PARAMARIBO — Ruben Peiter en Dennis Esajas, respectievelijk oud-commisaris en ex-inspecteur van het Korps Politie Suriname, zijn in hoger beroep gegaan tegen hun eerdere veroordeling in verband met de vondst van 478 kilogram cocaïne aan de Smaragdstraat te Paramaribo-Noord op 1 september 2021. Hetzelfde geldt voor Gene K. en Rodrigues Marciano ‘Mao’ Landveld.
Peiter heeft hoger beroep aangetekend, omdat hij het niet eens is met het vonnis in eerste aanleg. Hij werd op 14 februari 2024 door kantonrechter Maureen Dayala veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, wegens het opzettelijk vervoeren van de drugs. Volgens Peiter heeft hij zich niet schuldig gemaakt aan de feiten in de tenlastelegging en zijn er documenten uit het dossier gehouden.
Esajas, die beveiligingsman was van vicepresident Ronnie Brunswijk, ging in hoger beroep, omdat hij zich niet schuldig zou hebben gemaakt aan de genoemde strafbare feiten. Ook zijn ontlastende verklaringen niet meegenomen bij de beoordeling van de zaak. Esajas werd op 14 februari 2024, net als Peiter, gevonnist tot zeven jaar celstraf, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, wegens het opzettelijk vervoeren van de drugs.
Landveld, tegen wie verstek was verleend, werd voor het medeplegen van het vervoeren van drugs een celstraf van acht jaar opgelegd. Gene K., van wie werd gezegd dat hij vermoedelijk het bestelbusje had gehuurd, werd voor alle ten laste gelegde feiten vrijgesproken. De vijfde verdachte in deze zaak, G.S., was wegens medeplichtigheid aan het opzettelijk vervoeren van drugs veroordeeld tot tien maanden, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.
Getuigenverhoor
Het Hof van Justitie startte op 9 juli de behandeling van het hoger beroep. De zaak stond voor voordracht. De advocaat van Landveld bracht naar voren dat zijn cliënt in een eerder stadium verzet had aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter. Het Openbaar Ministerie (OM) bleek daarvan niet op de hoogte. De verzetbrief werd aan het OM overhandigd.
De zaken van Peiter, Esajas en Gene K. werden door de waarnemend procureur-generaal voorgedragen. Het trio wordt deelneming aan een criminele organisatie en overtreding van de wet Verdovende middelen verweten.
Het OM wil drie getuigen, ambtenaren van politie, horen in de strafzaak. Op 6 augustus om twaalf uur ’s middags vindt het getuigenverhoor plaats. Ook zal het OM reageren op de verzetbrief van Landveld. Hij is sinds deze zaak loopt voortvluchtig. Op 10 november 2021 werd er officieel opsporing van Landveld gelast.
- Jairzinho Rozenstruik wint overtuigend zijn eerste Dirty Bo…..
- OKB verklaart verkiezingsuitslag mogelijk binnen een week b…..
- DSB faciliteert handel in Staatsolie-obligaties via DCSX en…..
- Pilot’s Final Call: ‘Mayday… Losing Power…..
- Gokken..
- 597Netwerken stelt toets: Vijf vragen vóór je minister word…..
- “Wij zijn Surinamers”: Boeroe-nazaten blikken terug en voor…..
- Nationale herdenking 180 jaar vestiging Boeroes in Saramacc…..
- ROYALTY’S VOOR NIEMAND..
- Santokhi krijgt stank voor dank voor de geheime afspraken m…..
- Zoektocht naar Surinaams-Javaanse familiegeschiedenis tot l…..
- Grote reisfraudezaak Comfort Travel: tientallen slachtoffer…..
- 597Netwerken presenteert vijf toetsingsvragen voor aanstaan…..
- Diverse activiteiten rond 180 jaar vestiging Nederlandse bo…..
- Julien Ignacio geeft migranten een stem in ‘Goudjakhals…..
- Slapende man in Wanica ruw wakker geslagen en beroofd..
- Save SU Collectief pleit voor behoud ministerie van Ruimtel…..
- Reactie op: ‘Niet de regering, maar DNA…’..
- Toekomstmogelijkheden centraal op onderwijs- en beroepenbeu…..
- A20: Democratisch mandaat is opdracht tot verandering..
- Personeel TCT zegt vertrouwen in directie op..