapaciteit van een dergelijk programma verhogen.
De SEOB benadrukt ook dat de overheid een prominentere rol kan spelen door middelen in te zetten voor cruciale sectoren zoals infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg. Verder is aandacht nodig voor de energietransitie en het versterken van de weerbaarheid van het land tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook wijst de SEOB op de noodzaak om cyberrisico’s in te dammen en digitalisering te bevorderen, onder meer binnen betalingssystemen, om de efficiëntie en uiteindelijk de productiviteit te verhogen.
- Keniaanse politie in Haïti dient ontslag in..
- VHP lijkt wel enige coalitiepartij in DNA..
- Waar eindigt dit?..
- Minister Mac Andrew betreurt besluit Goerdin..
- Strenge controle ECD in Commewijne resulteert in sluiting v…..
- Vermeende genocide in Palestina is antisemitische retoriek..
- Gajadien pleit voor duurzaam beheer olie-inkomsten..
- Inheemsen en milieuorganisatie tegen Chinalco-deal..
- Tapajai of Kabalebo: ‘Suriname moet een keus maken’..
- Tropenbos Suriname en CELOS verlengen samenwerking..
- 14 kandidaten opgeleid tot mediator in strafzaken..
- A piki takru (korpschef blundert voor de 3e keer in korte t…..
- Nationaal Leger houdt open dagen voor jongeren..
- Deel thuis gezette ambtenaren OW na 4 jaar nog steeds niet …..
- Mannenkoor Harmonie sluit 2024 af met ‘Tap’ Yari Concer…..
- Staatsrechtelijke onkunde inzake bevoegdheden onderminister…..
- Gentle kijkt op van deurwaardersexploot over alv Sportcentr…..
- Breuk tussen Brunswijk en Somohardjo..
- KPS reageert op uitlatingen dc Saramacca..
- ‘Goudsector hield economie overeind’..
- Regering maakt geld vrij voor zwaar materieel ministerie OW..