Het gebruik van kwik in de ambachtelijke en kleinschalige goudmijnbouwsector moet worden verminderd door de introductie van veilige en kwikvrije goudmijnbouw technologie. Hiermee zal worden voldaan aan de verplichtingen van het Minamata-verdrag. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft officieel het PlanetGold Suriname project vrijdag in Marriot Hotel gelanceerd.
Het project, gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF), staat onder toezicht van het United Nations Development Programme (UNDP). Tijdens het evenement is de inhoud van het vier componenten tellend project gepresenteerd, inclusief het mijnbouwbeleid en wetgeving. Er is middels presentaties eveneens aandacht besteed aan milieuvriendelijk en verantwoord mijnen, alsook stakeholderbetrokkenheid.
Minister David Abiamofo van NH voorziet een grote impact van het project. “We zijn vastbesloten, een holistische en intersectorale strategie te volgen bij dit project, gericht op de formalisatie en verbeterde toegang tot financiële middelen en de ontwikkeling van traceerbare goud-ketens”. Deze geïntegreerde aanpak van milieubeheer en economische empowerment is volgens Abiamofo essentieel voor het succes van het project en draagt bij aan het welzijn van de gemeenschappen, meldt NH.
Deputy Resident Representative van de UNDP voor Suriname, Berdi Berdiyev, geeft het voorrecht aan, om het ambitieuze project te leiden. Volgens Berdiyev biedt het project UNDP de gelegenheid om de samenwerking op het gebied van duurzame goudmijnbouw te versterken. De UNDP-topman noemt in zijn toespraak het samenwerkingsverband met partners van het project ‘Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small-Scale Gold Mining’. Berdiyev onderstreept ook het cruciaal belang van bewustwording, capaciteitsversterking en kennisdeling met andere landen voor duurzame resultaten.
De landen die zijn aangesloten bij PlanetGold zijn: Burkina Faso, Colombia, Ecuador, Guyana, Indonesië, Kenia, Mongolië, Peru, de Filipijnen, Bolivia, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Honduras, Madagaskar, Nigeria, Suriname, Oeganda, Ivoorkust, Guinee, Mali, Nicaragua, Sierra Leone en Zambia. Het PlanetGold Suriname-project loopt tot 2027.
- NDP-parlementariër Melvin Bouva uit DNA-vergaderzaal gezet..
- Wet Spaar- en Stabillisatiefonds wordt gewijzigd: ‘Ook zorg…..
- Ministerie Juspol doet onderzoek naar mishandeling in celle…..
- Huisvuil zal voorlopig blijven liggen..
- Rodri’s Ballon d’Or ‘wat het Spaanse voet…..
- Training voor ECD-medewerkers over wijzigingen in het prijs…..
- Vaarwel Bronto! Of toch niet?..
- Eerste vrouwelijke stand-up comedian in Suriname: Chelle Li…..
- Openbaar Ministerie en DEA slaan handen ineen tegen drugscr…..
- Meer dan 7500 rijbewijzen al langer dan een jaar niet opgeh…..
- DEA en procureur-generaal tekenen overeenkomst..
- Geloof in eigen kunnen..
- Nog steeds sprake van toename criminaliteit in het binnenla…..
- DEA en OM versterken samenwerking met ondertekening MOU..
- OM en DEA gaan intensiever samenwerken in strijd tegen drug…..
- Minister EZ uit bezorgdheid over verhoging douanekoers..
- Besluit over nieuwe IMF-lening op bord komende regering..
- Twee scholieren LTS 4 ernstig verwond..
- Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt om geen ‘fashion …..
- WUR en Naturalis: Herkomst marron-rijstvariëteiten ontrafel…..
- Viering ‘Week van het Nederlands’ op de ambassade van Surin…..