door Valerie Fris
PARMARIBO — In de rechtszaak die stichting Wan Okasi en haar voorzitter Aniel Koendjbiharie hebben aangespannen tegen de staat Suriname, heeft de rechter vrijdag expliciet voorgesteld om een schikking te beproeven. Koendjbiharie deelt aan de Ware Tijd mee open te staan daarvoor. Echter, alleen wanneer er duidelijk rekening wordt gehouden met het recht van de mens met een beperking, benadrukt hij.ADVERTISEMENT
Dinsdag komt er vonnis in deze zaak, deelt Milton Castelen, advocaat van Wan Okasi, mee aan de krant. De rechter hoopt dat de schikking tussen vrijdag en dinsdag zal plaatsvinden, in elk geval vóór er vonnis wordt gewezen. Dwight Kraag, advocaat van de staat, is ook bereid om gesprekken te voeren om tot een schikking te komen.ADVERTISEMENT
“Het is moeilijk om helemaal onafhankelijk een eigen keus te maken”Wan Okasi-voorzitter Aniel Koendjbiharie
Afhankelijkheid
De rechtszaak draait om artikel 27 van het Kiesbesluit dat stelt dat de mens met een beperking op de dag van de stemming behalve met een vertrouwenspersoon met een vertegenwoordiger van het stembureau zijn stem zal uitbrengen. De vertegenwoordiger van het stembureau zal dan het gewenste hokje inkleuren van de persoon met een beperking. “Onze rechten zijn hiermee vertrapt, nota bene door de staat die verschillende verdragen heeft geratificeerd. Zo kan je zien dat de staat de doelgroep niet kent en haar situatie ook niet”, stelde Koendjbiharie eerder.
De rechter heeft vrijdag ook gevraagd aan Kraag waarom het besluit voor wijziging van artikel 27 van het Kiesbesluit niet in afstemming met de doelgroep is geweest. Koendjbiharie vindt het jammer dat de staat hen niet heeft betrokken. Kraag noemde ook de kosten die de staat zou moeten maken, zodat de doelgroep onafhankelijk kan stemmen. Die kosten zijn vooralsnog onduidelijk.
De Wan Okasi-voorzitter wijst erop dat de mens met een beperking heel vaak kwetsbaar en chantabel is. Hij geeft als voorbeeld dat de doelgroep vaak genoeg financieel afhankelijk is van familie. “Indien zo een familielid een bepaalde voorkeur heeft op wie er moet worden gestemd, wordt ook aan de kwetsbare persoon gevraagd om te stemmen op die partij. Het is dus moeilijk om helemaal onafhankelijk een eigen keus te maken. De persoon met een beperking gaat niet naar huis met de beëdigde persoon, maar met het familielid”, schetst Koendjbiharie een veel voorkomende situatie.
- Debat of druktest..
- Nieuw praktijkcentrum Brokopondo officieel opgeleverd..
- Goerdat ontkent beschuldigingen..
- Politie grijpt in bij seksueel misbruik minderjarige in Apo…..
- Suriname, een marionettentheater..
- Brand op vissersboot bij SDSM-steiger..
- Jongeman zwaar mishandeld met houwer voor winkel; verdachte…..
- 21-jarige bromfietser te Brownsweg overlijdt na eenzijdig o…..
- Jongen (20) met houwer zwaar mishandeld te Brownsweg..
- Campus perikelen..
- Trump: Qatar Airways plaatst recordorder bij Boeing..
- Officiële spelling Sranan, Sarnami, Okanisi en Saamaka over…..
- Goerdat over beschuldigingen: Politieke karaktermoord zonde…..
- Beëdiging van 214 politie-recruten in aanloop naar verkiezi…..
- Santokhi stelt werkgroep in: We kijken niet naar verkiezing…..
- Grafruiming tussen wet en praktijk (2): ‘Schoonmaken van gr…..
- Post-masteropleiding Wetgeving van de AdeKUS geaccrediteerd..
- Brand Henck Arronstraat: Vier panden in de as, oproep tot o…..
- GBB organiseert workshop voor bescherming jaguars in Surina…..
- Sapoen: ‘Alles voor Suriname, niet voor verdeeldheid&…..
- Werkgroep Ephraimszegen geïnstalleerd om buurtproblemen aan…..