door Valerie Fris
PARMARIBO — In de rechtszaak die stichting Wan Okasi en haar voorzitter Aniel Koendjbiharie hebben aangespannen tegen de staat Suriname, heeft de rechter vrijdag expliciet voorgesteld om een schikking te beproeven. Koendjbiharie deelt aan de Ware Tijd mee open te staan daarvoor. Echter, alleen wanneer er duidelijk rekening wordt gehouden met het recht van de mens met een beperking, benadrukt hij.ADVERTISEMENT
Dinsdag komt er vonnis in deze zaak, deelt Milton Castelen, advocaat van Wan Okasi, mee aan de krant. De rechter hoopt dat de schikking tussen vrijdag en dinsdag zal plaatsvinden, in elk geval vóór er vonnis wordt gewezen. Dwight Kraag, advocaat van de staat, is ook bereid om gesprekken te voeren om tot een schikking te komen.ADVERTISEMENT
“Het is moeilijk om helemaal onafhankelijk een eigen keus te maken”Wan Okasi-voorzitter Aniel Koendjbiharie
Afhankelijkheid
De rechtszaak draait om artikel 27 van het Kiesbesluit dat stelt dat de mens met een beperking op de dag van de stemming behalve met een vertrouwenspersoon met een vertegenwoordiger van het stembureau zijn stem zal uitbrengen. De vertegenwoordiger van het stembureau zal dan het gewenste hokje inkleuren van de persoon met een beperking. “Onze rechten zijn hiermee vertrapt, nota bene door de staat die verschillende verdragen heeft geratificeerd. Zo kan je zien dat de staat de doelgroep niet kent en haar situatie ook niet”, stelde Koendjbiharie eerder.
De rechter heeft vrijdag ook gevraagd aan Kraag waarom het besluit voor wijziging van artikel 27 van het Kiesbesluit niet in afstemming met de doelgroep is geweest. Koendjbiharie vindt het jammer dat de staat hen niet heeft betrokken. Kraag noemde ook de kosten die de staat zou moeten maken, zodat de doelgroep onafhankelijk kan stemmen. Die kosten zijn vooralsnog onduidelijk.
De Wan Okasi-voorzitter wijst erop dat de mens met een beperking heel vaak kwetsbaar en chantabel is. Hij geeft als voorbeeld dat de doelgroep vaak genoeg financieel afhankelijk is van familie. “Indien zo een familielid een bepaalde voorkeur heeft op wie er moet worden gestemd, wordt ook aan de kwetsbare persoon gevraagd om te stemmen op die partij. Het is dus moeilijk om helemaal onafhankelijk een eigen keus te maken. De persoon met een beperking gaat niet naar huis met de beëdigde persoon, maar met het familielid”, schetst Koendjbiharie een veel voorkomende situatie.
- Wang: “Het volk verdient duidelijkheid over de vooruitgang …..
- Brunswijk accepts Akiemboto’s challenge: “Just say where an…..
- Onweersbuien in de middag..
- Vaklassers gecertificeerd dankzij SAO en Staatsolie Foundat…..
- Poetin komt niet naar gesprek met Zelensky in Istanbul, ook…..
- HELEN THERESIA SY A FOEK – TDLOHREG, door ons allemaa…..
- Rita Norine Harry (71) Den Haag 8-5-2025..
- OM eist vier jaar cel tegen religieus leider voor verkracht…..
- Huis-aan-huis bezorging oproepingskaarten afgerond..
- 144 jubilarissen geëerd voor trouwe dienst Kabinet Presiden…..
- Bee blikt terug op vijf jaar voorzitterschap: “107 wetten, …..
- Column: Samen verder..
- Somohardjo: Ramsaran blijft thuis..
- Man neergeschoten na woordenwisseling over gestolen goud..
- Officier van Justitie eist vier jaar celstraf tegen religie…..
- Directeur Hakrinbank: Financiering Royalties Voor Iedereen …..
- Adhin: “Zogenaamde interne strijd is maaksel van social med…..
- Dikan: ‘Geef de districten meer zeggenschap en een eigen bu…..
- Senioren ontvangen RVI-certificaten: eerste uitbetaling via…..
- VP is no show bij ‘Meet and Chill with Bigi Bravo’..
- Paus Leo: ‘Alles in het werk’ stellen voor were…..