Kort voor de kerstdagen maakte minister Raghoebarsing bekend, dat het aantal ambtenaren van circa 53.000 gedaald is naar circa 46.000 in deze regeerperiode. De loonkosten zijn gestegen van circa 320 miljoen per maand naar circa 800 miljoen per maand en stijgen nog verder.
Iedere internationale analyse van onze economie benadrukt, dat de structuur van onze beroepsbevolking een serieus obstakel is voor ontwikkeling. Behalve de enorme kosten, verdwijnt een gedeelte van de beroepsbevolking in een systeem, dat weinig prikkels tot verdere ontwikkeling biedt. Ondernemerschap wordt van meerdere kanten ondermijnd, omdat enerzijds de mankracht die het zou moeten drijven, kiest voor voorspelbare trajecten bij de overheid en anderzijds, taken die in andere economieën aangeboden worden door ondernemingen, door de ambtenaren uitgevoerd blijven worden.
Ieder jaar weer kampt de regering met invloedrijke bonden, die om begrijpelijke redenen, geen langdurige meerjarige trajecten aangaan, van stapsgewijze verhogingen, maar korte- tot middentermijneisen kunnen stellen, met grote schokken. Het brengt geen van beide partijen tevredenheid, want het vakwezen kan wijzen naar de inflatie, waarmee de verhogingen onmogelijk dezelfde tred kunnen houden. Maar de onderhandelingsmacht en onderhandelingsstijl van het vakwezen, zijn een inherent onderdeel van die inflatie. Want als 25 procent over de gehele linie van ruim 50.000 personen aan verhoging het systeem binnenvloeit, heeft dat ontwaarding tot gevolg. De vicieuze cirkel wordt erger naarmate het ambtenarenbestand groter is en neemt af, naarmate het slinkt.
Het afslanken in aantal is dus van belang, al zijn er op korte termijn nog geen besparingen te melden. Minister Raghoebarsing heeft gelijk over het historisch unieke karakter van het resultaat. Het is aan de inkomende politieke machthebbers om na 2025 dit beleid te bestendigen en de verleiding te weerstaan, loyalisten te accommoderen. Het tweede onderdeel zou zijn om aan de onderhandelingstafel, iedere verhoging in nominaal loon, gelijk te stellen aan betrokkenheid bij het vakwezen, van verdere sanering. Goede voorwaarden voor goede krachten leveren een kwalitatief en uiteindelijk efficiënter ambtenarenapparaat op, wat ten grondslag zal moeten liggen aan een beheersbare economie.
The post SANERING SUCCESVOL ..
- Column: Bedeltoer..
- VES: voorzichtigheid geboden bij fragiele vooruitgang..
- BESCHOUWING — De mythe van Bouterse; hoe de NDP de waarheid…..
- Nieuwe kassasystemen moeten landelijk ingevoerd worden, and…..
- Ramadhin: Geen uitbraak van HMPV virus in Suriname..
- Politiebond wil spoedonderhoud met korpschef over bejegenin…..
- Kampoe laat zich bijna verrassen door Kampoe 2 in beker..
- Leden ABPRO in actie..
- “Regering en coalitie dralen met Kiesregeling”..
- Natio is meer dan voetbal..
- Winkels waarvan kassasysteem niet in orde is moeten deuren …..
- Politiebond wil spoedonderhoud met korpschef na bejegening …..
- Markoesaverwerkingshal op terrein Melkcentrale Paramaribo..
- Telgt begint met interne organisatie van de OBS..
- Volksgezondheid: Geen sprake van uitbraak Humaan Metapneumo…..
- LVV zet Farmer Field School in markoesa op bij familie Soek…..
- Bryan Renten aangesteld als CEO van Fernandes Group..
- President Santokhi verricht opening nieuwe waterinstallatie…..
- SBF: Aandacht richten op meer sectoren economie..
- Presidentiële werkgroep bespreekt dringende actiepunten met…..
- Korpschef oriënteert zich persoonlijk op afdeling Verkeer..