Kort voor de kerstdagen maakte minister Raghoebarsing bekend, dat het aantal ambtenaren van circa 53.000 gedaald is naar circa 46.000 in deze regeerperiode. De loonkosten zijn gestegen van circa 320 miljoen per maand naar circa 800 miljoen per maand en stijgen nog verder.
Iedere internationale analyse van onze economie benadrukt, dat de structuur van onze beroepsbevolking een serieus obstakel is voor ontwikkeling. Behalve de enorme kosten, verdwijnt een gedeelte van de beroepsbevolking in een systeem, dat weinig prikkels tot verdere ontwikkeling biedt. Ondernemerschap wordt van meerdere kanten ondermijnd, omdat enerzijds de mankracht die het zou moeten drijven, kiest voor voorspelbare trajecten bij de overheid en anderzijds, taken die in andere economieën aangeboden worden door ondernemingen, door de ambtenaren uitgevoerd blijven worden.
Ieder jaar weer kampt de regering met invloedrijke bonden, die om begrijpelijke redenen, geen langdurige meerjarige trajecten aangaan, van stapsgewijze verhogingen, maar korte- tot middentermijneisen kunnen stellen, met grote schokken. Het brengt geen van beide partijen tevredenheid, want het vakwezen kan wijzen naar de inflatie, waarmee de verhogingen onmogelijk dezelfde tred kunnen houden. Maar de onderhandelingsmacht en onderhandelingsstijl van het vakwezen, zijn een inherent onderdeel van die inflatie. Want als 25 procent over de gehele linie van ruim 50.000 personen aan verhoging het systeem binnenvloeit, heeft dat ontwaarding tot gevolg. De vicieuze cirkel wordt erger naarmate het ambtenarenbestand groter is en neemt af, naarmate het slinkt.
Het afslanken in aantal is dus van belang, al zijn er op korte termijn nog geen besparingen te melden. Minister Raghoebarsing heeft gelijk over het historisch unieke karakter van het resultaat. Het is aan de inkomende politieke machthebbers om na 2025 dit beleid te bestendigen en de verleiding te weerstaan, loyalisten te accommoderen. Het tweede onderdeel zou zijn om aan de onderhandelingstafel, iedere verhoging in nominaal loon, gelijk te stellen aan betrokkenheid bij het vakwezen, van verdere sanering. Goede voorwaarden voor goede krachten leveren een kwalitatief en uiteindelijk efficiënter ambtenarenapparaat op, wat ten grondslag zal moeten liggen aan een beheersbare economie.
The post SANERING SUCCESVOL ..
- Personeelstekort blijft uitdaging voor SEH van AZP ondanks …..
- Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten..
- Venezuela: Chavez had diepe bewondering voor Bouterse..
- Owru Yari in het buitenland: Het gemis van een feestelijke …..
- Alia Bhatt stuns in a classic white saree..
- Staatsolie legt stevige basis voor versnelde groei in 2024..
- Wi! Uma Fu Sranan is ex-president Bouterse dankbaar..
- Santokhi: onderwijsbeleid krijgt met onderminister Jordan e…..
- Meer dan drieduizend verkeersvonnissen..
- Bee: 2024 was bijzonder jaar voor DNA..
- AZP-medewerkers niet gemotiveerd..
- Jongerenorganisaties keuren overmatig alcoholgebruik af..
- Lloyd Read na bijna vier decennia bondsvoorzitter Staatsoli…..
- ‘Als NH succesvol is, zal Suriname succesvol zijn’..
- President Santokhi draagt 28 politievoertuigen over aan KPS..
- Roy Caupain nieuwe voorzitter van de Staatsolie Werknemers …..
- Na zes jaar weer vrouwelijke kandidaat voor de zwarte band …..
- Duizenden sluiten 2024 feestelijk af..
- EZ-minister Kuldipsingh: ‘Meer dan 75 procent van begroting…..
- Landvreugd: “Niet zo mooi wat is aangetroffen”..
- Wet Spaar- en Stabilisatie Fonds Suriname goedgekeurd..