Politieke organisaties wiens verkiezingsprogramma’s door het BINI Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur met elkaar zijn vergeleken, verschillen in aanpak van de ontwikkeling van offshore olie en gas. Het betreft de partijen A20, ABOP, BEP, DA’91, NDP, NPS, OPTSU, PL en VHP. De programma’s werden vergeleken op een achttal punten.
ADVERTENTIE
A20 benoemt de problematiek van Dutch Disease, en geeft aan dat een technisch kabinet een plan moet formuleren over de besteding van de inkomsten. Tegelijkertijd, heeft de partij naast een Spaar- en Stabilisatiefonds, ook andere fondsen reeds voorgesteld, waarvan een deel bestemd moet worden voor sociale voorzieningen. De aanvullende fondsen staan echter haaks op de doelen van een Spaar- en Stabilisatiefonds.
DA’91 heeft een duidelijke visie over deze sector. Er wordt gesproken over wetgeving voor Local Content, publiek-private samenwerking, en de herziening van de wet Spaar- en Stabilisatiefonds, waarbij onder andere slechts een deel naar de reguliere begroting mag.
Er zijn concrete sectoren geïdentificeerd daarin geïnvesteerd moet worden met de olie- en gasopbrengsten (waaronder gezondheidszorg, veiligheid, en groene energie). Daarnaast worden er nog minimaal 9 andere fondsen opgericht.
ABOP heeft geen duidelijk plan of bestemming aangegeven voor de olie-inkomsten, maar benoemt wel diverse sectoren waarin er geïnvesteerd moet worden. De partij stelt een onafhankelijk spaarfonds voor in plaats van een Spaar- en Stabilisatiefonds, maar het doel van dat fonds is vaag. De NPS besteedt weinig aandacht aan de sector. Er is geen plan voor besteding of beheer van inkomsten, en geen vermelding van het Spaar- en Stabilisatiefonds.
De BEP geeft aan dat het Planbureau zal worden belast met het maken van een plan voor de besteding van de inkomsten. Olie-inkomsten worden niet gezien als dé oplossing voor alle problemen, en de partij heeft in het programma aan te zullen investeren in kleine en middelgrote ondernemingen in diverse andere sectoren. Opvallend genoeg is er geen vermelding van het Spaar- en Stabilisatiefonds.
De NDP heeft geen expliciet plan voor beheer of besteding van de olie- en gasinkomsten, maar stelt economische diversifiëring als doel. Het Spaar- en Stabilisatiefonds wordt wel genoemd, hoewel de investeringen die worden genoemd en de manier waarop de investeringen zullen worden gedaan, impliciet haaks lijkt te staan op het doel van het fonds.
De OPTSU presenteert een probleemanalyse voor de sector, maar poneert oplossingen die niet daarop aansluiten, zoals Local Content Wetgeving. Er is geen duidelijke keus voor investeringen in andere sectoren, of hoe de inkomsten beheerd zullen worden. Het thema is niet zichtbaar in het verkiezingsprogramma van de PL.
Bij de VHP is het thema weinig zichtbaar in het verkiezingsprogramma. Er is geen expliciet plan voor beheer en besteding van de inkomsten, hoewel het programma wel aangeeft dat investering en gedaan moeten worden in landbouw, toerisme en een Klimaatfonds. De verkiezingsprogramma’s werden vergeleken op een achttal punten.
- Amerikaanse bananengigant Chiquita ontslaat duizenden mense…..
- 160 militairen krijgen erkenning voor hun werk binnen het N…..
- Iedereen kan opkomst en stemopneming op 25 mei volgen..
- My Health-app reeds beschikbaar..
- Tienermeisje met geestelijke beperking krijgt SRD 300 na ve…..
- Kampoe 18e keer troefcallkampioen van Suriname..
- Minister Landvreugd bij opening BvB Santodorp: “Wat ooit on…..
- Politieke partijen bezorgd over ‘misstanden’..
- Restauratie van het Cultuurstudies-gebouw bij Fort Zeelandi…..
- Vlaggenparade en verkiezing..
- AdeKUS vernieuwt campusfaciliteiten en internetinfrastructu…..
- Reactie op ‘Surinaams staatsleiderschap onder druk…..
- Misiekaba belooft zero tolerance beleid zonder aanziens des…..
- ‘Yu na a nyun Gado fu Sranan’..
- Leiderschap in verkiezingstijd: meer dan een titel, een ver…..
- DA ’91: Vreedzame politieke campagne in een polariserend Su…..
- Wazige verkiezingsprogramma’s..
- Minister Mathoera: “Stichting Uitvaartverzorging Defensie e…..
- Tientallen gewonden bij pensioenprotest voor Argentijns con…..
- “Moesje miauwt waar het pijn doet”..
- “Weinig partijen bekend met programmatisch plannen en ontwe…..