door Valerie Fris
PARAMARIBO — Artikel 27 uit het Kiesbesluit pleegt inbreuk op de rechten van de mens met een beperking. Zo vonniste rechter Deborah Haakmat-Sniphout dinsdag (vandaag). Milton Castelen, advocaat van stichting Wan Okasi, deelt de Ware Tijd desgevraagd mee dat de rechter het artikel heeft opgeheven, waardoor de voorziening van de stembusmedewerker niet meer kan worden uitgevoerd tijdens de verkiezingen zondag.ADVERTISEMENT
Stichting Wan Okasi en haar voorzitter Aniel Koendjbiharie hadden een rechtszaak aangespannen tegen de staat waarbij er werd aangegeven dat er geen sprake meer zou zijn van een geheime stemming als artikel 27 zou worden toegepast. Dat artikel stelt dat de mens met een beperking met een vertrouwenspersoon én een vertegenwoordiger van het stembureau zijn stem moet uitbrengen. De vertegenwoordiger zou dan het gewenste hokje op het stembiljet van de persoon met een beperking moeten inkleuren.ADVERTISEMENT
“Het ging er bij Biza vooral om dat het Kiesbesluit moest worden uitgevoerd”Aniel Koendjbiharie
In het vonnis is opgenomen dat partijen drie maanden na de verkiezingen bij elkaar moeten komen. Ze zullen samen tot een besluit moeten komen hoe de mens met een beperking bij een volgende verkiezing op een onafhankelijk manier kan gaan stemmen.
Comparitie vruchteloos
Vrijdag was er comparitie, waarbij Haakmat-Sniphout aan beide partijen had gevraagd om bij elkaar te komen en tot een schikking te komen. Zowel zaterdag als maandag zijn de eiser en gedaagde met elkaar in gesprek geweest. “We zijn uit elkaar gegaan zonder dat er een schikking was voorbereid. Wat hun standpunt is, hebben wij niet geaccepteerd”, verklaart Castelen. “Het ging er bij Biza vooral om dat het Kiesbesluit moest worden uitgevoerd. Biza stelde zich op het standpunt dat het besluit niet kan worden teruggedraaid, omdat het dan voor chaos zou kunnen zorgen”, voegt Koendjbiharie toe.
Onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken gaf ook aan dat de regeling sinds 2020 is ingevoerd, maar dat men er gewoon niet van op de hoogte was. Koendjbiharie bevestigt tegenover de krant dat hij het inderdaad niet wist, maar werpt op dat de regeling toen ook niet is uitgevoerd “anders was daar ruchtbaarheid aangegeven”.
- Meer aandacht voor Caribische Mary Seacole op Dag van de Ve…..
- Bewoners Matawai protesteren tegen illegale landingsbanen i…..
- Man eigent zich whiskey toe en berooft eigenaar..
- Santokhi geen voorstander van tweede IMF-programma..
- Schikking voorgesteld in zaak Wan Okasi tegen de Staat..
- Finabank haalt in 2024 nettowinst van SRD 249 miljoen..
- ‘ESP stelt in staat energievoorziening betrouwbaar, betaalb…..
- Line-up Curaçao North Sea Jazz Festival compleet met toevoe…..
- Ramautarsing teleurgesteld over afwezigheid economische des…..
- Meer regen vandaag..
- Vrouw verspreidt naaktfoto buurvrouw..
- Man die Salman Rushdie neerstak veroordeeld tot 25 jaar cel..
- ‘Huidig monumentenbeleid versnipperd’..
- Innovatieve financiering voor de overheidsbegroting: DNL’s …..
- Emelina Eleonora Zwennicker (94) Paramaribo 12-5-2025..
- Taxiën door de politiek: Boyke’s dubbele job: ambtena…..
- Nieuwe MZ-polikliniek op Soekoenale opgeleverd..
- Opsporing militair Giavero Orveo Dors..
- Ivan Fernald: “Suriname verdient beleid dat mensen echt uit…..
- Volleybalsters Yelyco 4 houden seizoen levend na enerverend…..
- Extra beveiling hoofdstembureau Paramaribo in NIS..