Politieke organisaties wiens verkiezingsprogramma’s door het BINI Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur met elkaar zijn vergeleken, verschillen in aanpak van de ontwikkeling van offshore olie en gas. Het betreft de partijen A20, ABOP, BEP, DA’91, NDP, NPS, OPTSU, PL en VHP. De programma’s werden vergeleken op een achttal punten.
ADVERTENTIE
A20 benoemt de problematiek van Dutch Disease, en geeft aan dat een technisch kabinet een plan moet formuleren over de besteding van de inkomsten. Tegelijkertijd, heeft de partij naast een Spaar- en Stabilisatiefonds, ook andere fondsen reeds voorgesteld, waarvan een deel bestemd moet worden voor sociale voorzieningen. De aanvullende fondsen staan echter haaks op de doelen van een Spaar- en Stabilisatiefonds.
DA’91 heeft een duidelijke visie over deze sector. Er wordt gesproken over wetgeving voor Local Content, publiek-private samenwerking, en de herziening van de wet Spaar- en Stabilisatiefonds, waarbij onder andere slechts een deel naar de reguliere begroting mag.
Er zijn concrete sectoren geïdentificeerd daarin geïnvesteerd moet worden met de olie- en gasopbrengsten (waaronder gezondheidszorg, veiligheid, en groene energie). Daarnaast worden er nog minimaal 9 andere fondsen opgericht.
ABOP heeft geen duidelijk plan of bestemming aangegeven voor de olie-inkomsten, maar benoemt wel diverse sectoren waarin er geïnvesteerd moet worden. De partij stelt een onafhankelijk spaarfonds voor in plaats van een Spaar- en Stabilisatiefonds, maar het doel van dat fonds is vaag. De NPS besteedt weinig aandacht aan de sector. Er is geen plan voor besteding of beheer van inkomsten, en geen vermelding van het Spaar- en Stabilisatiefonds.
De BEP geeft aan dat het Planbureau zal worden belast met het maken van een plan voor de besteding van de inkomsten. Olie-inkomsten worden niet gezien als dé oplossing voor alle problemen, en de partij heeft in het programma aan te zullen investeren in kleine en middelgrote ondernemingen in diverse andere sectoren. Opvallend genoeg is er geen vermelding van het Spaar- en Stabilisatiefonds.
De NDP heeft geen expliciet plan voor beheer of besteding van de olie- en gasinkomsten, maar stelt economische diversifiëring als doel. Het Spaar- en Stabilisatiefonds wordt wel genoemd, hoewel de investeringen die worden genoemd en de manier waarop de investeringen zullen worden gedaan, impliciet haaks lijkt te staan op het doel van het fonds.
De OPTSU presenteert een probleemanalyse voor de sector, maar poneert oplossingen die niet daarop aansluiten, zoals Local Content Wetgeving. Er is geen duidelijke keus voor investeringen in andere sectoren, of hoe de inkomsten beheerd zullen worden. Het thema is niet zichtbaar in het verkiezingsprogramma van de PL.
Bij de VHP is het thema weinig zichtbaar in het verkiezingsprogramma. Er is geen expliciet plan voor beheer en besteding van de inkomsten, hoewel het programma wel aangeeft dat investering en gedaan moeten worden in landbouw, toerisme en een Klimaatfonds. De verkiezingsprogramma’s werden vergeleken op een achttal punten.
- Medewerkers Medische Zending staken om uitblijven achtersta…..
- Rose Marie Grunberg – Pelser..
- Meer dan 2000 stembureauleden worden vandaag beëdigd..
- Personeel Medische Zending staakt om achterstallige betalin…..
- Tussentijds rapport ‘Suriname 2050’ aangeboden aan de presi…..
- Persbriefing i.v.m de veiligheidsmaatregelen naar, tijdens …..
- Man aangehouden voor oplichting en verduistering van gouden…..
- Rose M. Grunberg – Pelser..
- Jennifer Sastrodihardjo – Nain..
- Drinkwater voor Cabendadorp: ‘Suriname haalt doelen vóór 20…..
- Ramdin treedt aan bij OAS, Mathoera neemt BIBIS tijdelijk w…..
- PL strijdvaardig richting verkiezingen: “Onze lijsttrekker …..
- Brazilië hoopt binnen 28 dagen officieel vrij te zijn van v…..
- Nepnieuws doet de ronde dat oud-president Venetiaan is over…..
- Gewapende beroving in dorp Ganzee..
- Samenwerking tussen het ministerie van Ruimtelijke Ordening…..
- Veiligheid van hoogwaardigheidsbekleders versterkt na succe…..
- Documentaire over slavernij-erfgoed verbindt Ghana, Surinam…..
- NDP aan kop in opiniepeiling, meerderheid wil nieuwe presid…..
- Surinaams staatsleiderschap onder druk door machtsdronkenhe…..
- ADEK lanceert ontwikkelingsprojecten hoger onderwijs..