President Chan Santokhi heeft aangekondigd dat er per 1 oktober van dit jaar meertalig onderwijs wordt ingevoerd in het binnenland. Het doel is het onderwijs toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor leerlingen die voornamelijk communiceren in hun eigen moedertaal.
ADVERTENTIE
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft inmiddels de opdracht gekregen dit model te implementeren. Naast het Nederlands als officiële instructietaal, zullen leerlingen ook les krijgen in hun eigen taal.
De president deed zijn uitspraak tijdens een Bromkidyari Night van de VHP afgelopen donderdag. Hij wees erop dat het verschil in slagingspercentages tussen het kustgebied en het binnenland aanzienlijk is. Door onderwijs in de moedertaal aan te bieden, wil hij kinderen uit het achterland een eerlijke kans geven op kwalitatief onderwijs.
Volgens Santokhi is het cruciaal dat leerlingen hun toetsen in hun moedertaal kunnen maken. “Het Nederlands is een bindmiddel, maar mag geen obstakel vormen bij het verwerven van kennis,” stelde de president. “De kinderen in het binnenland hebben allemaal een droom: de een wil arts worden, de ander piloot. Met het huidige onderwijssysteem is dat nauwelijks haalbaar vanwege de vele frustraties die ermee gepaard gaan.”
De president gaf verder aan dat de overheid werkt aan de invoering van afstandsonderwijs. “Als een kind lessen moet volgen voor bijvoorbeeld het NATIN, moet die student via internet gewoon kunnen deelnemen aan het leerproces. Een bijkomend voordeel is dat de lessen opgenomen worden, zodat de leerlingen de stof kunnen herhalen,” aldus Santokhi.
Tot slot benadrukte hij dat studenten in een richting geplaatst moeten worden die aansluit bij hun talent. Dit alles moet bijdragen aan het wegwerken van sociale achterstanden en het scheppen van gelijke kansen voor alle kinderen in Suriname.
- Woningbrand Nickerie mogelijk aangestoken: 2 verdachten in …..
- RBT-Paramaribo houdt man aan die zich als politieambtenaar …..
- Voorzitter DA’91: ‘geen water in de wijn, wij bundelen niet…..
- Verkiezingen onder druk..
- Ruzie over goud mondt uit in steekpartij..
- Officiële lancering programma ‘Royalty voor Iedereen’..
- Jogi: Misleiding en slecht bestuur bij uitgifte bouwkavels …..
- Minister Vorswijk niet op de hoogte van 1000 toewijzingsbri…..
- Reactie op: VHP de feiten achter de cijfers!..
- Grafruiming tussen wet en praktijk (3/slot): ‘Regels stamme…..
- Wilfried James Lieuw-A-Len..
- Politieke partijen niet op één lijn over IMF-vervolgprogram…..
- Korpschef Bryan Isaacs in Georgetown gekozen als Second Vic…..
- OPTSU: geen tweede IMF maar eigen opties benutten voor econ…..
- Nederlandse Tweede Kamer praat slavernijverleden en herstel..
- Mario Robert Sno..
- Ramautarsing: Koersbeheersing wél degelijk hoofdreden valut…..
- Vrouw doet aangifte na verspreiding van naaktfoto door buur…..
- Natin neemt modern ICT-lokaal in gebruik..
- Ex-minister Achaibersing: “Vorige regering handelde te kwad…..
- AWJ en SURVAM onderkennen belang verzekering werknemers..