Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft verklaard dat er voldoende bewijs is om de huidige regering van president Donald Trump te kunnen vervolgen vanwege deportaties naar El Salvador. Volgens rechter James Boasberg hebben de verantwoordelijke overheidsinstanties ruimschoots de gelegenheid gehad om hun handelen te verduidelijken of aan te passen, maar dat is onvoldoende gebeurd.
De federale overheid zou een gerechtelijk bevel om deportatievluchten te stoppen en om te keren hebben genegeerd. Boasberg stelt dat de regering zich daarmee schuldig kan maken aan minachting van de rechtbank en waarschuwt dat hij de zaak zal doorzetten als de situatie niet wordt rechtgezet.
Volgens de rechter kan herstel plaatsvinden door de gedeporteerden alsnog terug te halen naar de VS, zodat zij de kans krijgen hun uitzetting aan te vechten zoals de wet dat voorschrijft.
Gevangenen uitgezet naar beruchte gevangenisIn maart werden meer dan 250 Venezolanen en Salvadoranen uitgezet naar een zwaarbeveiligde gevangenis in El Salvador, bekend om haar harde aanpak van terreurverdachten. De Amerikaanse autoriteiten stellen dat het ging om zware criminelen en bendeleden.
Mensenrechtenorganisaties en advocaten trekken deze kwalificaties in twijfel en wijzen erop dat in veel gevallen nauwelijks bewijs werd geleverd. In sommige situaties zouden tatoeages of uitspraken op sociale media al voldoende zijn geweest om tot uitzetting over te gaan.
Toepassing van historische oorlogswet
De regering-Trump beroept zich bij deze uitzettingen op de Alien Enemies Act, een oorlogswet uit 1789 die slechts enkele keren in de Amerikaanse geschiedenis is toegepast. Het Witte Huis noemt de toename van illegale migratie een “vijandelijke invasie”. Hoewel een federale rechter het gebruik van deze wet inmiddels verbood, was op dat moment het vliegtuig met gedeporteerden al vertrokken richting Midden-Amerika.
Een schrijnend voorbeeld is dat van de 29-jarige Kilmar Armando Abrego Garcia, die in 2011 naar de VS vluchtte voor bendegeweld in El Salvador. In 2019 kreeg hij van een rechter te horen dat hij niet mocht worden uitgezet, maar door een administratieve fout bij de immigratiedienst werd hij toch gedeporteerd.
Hoewel het Hooggerechtshof inmiddels heeft bepaald dat Abrego Garcia moet worden teruggehaald, stelt de regering-Trump dat dit niet meer mogelijk is omdat hij zich al in een ander land bevindt.
- First Voters..
- Xi roept op tot handhaving van VN en multilaterale systemen..
- Mogelijk totale lamlegging bij PCS..
- Parmessar vreest problemen met salarisuitbetaling eind juli..
- BIBIS informeert afdelingen over het overlijden van ambassa…..
- Oppositie wil spoeddebat..
- Geen sociale zekerheid meer voor kwetsbare groepen..
- Biden haalt uit naar Trump: “Er is al zoveel kapotgemaakt…..
- NDP las pasi, zij misbruiken zelfs overledenen in hun drang…..
- Ambassadeur Ryan Nannan is niet meer..
- Ambassadeur Ryan Nannan overleden..
- Breaking: Volledige lamlegging bij PCS, geen opname van pat…..
- NDP wil aftreden Santokhi, Sewdien en Nurmohamed..
- Robby Morroy belicht knelpunten vertaling en gebruik Sranan…..
- Valutaveiling lijkt eerder een paniekreactie..
- Politie Corantijnpolder houdt smokkelaar aan..
- Centrale Bank beoogt stabiliteit op valutamarkt met valutav…..
- OPTSU: Friends & Family belemmeren inkomsten houtsector..
- Voortvluchtige roofverdachte gearresteerd door RBT Midden..
- ‘Hoe weet je wanneer hout illegaal is?’..
- Brute overvallen op juwelier en winkelwoning in Paramaribo:…..