De spanningen in district Para zijn opgelaaid na uitspraken van inspecteur van politie en kandidaat-parlementariër Milton Kensmil. In een krachtige open brief nemen de besturen van verschillende plantages en de Federatie van Para Plantages scherp afstand van opmerkingen die Kensmil op dinsdag 14 mei maakte tijdens een interview bij ABC.
ADVERTENTIE
Kensmil suggereerde daarin dat niet de bewoners, maar de plantagebesturen verantwoordelijk zouden zijn voor het weigeren van een bezoek van president Chan Santokhi. Die uitspraak wordt door de lokale leiders ervaren als een directe aanval op hun integriteit en legitimiteit.
Volgens hen ondermijnt Kensmil hiermee het gezag van democratisch gekozen vertegenwoordigers en brengt hij onnodige verdeeldheid in een gemeenschap die juist streeft naar eenheid.
“Verdeling zaaien in plaats van verbinden”In de brief laten de plantagebesturen er geen twijfel over bestaan: “Uw uitspraak zaait verdeeldheid, terwijl juist nu ruggengraat nodig is om ons erfgoed te beschermen.” Ze stellen dat de leefgemeenschappen in Para zich al jaren in de steek gelaten voelen door de overheid, vooral wanneer het gaat om gronduitgifte op hun voorouderlijke percelen.
Volgens de brief worden gronden die na de afschaffing van de slavernij zijn opgebouwd door voormalige tot slaafgemaakten, zonder enig overleg uitgegeven. “Onze gronden zijn geen leeg bezit. Ze zijn het levende bewijs van onze gemeenschapszin,” benadrukken de plantageleiders.
Zwijgen over gevoelige dossiersDe kritiek richt zich niet alleen op Kensmils recente uitspraken, maar ook op zijn aanhoudende stilzwijgen in andere gevoelige dossiers. Zo verwijten de besturen hem geen stelling te hebben genomen toen een ingediende petitie over het Nieuw Burgerlijk Wetboek werd genegeerd. Ook zijn vermeende stilzwijgende goedkeuring van discutabele gronduitgiftes wekt ergernis.
Oproep tot duidelijkheid en daadkrachtDe open brief eindigt met een duidelijke oproep aan Kensmil: “Wij roepen u op om publiekelijk duidelijkheid te geven over uw bereidheid om het erfgoed van Para niet alleen te eren met woorden, maar ook te beschermen met daden.”
De plantagebesturen maken hiermee duidelijk dat zij niet zullen wijken in hun strijd voor erkenning en bescherming van hun historische gronden – en verwachten dat politieke leiders met dezelfde vastberadenheid handelen.
- Politie Apoera betrapt oom op heterdaad bij vermoedelijk se…..
- CVV organiseert verkiezingsvoorlichting voor Stichting Wi O…..
- Politiek spel met levens..
- Analist Ramadhin blijft erbij: “Slechts 7 partijen krijgen …..
- President Santokhi installeert commissie voor schoolbusverv…..
- Onafhankelijk Kiesbureau verduidelijkt stemmen bij volmacht..
- “Jullie vermoorden arme kinderen in Gaza – en betalen…..
- Massale uitval stembureaupersoneel in Paramaribo: Biza zoek…..
- Massale uitval stembureaupersoneel in Paramaribo..
- DNA-kandidaat Nibte hekelt stilzwijgen OKB over ontnemen ki…..
- Waardedaling SRD ondanks economisch herstel..
- Ruim 400 afmeldingen stembureaupersoneel; spoedactie Biza..
- Zangeres Stephanie Nunes: ‘Muziek maken in Nederland voelt …..
- Kinderombudsinstituut moet rechten Surinaams kind helpen wa…..
- Inheemse Kralenkunst ‘l’Agnapolibon’ Suriname en Frans-Guya…..
- EMFC-opleiding van de Anton de Kom Universiteit van Surinam…..
- Beroepsgroepen en actoren moeten implementatie nieuw BW suc…..
- BESTUUR DAT NIET SLECHT IS..
- VHP: De feiten achter de cijfers..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting 15 MEI 2000 en …..
- ‘Ben moe om aan te horen dat er geen geld is’..