door Valerie Fris
PARAMARIBO — Het Media Instituut voor het Caribisch Gebied (MIC) en de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM) benadrukken in afzonderlijke verklaringen het belang van verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de journalistiek. In het kader van de Internationale Dag van de Persvrijheid, zaterdag 3 mei, roepen de organisaties op tot aandacht voor de impact van artificial intelligence (AI), met name gezien de specifieke uitdagingen in de regio zoals medialevensvatbaarheid, desinformatie en natuurrampen.ADVERTISEMENT
Onder het wereldwijde thema “Verslaggeving in de Brave New World – De impact van kunstmatige intelligentie op persvrijheid en de media” pleiten MIC en ACM – onder voorzitterschap van de Surinaamse journalist Harvey Panka – voor regionale samenwerking. Het doel is het potentieel van AI te benutten, terwijl tegelijkertijd de democratische uitwisseling van ideeën wordt beschermd.
“Ons voortbestaan hangt af van het behoud van het publieke vertrouwen door middel van nauwkeurigheid en transparantie”
AI en desinformatie
Kiran Maharaj, voorzitter van het MIC, merkt op: “AI zou de toegang tot informatie kunnen democratiseren, maar zonder beperkingen kan het de financiële duurzaamheid van de Caribische media ondermijnen. We moeten pleiten voor een rechtvaardig AI-bestuur dat prioriteit geeft aan journalistiek in het algemeen belang. Het Caribisch gebied is niet immuun voor door AI aangestuurde desinformatie, die maatschappelijke verdeeldheid vergroot en het vertrouwen in instellingen ondermijnt.”
Een onderzoek uit 2023 van het MIC en ACM beschreef hoe desinformatie zich regionaal richtte op verkiezingen en volksgezondheidscampagnes. Wesley Gibbings, vicevoorzitter van het MIC, benadrukt: “Caribische media moeten AI-gestuurde verificatietools gebruiken en investeren in programma’s voor digitale geletterdheid. Ons voortbestaan hangt af van het behoud van het publieke vertrouwen door middel van nauwkeurigheid en transparantie.”
Gevolgen journalistiek
Het MIC en de ACM zijn ervan overtuigd dat AI de journalistiek wereldwijd verandert en dat de gevolgen ervan acuut zijn in het Caribisch gebied, waar media-ecosystemen te kampen hebben met structurele kwetsbaarheden. “Hoewel AI-tools mogelijkheden bieden voor geautomatiseerde verslaggeving, data-analyse en publieksbetrokkenheid, riskeren ze ook bestaande ongelijkheden te vergroten. Caribische nieuwsredacties staan al onder druk door dalende advertentie-inkomsten. Het is opmerkelijk dat tussen de 15 en 25 procent van deze inkomsten naar platforms zoals Meta en Google Ads gaat”, stellen de organisaties.
Er is volgens hen ook dringend behoefte aan het onderzoeken van AI-gedreven verdienmodellen, zoals gepersonaliseerde abonnementen en geautomatiseerde advertentieplaatsing. Er moet ook aandacht worden besteed aan ondersteunde training.
- AHKCO-gebouw zwaar aangetast door houtluizen..
- VOS-leerkrachten tevreden over uitbetaling overuurgelden..
- Dorpsdroom komt uit: regering levert 24 uur stroom via zonn…..
- Bewolkt met af en toe zon..
- CHS ervan overtuigd dat verkiezingen normaal voortgang vind…..
- Rouw en hoop in Afrika na overlijden paus..
- Politieke organisaties controleren specimen DNA-stembiljet..
- Rosita Carmelita Sandra Willems (64) Suriname 15-4-2025..
- RITA MARIE GOEDHOOP-GRAUWDE (75) Paramaribo 17-4-2025..
- Geruisloos en ongemerkt is voor Suriname een derde geslacht…..
- President tekent condoleanceregister in de kathedraal..
- Democratie in Suriname onder druk: het vonnis dat de rechts…..
- Verkiezingsorganisatie in eindsprint naar 25 mei..
- Dankwoord Telesur..
- Diverse dorpen Boven-Suriname krijgen 24 uurs stroom..
- Anil Koendjbiharie stelt zich wederom kandidaat voor het pa…..
- Biza-onderminister noemt ruis rond gunning stembiljetten on…..
- Goedschalk pleit voor bospauze tot grondenrechten zijn gere…..
- Eskak: ‘Geen sprake van corruptie bij drukken stembiljetten…..
- Operatie Delta Force verhoogt druk op zware criminaliteit: …..
- Broer president Santokhi overleden..