De spanningen in district Para zijn opgelaaid na uitspraken van inspecteur van politie en kandidaat-parlementariër Milton Kensmil. In een krachtige open brief nemen de besturen van verschillende plantages en de Federatie van Para Plantages scherp afstand van opmerkingen die Kensmil op dinsdag 14 mei maakte tijdens een interview bij ABC.
ADVERTENTIE
Kensmil suggereerde daarin dat niet de bewoners, maar de plantagebesturen verantwoordelijk zouden zijn voor het weigeren van een bezoek van president Chan Santokhi. Die uitspraak wordt door de lokale leiders ervaren als een directe aanval op hun integriteit en legitimiteit.
Volgens hen ondermijnt Kensmil hiermee het gezag van democratisch gekozen vertegenwoordigers en brengt hij onnodige verdeeldheid in een gemeenschap die juist streeft naar eenheid.
“Verdeling zaaien in plaats van verbinden”In de brief laten de plantagebesturen er geen twijfel over bestaan: “Uw uitspraak zaait verdeeldheid, terwijl juist nu ruggengraat nodig is om ons erfgoed te beschermen.” Ze stellen dat de leefgemeenschappen in Para zich al jaren in de steek gelaten voelen door de overheid, vooral wanneer het gaat om gronduitgifte op hun voorouderlijke percelen.
Volgens de brief worden gronden die na de afschaffing van de slavernij zijn opgebouwd door voormalige tot slaafgemaakten, zonder enig overleg uitgegeven. “Onze gronden zijn geen leeg bezit. Ze zijn het levende bewijs van onze gemeenschapszin,” benadrukken de plantageleiders.
Zwijgen over gevoelige dossiersDe kritiek richt zich niet alleen op Kensmils recente uitspraken, maar ook op zijn aanhoudende stilzwijgen in andere gevoelige dossiers. Zo verwijten de besturen hem geen stelling te hebben genomen toen een ingediende petitie over het Nieuw Burgerlijk Wetboek werd genegeerd. Ook zijn vermeende stilzwijgende goedkeuring van discutabele gronduitgiftes wekt ergernis.
Oproep tot duidelijkheid en daadkrachtDe open brief eindigt met een duidelijke oproep aan Kensmil: “Wij roepen u op om publiekelijk duidelijkheid te geven over uw bereidheid om het erfgoed van Para niet alleen te eren met woorden, maar ook te beschermen met daden.”
De plantagebesturen maken hiermee duidelijk dat zij niet zullen wijken in hun strijd voor erkenning en bescherming van hun historische gronden – en verwachten dat politieke leiders met dezelfde vastberadenheid handelen.
- VES-debat 2025: Partijen eensgezind, maar verschillend over…..
- Massale afmeldingen stembureauleden zorgen voor druk op ver…..
- Staatsolie tekent overeenkomst voor deelname GranMorgu-proj…..
- Natin krijgt nieuw en modern ICT-lokaal..
- EZ-medewerkers ronden BAVP-opleiding met succes af..
- NDP: Massale afzegging stembureaumedewerkers brengt verkiez…..
- Samenwerking SAO en Staatsolie werpt vruchten af: lassers g…..
- OKB vindt uitvallen groot aantal stembureau personeel zorgw…..
- Postmasteropleiding Wetgeving (PMW) officieel geaccrediteer…..
- Waarom Michael Ashwin Adhin de beste presidentskandidaat is..
- Spellingsvoorstellen voor vier nationale talen voorbereid e…..
- Santokhi geeft vanavond 1000 kavels aan geregistreerden FAI…..
- Eerste tuinbouwkas van LVV-project gestart op O.S. Middenpa…..
- Ondanks eerdere stopzetting wijst president Santokhi nu 100…..
- Bezorger beroofd tijdens brommerpech..
- NPS kandidaten plaatsen campagnemateriaal; ‘dan denk ik dat…..
- Massale afmeldingen stembureaupersoneel in Paramaribo..
- Geen quorum bij vergadering Staatsraad over ‘valreepbesluit…..
- Datingappmoordenaar in Californië krijgt 73 jaar cel en sti…..
- Xi Jinping belooft intensievere samenwerking met Latijns-Am…..
- Man zwaargewond bij steekpartij, dader op de vlucht..