Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft verklaard dat er voldoende bewijs is om de huidige regering van president Donald Trump te kunnen vervolgen vanwege deportaties naar El Salvador. Volgens rechter James Boasberg hebben de verantwoordelijke overheidsinstanties ruimschoots de gelegenheid gehad om hun handelen te verduidelijken of aan te passen, maar dat is onvoldoende gebeurd.
De federale overheid zou een gerechtelijk bevel om deportatievluchten te stoppen en om te keren hebben genegeerd. Boasberg stelt dat de regering zich daarmee schuldig kan maken aan minachting van de rechtbank en waarschuwt dat hij de zaak zal doorzetten als de situatie niet wordt rechtgezet.
Volgens de rechter kan herstel plaatsvinden door de gedeporteerden alsnog terug te halen naar de VS, zodat zij de kans krijgen hun uitzetting aan te vechten zoals de wet dat voorschrijft.
Gevangenen uitgezet naar beruchte gevangenisIn maart werden meer dan 250 Venezolanen en Salvadoranen uitgezet naar een zwaarbeveiligde gevangenis in El Salvador, bekend om haar harde aanpak van terreurverdachten. De Amerikaanse autoriteiten stellen dat het ging om zware criminelen en bendeleden.
Mensenrechtenorganisaties en advocaten trekken deze kwalificaties in twijfel en wijzen erop dat in veel gevallen nauwelijks bewijs werd geleverd. In sommige situaties zouden tatoeages of uitspraken op sociale media al voldoende zijn geweest om tot uitzetting over te gaan.
Toepassing van historische oorlogswet
De regering-Trump beroept zich bij deze uitzettingen op de Alien Enemies Act, een oorlogswet uit 1789 die slechts enkele keren in de Amerikaanse geschiedenis is toegepast. Het Witte Huis noemt de toename van illegale migratie een “vijandelijke invasie”. Hoewel een federale rechter het gebruik van deze wet inmiddels verbood, was op dat moment het vliegtuig met gedeporteerden al vertrokken richting Midden-Amerika.
Een schrijnend voorbeeld is dat van de 29-jarige Kilmar Armando Abrego Garcia, die in 2011 naar de VS vluchtte voor bendegeweld in El Salvador. In 2019 kreeg hij van een rechter te horen dat hij niet mocht worden uitgezet, maar door een administratieve fout bij de immigratiedienst werd hij toch gedeporteerd.
Hoewel het Hooggerechtshof inmiddels heeft bepaald dat Abrego Garcia moet worden teruggehaald, stelt de regering-Trump dat dit niet meer mogelijk is omdat hij zich al in een ander land bevindt.
- Water moet sneller wegtrekken in Morgenstond na installatie…..
- Column: Roeien met de riemen …..
- Belfort bij zijn uitvaart geroemd om zijn recht-door-zee ho…..
- Mathoera blijft bij haar standpunt over kritiek op de reger…..
- Politieke druk neemt toe: Oproep tot aftreden en vervolging…..
- Cubaanse leerkrachten al zes maanden zonder salaris..
- Abiamofo: ‘Bekijk liever wat er vóór ons beleid in Apoera i…..
- VZS verrassend mannen tweede klasse volleybalkampioen..
- Steekpartij na ruzie over aanrijding: 78-jarige aangehouden..
- Startsein voor installatie van drie nieuwe pompgemalen in M…..
- ‘Mi Tori’ in woord en beeld..
- Suriname schittert op Expo 2025 Osaka met ‘Source of Life’-…..
- Van Leverancier naar Multiplier..
- Winkeldief betrapt en mishandeld door winkelpersoneel..
- SBB informeert scholieren over bosmonitoring in Suriname..
- TotalEnergies verwacht hogere productie in eerste kwartaal..
- Suriname overweegt IMF-vervolgprogramma..
- Vrouw verkracht en mishandeld door partner..
- U21-volleybalsters Yelyco sluiten seizoen perfect af..
- RGD hard op weg naar landelijke implementatie HEARTS-initia…..
- Peru: Vrouw van Humala arriveert in Brazilië voor asiel..