De Boliviaanse oud-president Evo Morales is uitgesloten van deelname aan de presidentverkiezingen die volgend jaar augustus worden gehouden. Het constitutioneel hof in het Zuid-Amerikaanse land heeft opnieuw bepaald dat een president niet meer dan twee termijnen kan dienen.
Door de beslissing staat Morales buitenspel: de oud-president diende het land van 2006 tot 2019 in drie termijnen.
De situatie in het Zuid-Amerikaanse land is al maandenlang gespannen vanwege een conflict om de macht in de socialistische MAS-partij, waar zowel Morales als huidig president Luis Arce deel van uitmaakt.
VerkiezingsfraudeMorales was de eerste inheemse president van Bolivia. Hij was zeer geliefd tot hij de grondwet probeerde te omzeilen en zich opnieuw kandidaat stelde voor een vierde termijn.
In 2019 trad hij af na zijn omstreden verkiezingswinst waarin hij werd beschuldigd van fraude. Enkele tientallen mensen kwamen om het leven in de onrust die volgde. Het geweld eindigde pas toen Morales naar het buitenland vluchtte.
Bij nieuwe verkiezingen een jaar later werd Arce, zijn voormalige bondgenoot, president. Morales kon weer terugkeren. Sindsdien strijden beide politici om de macht binnen de MAS-partij.
WegblokkadesAanhangers van Morales gaan al een maand de straat op omdat zij tegen de gerechtelijke procedure zijn die tegen Morales worden gevoerd.
De oud-president wordt ervan beschuldigd dat hij in 2016 een kind heeft verwekt bij een 15-jarig meisje. In verband daarmee loopt er tegen hem een onderzoek wegens verkrachting. Zijn aanhangers stellen dat de aanklacht politiek gemotiveerd is.
Door heel het land zijn door demonstranten wegblokkades opgeworpen, waardoor de aanvoer van voedsel en brandstof naar steden wordt belemmerd. Het zou het land al meer dan 1,5 miljard euro hebben gekost.
Ook wisten aanhangers van Morales volgens de Boliviaanse regering vorige week drie militaire posten in het westen van het land in te nemen, waarbij ruim 200 mensen werden gegijzeld.
MoordaanslagEind oktober zei Morales dat hij is ontsnapt aan een moordaanslag. Hij zette een video op Facebook, waarin te zien zou zijn dat hij in zijn auto werd achtervolgd door zwaarbewapende mannen. De auto zat vol kogelgaten. Volgens Morales waren de aanvallers leden van een elite-eenheid, gestuurd door de regering
- Koersstijging door uitblijven 35% retentieregeling export..
- Afleg Vereniging Tammenga staat stil bij 30 jaar dienstbaar…..
- Commissie overlegt over seminar voor draagvlak Wet Industri…..
- Actievoeders Kabalebo ontvangen binnenkort sociale steun..
- Hulde voor de MAS bij maritieme open dagen..
- SVB schrijft U-17 Natio niet in voor Concacaf kampioenschap…..
- 60 bereidverklaringen uitgereikt voor bouwrijpe kavels Reeb…..
- Digitaal platform voor bedrijfsvergunningen gelanceerd..
- Staat Suriname benadeeld bij goudexporten via samenwerking …..
- Zeven kinderen worden geholpen tijdens vijfde kindermissie …..
- BEP wint terrein bij kiezers met diverse campagnes in Texas…..
- Menzo maakt eindselectie Natio vs Canada bekend..
- Mijn droom wordt werkelijkheid..
- Telesur stopt US$ 25.000 in kinderchemotherapie AZP..
- Woningbrand Gran Riostraat: bejaarde vrouw gered..
- Raghoebarsing: ‘Publiek debat over government take onnodig…..
- Voorlopig 29 containers met vuurwerk geimporteerd..
- Brunswijk voelt zich niet aangesproken door uitspraken over…..
- Wetenschapper is onbeschermd..
- Amoksi: Politie werkt aan veiligheidsbeleid na schietpartij…..
- Verlies Harris: gebrekkige kandidaat of gedoemde campagne?..