Kort voor de kerstdagen maakte minister Raghoebarsing bekend, dat het aantal ambtenaren van circa 53.000 gedaald is naar circa 46.000 in deze regeerperiode. De loonkosten zijn gestegen van circa 320 miljoen per maand naar circa 800 miljoen per maand en stijgen nog verder.
Iedere internationale analyse van onze economie benadrukt, dat de structuur van onze beroepsbevolking een serieus obstakel is voor ontwikkeling. Behalve de enorme kosten, verdwijnt een gedeelte van de beroepsbevolking in een systeem, dat weinig prikkels tot verdere ontwikkeling biedt. Ondernemerschap wordt van meerdere kanten ondermijnd, omdat enerzijds de mankracht die het zou moeten drijven, kiest voor voorspelbare trajecten bij de overheid en anderzijds, taken die in andere economieën aangeboden worden door ondernemingen, door de ambtenaren uitgevoerd blijven worden.
Ieder jaar weer kampt de regering met invloedrijke bonden, die om begrijpelijke redenen, geen langdurige meerjarige trajecten aangaan, van stapsgewijze verhogingen, maar korte- tot middentermijneisen kunnen stellen, met grote schokken. Het brengt geen van beide partijen tevredenheid, want het vakwezen kan wijzen naar de inflatie, waarmee de verhogingen onmogelijk dezelfde tred kunnen houden. Maar de onderhandelingsmacht en onderhandelingsstijl van het vakwezen, zijn een inherent onderdeel van die inflatie. Want als 25 procent over de gehele linie van ruim 50.000 personen aan verhoging het systeem binnenvloeit, heeft dat ontwaarding tot gevolg. De vicieuze cirkel wordt erger naarmate het ambtenarenbestand groter is en neemt af, naarmate het slinkt.
Het afslanken in aantal is dus van belang, al zijn er op korte termijn nog geen besparingen te melden. Minister Raghoebarsing heeft gelijk over het historisch unieke karakter van het resultaat. Het is aan de inkomende politieke machthebbers om na 2025 dit beleid te bestendigen en de verleiding te weerstaan, loyalisten te accommoderen. Het tweede onderdeel zou zijn om aan de onderhandelingstafel, iedere verhoging in nominaal loon, gelijk te stellen aan betrokkenheid bij het vakwezen, van verdere sanering. Goede voorwaarden voor goede krachten leveren een kwalitatief en uiteindelijk efficiënter ambtenarenapparaat op, wat ten grondslag zal moeten liggen aan een beheersbare economie.
The post SANERING SUCCESVOL ..
- Vrachtwagenchauffeur komt om het leven..
- Wayne Telgt gekozen tot voorzitter OBS..
- Janiek Pomba verlengt ‘patent’ op Bigi Broki Waka..
- Wie bepaalt of het hoofdstuk Bouterse is afgesloten?..
- WEERSEXTREMEN BINNENLAND..
- VAN 2024 NAAR 2025..
- Beknopt..
- Regering werkt aan ‘Royalty’s voor Iedereen’-programm…..
- SANERING SUCCESVOL..
- Janiek Pomba winnaar Bigi Broki 10K snelloop..
- Ook militaire kapel ontvangt muzieknotenboek OHM..
- Toename van HMPV-besmettingen in China roept herinneringen …..
- Kanhai: “De geschiedenis zal Desi Bouterse vrijspreken”..
- Wageningen kampt opnieuw met medicijntekort..
- Man doodgeschoten op goudconcessie in Brokopondo..
- Woordenwisseling worstman en klant eindigt in schietpartij..
- HET JAAR VAN KEUZES..
- 21ste editie van Bigi Broki Waka trekt weer enorm veel deel…..
- Adhin belooft verwezenlijkingen van Bouterse vast te leggen..
- Met Ongepaste Spoed: Curieuze haast rondom een bauxietdeal..
- VSB roept op tot nationale samenwerking..