PARAMARIBO — Ruben Peiter en Dennis Esajas, respectievelijk oud-commisaris en ex-inspecteur van het Korps Politie Suriname, zijn in hoger beroep gegaan tegen hun eerdere veroordeling in verband met de vondst van 478 kilogram cocaïne aan de Smaragdstraat te Paramaribo-Noord op 1 september 2021. Hetzelfde geldt voor Gene K. en Rodrigues Marciano ‘Mao’ Landveld.
Peiter heeft hoger beroep aangetekend, omdat hij het niet eens is met het vonnis in eerste aanleg. Hij werd op 14 februari 2024 door kantonrechter Maureen Dayala veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, wegens het opzettelijk vervoeren van de drugs. Volgens Peiter heeft hij zich niet schuldig gemaakt aan de feiten in de tenlastelegging en zijn er documenten uit het dossier gehouden.
Esajas, die beveiligingsman was van vicepresident Ronnie Brunswijk, ging in hoger beroep, omdat hij zich niet schuldig zou hebben gemaakt aan de genoemde strafbare feiten. Ook zijn ontlastende verklaringen niet meegenomen bij de beoordeling van de zaak. Esajas werd op 14 februari 2024, net als Peiter, gevonnist tot zeven jaar celstraf, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, wegens het opzettelijk vervoeren van de drugs.
Landveld, tegen wie verstek was verleend, werd voor het medeplegen van het vervoeren van drugs een celstraf van acht jaar opgelegd. Gene K., van wie werd gezegd dat hij vermoedelijk het bestelbusje had gehuurd, werd voor alle ten laste gelegde feiten vrijgesproken. De vijfde verdachte in deze zaak, G.S., was wegens medeplichtigheid aan het opzettelijk vervoeren van drugs veroordeeld tot tien maanden, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.
Getuigenverhoor
Het Hof van Justitie startte op 9 juli de behandeling van het hoger beroep. De zaak stond voor voordracht. De advocaat van Landveld bracht naar voren dat zijn cliënt in een eerder stadium verzet had aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter. Het Openbaar Ministerie (OM) bleek daarvan niet op de hoogte. De verzetbrief werd aan het OM overhandigd.
De zaken van Peiter, Esajas en Gene K. werden door de waarnemend procureur-generaal voorgedragen. Het trio wordt deelneming aan een criminele organisatie en overtreding van de wet Verdovende middelen verweten.
Het OM wil drie getuigen, ambtenaren van politie, horen in de strafzaak. Op 6 augustus om twaalf uur ’s middags vindt het getuigenverhoor plaats. Ook zal het OM reageren op de verzetbrief van Landveld. Hij is sinds deze zaak loopt voortvluchtig. Op 10 november 2021 werd er officieel opsporing van Landveld gelast.
- SEOGS 2025 markeert kantelpunt in Surinames energietoekomst..
- Projectleider Jorrit Beerens: ‘Een coach is nooit uitgeleer…..
- CBvS: Koersdruk gevolg van sentiment en onzekerheid..
- Eindtoernooi WK-voetbal..
- Euro boven SRD 45 bij cambio’s, dollar stijgt ook..
- Suriname Pageant Collectief opgericht..
- De koers van het wantrouwen..
- Operatie Delta Force: Achttien bromfietsen en één voertuig …..
- Operatie Delta Force en gemengd politieteam treden op tegen…..
- Herdenking 180 jaar Boeroes in Suriname..
- Soekidjo Sasmiardja..
- Shata werkt samen met internationale influencers om toerism…..
- De verkiezing van de president in Suriname: een tikkende ti…..
- Monument uit 1926 krijgt nieuw leven als Petrus Donders Jeu…..
- Swit Firi is na een stilte van bijna een jaar terug..
- Zeven finalisten voor tweede editie Nyun Sten Festival..
- Monteur verdacht van verduistering en wanprestatie..
- Nieuw S.B.W. als product van de Nederland-Caribisch-Surinaa…..
- ‘Verkiezingsuitslag bevestigt morele antagonistische tegens…..
- LVV Women in Agriculture Beurs gehouden in Nickerie..
- ‘Informatie moet makkelijk toegankelijk zijn voor leerlinge…..