Het gebruik van kwik in de ambachtelijke en kleinschalige goudmijnbouwsector moet worden verminderd door de introductie van veilige en kwikvrije goudmijnbouw technologie. Hiermee zal worden voldaan aan de verplichtingen van het Minamata-verdrag. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft officieel het PlanetGold Suriname project vrijdag in Marriot Hotel gelanceerd.
Het project, gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF), staat onder toezicht van het United Nations Development Programme (UNDP). Tijdens het evenement is de inhoud van het vier componenten tellend project gepresenteerd, inclusief het mijnbouwbeleid en wetgeving. Er is middels presentaties eveneens aandacht besteed aan milieuvriendelijk en verantwoord mijnen, alsook stakeholderbetrokkenheid.
Minister David Abiamofo van NH voorziet een grote impact van het project. “We zijn vastbesloten, een holistische en intersectorale strategie te volgen bij dit project, gericht op de formalisatie en verbeterde toegang tot financiële middelen en de ontwikkeling van traceerbare goud-ketens”. Deze geïntegreerde aanpak van milieubeheer en economische empowerment is volgens Abiamofo essentieel voor het succes van het project en draagt bij aan het welzijn van de gemeenschappen, meldt NH.
Deputy Resident Representative van de UNDP voor Suriname, Berdi Berdiyev, geeft het voorrecht aan, om het ambitieuze project te leiden. Volgens Berdiyev biedt het project UNDP de gelegenheid om de samenwerking op het gebied van duurzame goudmijnbouw te versterken. De UNDP-topman noemt in zijn toespraak het samenwerkingsverband met partners van het project ‘Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small-Scale Gold Mining’. Berdiyev onderstreept ook het cruciaal belang van bewustwording, capaciteitsversterking en kennisdeling met andere landen voor duurzame resultaten.
De landen die zijn aangesloten bij PlanetGold zijn: Burkina Faso, Colombia, Ecuador, Guyana, Indonesië, Kenia, Mongolië, Peru, de Filipijnen, Bolivia, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Honduras, Madagaskar, Nigeria, Suriname, Oeganda, Ivoorkust, Guinee, Mali, Nicaragua, Sierra Leone en Zambia. Het PlanetGold Suriname-project loopt tot 2027.
- Arnold Herman Ristie (88) Amsterdam 27-10-2024..
- COP16: Landen lanceren natuurcoalitie..
- Meteodienst: Kans op kortdurende, zware onweersbuien..
- Ministry of Justice and Police investigates abuse in detent…..
- Padieboeren hebben weer problemen bij het inzaaien..
- COP16: Santokhi roept op tot wereldwijde samenwerking..
- IMF onder de indruk van resultaten die Suriname bereikt hee…..
- Raghoebarsing verzekert: ‘Regering sluit geen leningen op b…..
- Ori kan geen volledige zekerheid bieden voor schoolstart op…..
- ABP-BIZA: ‘Wel veel mis bij BIZA’..
- VSB bezorgd over nieuwe werkvergunningsprocedure buitenland…..
- Raghoebarsing: Opgestapeld vuil wordt vandaag opgehaald..
- Peiling Reuters/Ipsos: Harris voorsprong op Trump slinkt to…..
- Albinezen zoeken liever medische hulp in Frans-Guyana..
- President Santokhi roept op tot “Vrede met de Natuur” tijde…..
- Still an increase in crime in the interior..
- In beslag genomen boot verdwenen..
- Man gedood door stier..
- Samenleving draaide op voor jarenlange verspilling en wurgc…..
- Coalitievorming belangrijke overweging voor HVB bij pre-ele…..
- ‘Bigi Boy’ in februari tegen Rus Pavlovich..