Vandaag, 1 juli 2025, richt president Chan Santokhi zich in een officiële verklaring tot het Surinaamse volk ter gelegenheid van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. “We herdenken niet alleen de vrijheid die 162 jaar geleden werd bevochten, maar eren ook de onverzettelijke geest van onze voorouders die jarenlang streden voor menselijke waardigheid,” zegt de president.
Reflectie en verbindingVolgens de president is Keti Koti niet enkel een moment van viering, maar ook van diepe bezinning. “Bij elke Ketikoti-viering wordt stilgestaan bij de vraag of de ketenen van het verleden daadwerkelijk zijn verbroken,” stelt hij. Santokhi riep het volk op om zich juist in deze tijd van wereldwijde instabiliteit, economische uitdagingen en maatschappelijke spanningen te richten op eenheid en veerkracht. “Meer dan ooit is het nodig dat wij als natie kiezen voor wat ons bindt en niet voor wat ons verdeelt.”
Inspiratie uit het verledenPresident Santokhi verwees in zijn boodschap nadrukkelijk naar historische vrijheidsstrijders als Anton de Kom. “Hij bleef zich, ondanks de koloniale onderdrukking, inzetten voor vrijheid en rechtvaardigheid. Zijn idealen zijn ook vandaag nog actueel,” aldus de president. De geest van strijd en standvastigheid moet volgens hem dienen als inspiratiebron voor de nieuwe generatie Surinamers.
Kansen voor de toekomstDe president erkende de sociaaleconomische uitdagingen waarmee Suriname momenteel kampt, waaronder beperkte capaciteit en kapitaal, milieuproblemen en veranderende bevolkingssamenstelling. Toch ziet hij ook perspectief. “Onze natuurlijke hulpbronnen bieden hoopvolle kansen, mits wij die op een eerlijke manier inzetten, ten bate van elke Surinamer,” stelde Santokhi.
Emancipatie als fundament“Wan Swit Manspasi Dey,” zo besloot de president zijn toespraak. Hij riep de samenleving op om de herdenking van 162 jaar emancipatie aan te grijpen om sterker uit het verleden te komen. “Laat de kracht en veerkracht van de tot slaaf gemaakten ons blijven leiden.”
- Coalitievorming een stoelendans om aan de macht te blijven..
- OM onderzoekt lek missives president: wie heeft gelekt?..
- Titelgevecht lonkt voor Bigi Boy na debuutsucces..
- Strafzaak tegen Kromosoeto en medeverdachten hervat..
- Koerschaos en coalitie-onzekerheid: een explosieve mix..
- Boetes en herstelverplichting bij politieactie tegen bromfi…..
- Presidentswoordvoerder doorbreekt stilte maar blijft vaag o…..
- Haalt de Staat Suriname het jaar 2050?..
- NDP-presidentskandidaat Simons bezoekt AZP en bespreekt uit…..
- Guyanese minister: “Gesprekken over Corantijnbrug in vergev…..
- OKB beslist op 20 juni over bindend verklaren verkiezingsui…..
- OKB beslist op 20 juni over geldigheid verkiezingsuitslag..
- Vastgoedsector Suriname geblacklist door CFATF..
- Verkiezingsuitslag nog niet bindend: OKB beslist vrijdag..
- CBvS: ‘Onzekerheid op valutamarkt zet koers onder druk’..
- JIT-brigadier aangehouden voor betrokkenheid bij ripdeal..
- ILO roept op tot actie ter bescherming huishoudelijke werke…..
- Prijs puntbrood stijgt naar SRD 6 door kostenstijging bakke…..
- Nieuwe parlementaire zittingsperiode start op 30 juni..
- SAB introduceert officieel handsanitizer middels donatie aa…..
- Man neergeschoten na woordenwisseling; verdachte aangehoude…..