De Werknemersfederatie Universiteit (WFU) heeft zich neergelegd bij de uitspraak van de kortgedingrechter en hervat per direct haar werkzaamheden. De magistraat oordeelde dat de maandenlange werkonderbreking van de bond onmiddellijk moest worden opgeschort. Hoewel de WFU gehoor geeft aan het vonnis, plaatst voorzitter Hugo Blanker stevige kanttekeningen bij het proces.
ADVERTENTIE
Volgens de vakbondsman is het onrechtvaardig dat de universiteit een rechtszaak aanhangig maakte. terwijl de bond zich nog in bemiddelingsgesprekken bevond. “We hebben de rechtszaak verloren, maar we hadden geen keus. Er is geen rekening gehouden met het feit dat wij geen volledige betaling ontvangen. Terwijl wij aan tafel zaten met de Bemiddelingsraad, koos de universiteit ervoor om via de rechter druk uit te oefenen. Dat voelt als een dolk in de rug,” vindt Blanker.
De uitspraak van de rechter is bovendien gekoppeld aan een dwangsom, wat voor de bond reden was om niet in hoger beroep te gaan. “Als we niet uitvoerden, moesten we een dwangsom betalen. De universiteit heeft ons eerst naar de Bemiddelingsraad gestuurd en dat zagen wij als een stap vooruit, maar ondertussen liep er een rechtszaak. Dit soort dubbelspel is onacceptabel,” stelt hij.
De kern van het geschil draait om loonsverhogingen die al in februari uitbetaald hadden moeten worden. Daarnaast claimt de WFU dat achterstallige betalingen met terugwerkende kracht vanaf oktober alsnog uitbetaald moeten worden. Volgens Blanker heeft de universiteit nu aangegeven dat deze betaling gespreid zal plaatsvinden, iets wat volgens hem nooit is afgesproken. “Dingen worden ons gewoon door de strot geduwd,” zegt hij fel.
Ook hekelt de bond het gebrek aan dialoog met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC). “Wij worden genegeerd. Ze praten met anderen, maar niet met ons. Het lijkt erop dat wij als werknemers altijd de klappen krijgen.”
Aan de zijde van het universiteitsbestuur reageerde voorzitter Shanti Venetiaan nuchter op de situatie. “De rechter heeft beslist. Op dit moment zijn er geen middelen. De universiteit beschikt simpelweg niet over de middelen om aan de eisen van de WFU te voldoen,” verklaarde Venetiaan tegenover Suriname suriname.
De onvrede onder de werknemers blijft groot, temeer omdat hun financiële eisen nog altijd niet zijn ingewilligd. Toch zijn de werkzaamheden hervat, onder druk van het vonnis. “We willen gewoon ons recht. Dit is geen manier van omgaan met mensen,” besluit Blanker.
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen..
- Afgerond Makandra-project moet exportpositie Suriname verst…..
- Verkiezingsdebat Suriname 2025: politieke partijen klaar vo…..
- Wat moet er veranderen?..
- ‘Aan de kracht achter onze samenleving’..
- Mathoera overweegt stap naar hoogste ambt: “Suriname heeft …..
- OLIE ALS ONZE REDDING..
- Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar..
- Regen en onweer op Moederdag..
- Oplevering volledig gerenoveerde RGD-polikliniek in Tijgerk…..
- Mr Suriname Faizel Pinas keert als prof terug..
- Achter de gesloten deuren van het conclaaf: hoe topfavoriet…..
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilij…..
- Afscheid van ‘Oom Jules’: een man van visie, mo…..
- Olie Guyana raakt veel sneller op dan gedacht..
- Shanti Venetiaan stopt als AdekUS-voorzitter..
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken..
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Francisc…..
- Informeel samenzijn veiligheidsdiensten en president Santok…..
- Veiligheidsdiensten delen zorgen en suggesties met presiden…..
- Volksgezondheid waarschuwt voor vervalste Semaglutide: “Koo…..