door Valerie Fris
PARAMARIBO — Artikel 27 uit het Kiesbesluit pleegt inbreuk op de rechten van de mens met een beperking. Zo vonniste rechter Deborah Haakmat-Sniphout dinsdag (vandaag). Milton Castelen, advocaat van stichting Wan Okasi, deelt de Ware Tijd desgevraagd mee dat de rechter het artikel heeft opgeheven, waardoor de voorziening van de stembusmedewerker niet meer kan worden uitgevoerd tijdens de verkiezingen zondag.ADVERTISEMENT
Stichting Wan Okasi en haar voorzitter Aniel Koendjbiharie hadden een rechtszaak aangespannen tegen de staat waarbij er werd aangegeven dat er geen sprake meer zou zijn van een geheime stemming als artikel 27 zou worden toegepast. Dat artikel stelt dat de mens met een beperking met een vertrouwenspersoon én een vertegenwoordiger van het stembureau zijn stem moet uitbrengen. De vertegenwoordiger zou dan het gewenste hokje op het stembiljet van de persoon met een beperking moeten inkleuren.ADVERTISEMENT
“Het ging er bij Biza vooral om dat het Kiesbesluit moest worden uitgevoerd”Aniel Koendjbiharie
In het vonnis is opgenomen dat partijen drie maanden na de verkiezingen bij elkaar moeten komen. Ze zullen samen tot een besluit moeten komen hoe de mens met een beperking bij een volgende verkiezing op een onafhankelijk manier kan gaan stemmen.
Comparitie vruchteloos
Vrijdag was er comparitie, waarbij Haakmat-Sniphout aan beide partijen had gevraagd om bij elkaar te komen en tot een schikking te komen. Zowel zaterdag als maandag zijn de eiser en gedaagde met elkaar in gesprek geweest. “We zijn uit elkaar gegaan zonder dat er een schikking was voorbereid. Wat hun standpunt is, hebben wij niet geaccepteerd”, verklaart Castelen. “Het ging er bij Biza vooral om dat het Kiesbesluit moest worden uitgevoerd. Biza stelde zich op het standpunt dat het besluit niet kan worden teruggedraaid, omdat het dan voor chaos zou kunnen zorgen”, voegt Koendjbiharie toe.
Onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken gaf ook aan dat de regeling sinds 2020 is ingevoerd, maar dat men er gewoon niet van op de hoogte was. Koendjbiharie bevestigt tegenover de krant dat hij het inderdaad niet wist, maar werpt op dat de regeling toen ook niet is uitgevoerd “anders was daar ruchtbaarheid aangegeven”.
- Wilfried James Lieuw-A-Len..
- Politieke partijen niet op één lijn over IMF-vervolgprogram…..
- Korpschef Bryan Isaacs in Georgetown gekozen als Second Vic…..
- OPTSU: geen tweede IMF maar eigen opties benutten voor econ…..
- Nederlandse Tweede Kamer praat slavernijverleden en herstel..
- Mario Robert Sno..
- Ramautarsing: Koersbeheersing wél degelijk hoofdreden valut…..
- Vrouw doet aangifte na verspreiding van naaktfoto door buur…..
- Natin neemt modern ICT-lokaal in gebruik..
- Ex-minister Achaibersing: “Vorige regering handelde te kwad…..
- AWJ en SURVAM onderkennen belang verzekering werknemers..
- PVC pleit voor levenslange gevangenisstraf met dwangarbeid …..
- Stichting Bondru onder vuur na controversieel stemadvies..
- Santokhi: ‘meer oliegelden op komst, los van RVI’..
- Plan B ingezet na afgeblazen activiteit Brunswijk: ‘Ik ben …..
- Justitie eist vier jaar celstraf tegen religieuze leider C.…..
- Werkgroep moet samenwerking tussen overheid en bedrijven in…..
- Vermoedens brandstichting bij woningbrand Noordpoolweg..
- Regen in de ochtend, onweersbuien in de middag..
- Al 200 nieuwe aanmeldingen stembureau-personeel..
- Vijftigplussers zwaar mishandeld door trio..