In een recente uitzending van Nieuwsuur, bracht NOS-correspondente Nina Jurna, een opmerkelijke reportage over de snelle expansie van mennonitische landbouwgemeenschappen in Zuid-Amerika, en de verregaande ecologische en sociale gevolgen daarvan. De uitzending belichtte hoe leden van deze streng religieuze gemeenschap, oorspronkelijk afkomstig uit Friesland, op grote schaal regenwoud omzetten in landbouwgrond voor soja en rijstproductie.
Sinds hun aankomst op het continent hebben de mennonieten volgens de reportage, inmiddels 214 agrarische nederzettingen gesticht en daarmee vier miljoen hectare tropisch regenwoud ontbost, een gebied ter grootte van Nederland. De uitzending legde de nadruk op de balans tussen religieuze leefregels, economische activiteit en de milieuschade die aangericht wordt door de grootschalige landbouwprakrijken van de mennonieten.
Jurna reisde diep de Peruaanse binnenlanden in, waar ze onder meer een mennonitisch gezin bezocht en sprak met Wilder Mori, leider van de Shipibo-Conibo gemeenschap. Volgens Mori ondervinden inheemse gemeenschappen de directe negatieve gevolgen van de ontbossing. Traditionele leefgebieden en heilige planten zoals de ayahuasca verdwijnen, wat niet alleen ecologische, maar ook culturele schade met zich meebrengt. Volgens leden van de Shipibo-Conibo zijn zij inmiddels tienduizend hectare bosgebied kwijtgeraakt. De gemeenschap voert juridische procedures om hun gronden te herwinnen, maar stuit op beperkte resultaten. In de reportage werd aangehaald dat mennonieten zich weinig lijken aan te trekken van rechterlijke uitspraken. Jurna baande zich met laarzen aan en een camera, een weg door de afgelegen regio’s. De beelden en verhalen onderstrepen de complexiteit van religieuze migratie, economische expansie en milieubehoud in een regio waar de belangen van traditionele bewoners steeds vaker in de verdrukking komen.
The post Nieuwsuur onthult impact van mennonieten op regenwoud ..
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand..
- Maya de Lacoste: ‘Een moeder is alles voor een kind’..
- Familieconflict tussen tante en nichtje eindigt op politieb…..
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedrag…..
- CHAN PROBEERT OOK JONGEREN TE STRIKKEN..
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen..
- Afgerond Makandra-project moet exportpositie Suriname verst…..
- Verkiezingsdebat Suriname 2025: politieke partijen klaar vo…..
- Wat moet er veranderen?..
- ‘Aan de kracht achter onze samenleving’..
- Mathoera overweegt stap naar hoogste ambt: “Suriname heeft …..
- OLIE ALS ONZE REDDING..
- Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar..
- Regen en onweer op Moederdag..
- Oplevering volledig gerenoveerde RGD-polikliniek in Tijgerk…..
- Mr Suriname Faizel Pinas keert als prof terug..
- Achter de gesloten deuren van het conclaaf: hoe topfavoriet…..
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilij…..
- Afscheid van ‘Oom Jules’: een man van visie, mo…..
- Olie Guyana raakt veel sneller op dan gedacht..
- Shanti Venetiaan stopt als AdekUS-voorzitter..