De Boliviaanse oud-president Evo Morales is uitgesloten van deelname aan de presidentverkiezingen die volgend jaar augustus worden gehouden. Het constitutioneel hof in het Zuid-Amerikaanse land heeft opnieuw bepaald dat een president niet meer dan twee termijnen kan dienen.
Door de beslissing staat Morales buitenspel: de oud-president diende het land van 2006 tot 2019 in drie termijnen.
De situatie in het Zuid-Amerikaanse land is al maandenlang gespannen vanwege een conflict om de macht in de socialistische MAS-partij, waar zowel Morales als huidig president Luis Arce deel van uitmaakt.
VerkiezingsfraudeMorales was de eerste inheemse president van Bolivia. Hij was zeer geliefd tot hij de grondwet probeerde te omzeilen en zich opnieuw kandidaat stelde voor een vierde termijn.
In 2019 trad hij af na zijn omstreden verkiezingswinst waarin hij werd beschuldigd van fraude. Enkele tientallen mensen kwamen om het leven in de onrust die volgde. Het geweld eindigde pas toen Morales naar het buitenland vluchtte.
Bij nieuwe verkiezingen een jaar later werd Arce, zijn voormalige bondgenoot, president. Morales kon weer terugkeren. Sindsdien strijden beide politici om de macht binnen de MAS-partij.
WegblokkadesAanhangers van Morales gaan al een maand de straat op omdat zij tegen de gerechtelijke procedure zijn die tegen Morales worden gevoerd.
De oud-president wordt ervan beschuldigd dat hij in 2016 een kind heeft verwekt bij een 15-jarig meisje. In verband daarmee loopt er tegen hem een onderzoek wegens verkrachting. Zijn aanhangers stellen dat de aanklacht politiek gemotiveerd is.
Door heel het land zijn door demonstranten wegblokkades opgeworpen, waardoor de aanvoer van voedsel en brandstof naar steden wordt belemmerd. Het zou het land al meer dan 1,5 miljard euro hebben gekost.
Ook wisten aanhangers van Morales volgens de Boliviaanse regering vorige week drie militaire posten in het westen van het land in te nemen, waarbij ruim 200 mensen werden gegijzeld.
MoordaanslagEind oktober zei Morales dat hij is ontsnapt aan een moordaanslag. Hij zette een video op Facebook, waarin te zien zou zijn dat hij in zijn auto werd achtervolgd door zwaarbewapende mannen. De auto zat vol kogelgaten. Volgens Morales waren de aanvallers leden van een elite-eenheid, gestuurd door de regering
- Politie Waldeck treft menselijke resten aan in schommel..
- Financiën maakt zich op voor koersbeheersingsmaatregelen..
- Chinese en Surinaamse ambassadeurs bieden geloofsbrieven aa…..
- Brunswijk heeft geen problemen met de vele buitenlandse rei…..
- Noors bedrijf sluit overeenkomst met Staatsolie voor datave…..
- Ramdin: ‘Suriname is een van de meest beboste landen ter aa…..
- Overheid crèches hebben personeelstekort van 107 mensen; vi…..
- OKB-delegatie bestudeert Amerikaanse verkiezingsproces en v…..
- Harris erkent nederlaag: “We moeten de uitkomst acceptere…..
- Republikeinen heroveren controle over Amerikaanse Senaat..
- ABOP eist ministerie van Binnenlandse Zaken op..
- Waldemar Kowsoleea..
- SIAF..
- Charleen Vallery Karijosentono-Toekiman al een week vermist..
- Nog steeds tekort aan medicijnen..
- Delegatie OKB in de VS voor observatie stemmingsproces..
- Biden feliciteert Trump en nodigt hem uit voor ontmoeting i…..
- Prijsbeheersing en consumentenbescherming tijdens de feestd…..
- Aanbestedingswet 2023 met 28 stemmen goedgekeurd..
- Auto loopt schroeischade op bij autobrand; vermoedelijk bra…..
- Suriname participeert in Frans-Guyanees cybersecurity congr…..