De politicus die een peiling wegwuift, blijft altijd grappig. Peilingen zijn een cijfermatig proces. Politieke analyse is een aangelegenheid van observatie, overwegingen en inschattingen. Dit alles verandert weinig aan wat de politicus of de partij gaat doen met de informatie. Ten aanzien van de recente peiling door Viewture en LC Media vernemen wij in de wandelgangen, dat brieven geschreven zijn, gesprekken aangevraagd zijn, radio tirades gevoerd zijn en zelfs het woord ‘kolonialisme’ genoemd wordt. Bij onze eigen voorbeschouwingen een jaar geleden, waren er politici en commentatoren die allesbehalve inhoudelijk onze argumenten in beschouwing namen, maar liever het medium bespraken op een ad hominem wijze.
Dit zijn allemaal tekenen van politieke onvolwassenheid.
De politicus moet draagvlak creëren voor zijn beleidsvisie. Dat liefdevolle werk moet men doen voor zo lang als men de idee heeft bij te kunnen dragen aan het landsbelang. Een peiling zou hooguit kunnen voorspellen of het draagvlak aan het toenemen of aan het afnemen is. Maar als het zetelaantal in de peiling meevalt, moet de politicus verder met het werk de volgende ochtend. Als het zetelaantal in de peiling tegenvalt, moet de politicus verder met het werk de volgende ochtend. Als de kiezer gesproken heeft op 26 mei, is het de taak van de politicus om vijf nieuwe jaren te besteden aan het vergroten van het draagvlak. Politieke analyse en politicologie zijn wetenschappelijke processen. Er zijn graadmeters en methoden daarbij betrokken. Politieke peilingen zijn nog meer op methoden en processen gerichte exercities. Bij voorkeur zouden wij de betrokkenheid van personen die niet in onze politieke cultuur betrokken of geworteld zijn, moeten verwelkomen. Hun afstand tot het veld komen hun onafhankelijke inschatting ten goede. Welke koloniale agenda wordt bij een peiling gediend?
Hoe precies profiteert een kolonialist ervan als partij A in Suriname of partij B in Suriname op enig moment populariteit zou genieten? Denkt men dat er politieke partijen zijn die geen partnerschap met grotere landen aan willen gaan voor educatie, financiering en onze grondstoffen? De keuze tussen de twee grote partijen die goede cijfertjes laten zien in de peilingen, is niet voor de oud-kolonisator. De twee grote partijen lopen warmer voor betrekkingen met India en met China. Interessanter dan partijen en zetels, zouden cijfers zijn die ons inzage gaven die qua beleid, sturing zouden kunnen geven. Bijvoorbeeld de tevredenheid of ontevredenheid over de belangrijkste politici (‘approval ratings’) en peilingen over het consumentenvertrouwen. Op termijn zullen dergelijke onderzoeken kwalitatief meer data en minder sensatie opleveren, waardoor de kwaliteit van het beleid ook verbetert.
The post NIET VOLWASSEN GENOEG VOOR PEILINGEN ..
- Surinamers gedupeerd door Belgische spoorwegen..
- OAS gereed voor verkiezingswaarneming in Suriname..
- Meer individuele lopers bij zestigste Avondvierdaagse..
- Nieuwe straatverlichting langs Oost-Westverbinding..
- ECD stuit op illegale sigaretten, alcohol en onjuiste kassa…..
- Samap-project sluit af met opening cassavepap verwerkingsli…..
- Yelyco-captain Sporkslede: ‘Woensdag worden we als team kam…..
- ‘Paus van het volk’ Franciscus begraven na uitvaartmis in V…..
- Man sterft tijdens afspraak in pension Paramaribo..
- Illegale visserij op Surinamerivier: Kapitein en bemanning …..
- Rome en de wereld nemen afscheid van paus Franciscus..
- Nickeriestraat..
- Brand verwoest leegstaande woning aan Laterietweg, buren on…..
- Goudzoekers overvallen in goudput van Nassau..
- Hans Breeveld: problemen rond de verkiezingen is geen nieuw…..
- Surinaamse damwereld neemt afscheid van damtopper Ronald Ro…..
- Ga met elkaar in debat voor een sterker Suriname..
- Diaspora debat..
- Interieurverzorgster veroordeeld voor diefstal sieraden en …..
- Onbegrip groot bij advocaat Nibte over verdwenen kiezerslij…..
- Begrafenis paus Franciscus trekt duizenden mensen..