De Werknemersfederatie Universiteit (WFU) heeft zich neergelegd bij de uitspraak van de kortgedingrechter en hervat per direct haar werkzaamheden. De magistraat oordeelde dat de maandenlange werkonderbreking van de bond onmiddellijk moest worden opgeschort. Hoewel de WFU gehoor geeft aan het vonnis, plaatst voorzitter Hugo Blanker stevige kanttekeningen bij het proces.
ADVERTENTIE
Volgens de vakbondsman is het onrechtvaardig dat de universiteit een rechtszaak aanhangig maakte. terwijl de bond zich nog in bemiddelingsgesprekken bevond. “We hebben de rechtszaak verloren, maar we hadden geen keus. Er is geen rekening gehouden met het feit dat wij geen volledige betaling ontvangen. Terwijl wij aan tafel zaten met de Bemiddelingsraad, koos de universiteit ervoor om via de rechter druk uit te oefenen. Dat voelt als een dolk in de rug,” vindt Blanker.
De uitspraak van de rechter is bovendien gekoppeld aan een dwangsom, wat voor de bond reden was om niet in hoger beroep te gaan. “Als we niet uitvoerden, moesten we een dwangsom betalen. De universiteit heeft ons eerst naar de Bemiddelingsraad gestuurd en dat zagen wij als een stap vooruit, maar ondertussen liep er een rechtszaak. Dit soort dubbelspel is onacceptabel,” stelt hij.
De kern van het geschil draait om loonsverhogingen die al in februari uitbetaald hadden moeten worden. Daarnaast claimt de WFU dat achterstallige betalingen met terugwerkende kracht vanaf oktober alsnog uitbetaald moeten worden. Volgens Blanker heeft de universiteit nu aangegeven dat deze betaling gespreid zal plaatsvinden, iets wat volgens hem nooit is afgesproken. “Dingen worden ons gewoon door de strot geduwd,” zegt hij fel.
Ook hekelt de bond het gebrek aan dialoog met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC). “Wij worden genegeerd. Ze praten met anderen, maar niet met ons. Het lijkt erop dat wij als werknemers altijd de klappen krijgen.”
Aan de zijde van het universiteitsbestuur reageerde voorzitter Shanti Venetiaan nuchter op de situatie. “De rechter heeft beslist. Op dit moment zijn er geen middelen. De universiteit beschikt simpelweg niet over de middelen om aan de eisen van de WFU te voldoen,” verklaarde Venetiaan tegenover Suriname suriname.
De onvrede onder de werknemers blijft groot, temeer omdat hun financiële eisen nog altijd niet zijn ingewilligd. Toch zijn de werkzaamheden hervat, onder druk van het vonnis. “We willen gewoon ons recht. Dit is geen manier van omgaan met mensen,” besluit Blanker.
- Democratie vraagt om oplettendheid..
- Een avond vol verhalen, muziek en trots: ’50 – Het Geheim v…..
- AdeKUS investeert in studentenwelzijn en academische groei..
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime s…..
- Ministerie lanceert ‘My Health’-app: digitale toegang tot m…..
- NDP wil investeren in cultuur, kunst, jeugd en sport..
- Sranan Lobi Dey roept op tot eenheid en liefde: “Alles voor…..
- Behandeling MEA-aanvragen niet langer kosteloos..
- Zorgonderwijs Suriname krijgt impuls door samenwerking met …..
- Ook vandaag wat onweersbuien..
- SAO en Self Reliance starten leertraject voor AutoBody Repa…..
- Brunswijk in Wanhatti: ‘Ik ben een echte leider, zoals geen…..
- Pentagon start met ontslag transgender militairen na beslis…..
- Leonie Henriëtte Alphonsina Dompig-Dulder (93) Paramaribo 8…..
- William Dawson (75) Paramaribo 8-5-2025..
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude ti…..
- BEP stapt af van etnische politiek..
- Volksgezondheid waarschuwt voor neppe ozempic (semaglutide)..
- ECD: Winkeleigenaren moeten weegschalen ijken..
- Ravaksur Plus dreigt met acties na vastgelopen loononderhan…..
- NDP: Van beloftes naar beleningen – De financiële erf…..