De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) adviseert de regering om sleutelinstituten van de overheid verder te versterken. In haar meest recente bulletin benadrukt dit onafhankelijke economische monitorings- en adviesorgaan, tevens erkend overlegpartner van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat sterke en goed functionerende instituten essentieel zijn voor het effectief realiseren van het overheidsbeleid.
Tot de genoemde instituten behoren de Belastingdienst, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), de douane, het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), het Planbureau, de Rekenkamer, de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD), diverse ministeries en nutsbedrijven, het NAMLAC/AML-PIU en de Nationale Milieu Autoriteit (NMA). De SEOB beveelt aan om bij het versterken van deze instituten internationale best practices als leidraad te nemen.
Hiervoor zijn investeringen noodzakelijk in zowel human capital (zoals trainingen, uitwisselingsprogramma’s en technische assistentie) als in systemen (waaronder IT-systemen, software, hardware en projectmanagement). De SEOB erkent dat er financiële beperkingen zijn en dat prioriteiten gesteld moeten worden bij de volgorde van de institutionele versterking. Volgens de organisatie zal Suriname baat hebben bij een nationale langetermijnvisie die breed bekend is en gedragen wordt door alle lagen van de samenleving.
Daarnaast acht de SEOB het noodzakelijk dat Suriname een stabiel en voorspelbaar beleid voert om de economische stabiliteit te waarborgen en buitenlandse investeerders aan te trekken. Hervormingen, waaronder een vervolg op het IMF-programma, zijn daarbij cruciaal om transparantie en vertrouwen te vergroten. Door overheidsinstellingen te versterken en de governance te verbeteren, kan Suriname de uitvoeringscapaciteit van een dergelijk programma verhogen.
De SEOB benadrukt ook dat de overheid een prominentere rol kan spelen door middelen in te zetten voor cruciale sectoren zoals infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg. Verder is aandacht nodig voor de energietransitie en het versterken van de weerbaarheid van het land tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook wijst de SEOB op de noodzaak om cyberrisico’s in te dammen en digitalisering te bevorderen, onder meer binnen betalingssystemen, om de efficiëntie en uiteindelijk de productiviteit te verhogen.
- ‘De tijd dat alles van de leider met de mantel der liefde w…..
- NDP takes the lead in establishing a new political system..
- Royalty Voor Iedereen om trots op te zijn..
- DP World adapteert verloskamer van het St. Vincentiuszieken…..
- Pakittow: ‘Ik wil ervoor zorgen dat we deze president wegst…..
- “Santokhi 180 graden gedraaid”..
- Schalkwijk: “Strategic Group for Oil and Gas Policy is not …..
- Geen persoonlijke ongelukken bij brand Kinderafdeling MMC..
- Parmessar: “Politieke chaos in de regering is zichtbaar…..
- President moet vragen beantwoorden over stijging koers..
- VIDS: “Alle activiteiten in West-Suriname moeten stopgezet …..
- Helikopterview kan zowel politiek als individueel leidersch…..
- EU en Mercosur-blok kondigen ‘win-win’-vrijhand…..
- Powakka feest met Lions Club Wanica op St. Wilhelmus School..
- Indiase Luchtmacht verlengt levensduur MiG-21 straaljagers …..
- Noorse rechtbank verwerpt vrijlatings verzoek van Anders Be…..
- Kanape: “Sterkere rechtsstaat vereist respect voor wetten e…..
- Green Development Strategy om toekomst Suriname veilig te s…..
- Algemene Politieke Beschouwingen 2024 aangevangen..
- Regering geeft groen licht voor verdere uitwerking Green De…..
- Henk Defares wint Wiki Loves Monuments Suriname..