door Valerie Fris
PARAMARIBO — Het Media Instituut voor het Caribisch Gebied (MIC) en de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM) benadrukken in afzonderlijke verklaringen het belang van verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de journalistiek. In het kader van de Internationale Dag van de Persvrijheid, zaterdag 3 mei, roepen de organisaties op tot aandacht voor de impact van artificial intelligence (AI), met name gezien de specifieke uitdagingen in de regio zoals medialevensvatbaarheid, desinformatie en natuurrampen.ADVERTISEMENT
Onder het wereldwijde thema “Verslaggeving in de Brave New World – De impact van kunstmatige intelligentie op persvrijheid en de media” pleiten MIC en ACM – onder voorzitterschap van de Surinaamse journalist Harvey Panka – voor regionale samenwerking. Het doel is het potentieel van AI te benutten, terwijl tegelijkertijd de democratische uitwisseling van ideeën wordt beschermd.
“Ons voortbestaan hangt af van het behoud van het publieke vertrouwen door middel van nauwkeurigheid en transparantie”
AI en desinformatie
Kiran Maharaj, voorzitter van het MIC, merkt op: “AI zou de toegang tot informatie kunnen democratiseren, maar zonder beperkingen kan het de financiële duurzaamheid van de Caribische media ondermijnen. We moeten pleiten voor een rechtvaardig AI-bestuur dat prioriteit geeft aan journalistiek in het algemeen belang. Het Caribisch gebied is niet immuun voor door AI aangestuurde desinformatie, die maatschappelijke verdeeldheid vergroot en het vertrouwen in instellingen ondermijnt.”
Een onderzoek uit 2023 van het MIC en ACM beschreef hoe desinformatie zich regionaal richtte op verkiezingen en volksgezondheidscampagnes. Wesley Gibbings, vicevoorzitter van het MIC, benadrukt: “Caribische media moeten AI-gestuurde verificatietools gebruiken en investeren in programma’s voor digitale geletterdheid. Ons voortbestaan hangt af van het behoud van het publieke vertrouwen door middel van nauwkeurigheid en transparantie.”
Gevolgen journalistiek
Het MIC en de ACM zijn ervan overtuigd dat AI de journalistiek wereldwijd verandert en dat de gevolgen ervan acuut zijn in het Caribisch gebied, waar media-ecosystemen te kampen hebben met structurele kwetsbaarheden. “Hoewel AI-tools mogelijkheden bieden voor geautomatiseerde verslaggeving, data-analyse en publieksbetrokkenheid, riskeren ze ook bestaande ongelijkheden te vergroten. Caribische nieuwsredacties staan al onder druk door dalende advertentie-inkomsten. Het is opmerkelijk dat tussen de 15 en 25 procent van deze inkomsten naar platforms zoals Meta en Google Ads gaat”, stellen de organisaties.
Er is volgens hen ook dringend behoefte aan het onderzoeken van AI-gedreven verdienmodellen, zoals gepersonaliseerde abonnementen en geautomatiseerde advertentieplaatsing. Er moet ook aandacht worden besteed aan ondersteunde training.
- Kist van paus verzegeld, 250.000 mensen hebben afscheid gen…..
- Ravaksur+ wil spoedige onderhandelingen met regering..
- Voorzitter basketbalassociatie: Geldgebrek in sport niet al…..
- CBvS treft maatregelen tegen pensioenfonds N.V. Alcoa na ov…..
- Zware regenval Nickerie is financiële klap voor rijstsecto…..
- President: ‘Hoogste leeftijdscategorie komt eerst aan bod b…..
- Suriname en OAS ondertekenen overeenkomst voor verkiezingsw…..
- NDP ADVERTORIAL..
- BEKENDMAKING AFSLUITING Van t Hogerhuysstraat i.v.m. Repara…..
- Krachtige aardbeving treft Ecuador, gebouwen beschadigd..
- Henk Kimpoel en Mariano Bergraaf gehuldigd als doorzetters..
- 33 Surinaamse artiesten in ‘Flourish – Suriname in Moti…..
- Camerabeelden leiden tot aanhouding overvallers Suribetshop..
- Drie politieke partijen hadden aangifte voor verduistering …..
- Raghoebarsing hint op afscheid: ‘Tijd voor jonger bloed op …..
- ‘Rechtszaken brengen verkiezingen niet in gevaar’..
- KPS deelt veiligheidsinstructies met gezagdragers Tapanahon…..
- Van ’t Hogerhuysstraat tussen Slangenhoutstraat en Industri…..
- Niet vanzelfsprekend..
- Visser vermist na sprong uit boot na ruzie op zee..
- ECD heeft smokkelwaar vastgesteld in Wanica..