De politicus die een peiling wegwuift, blijft altijd grappig. Peilingen zijn een cijfermatig proces. Politieke analyse is een aangelegenheid van observatie, overwegingen en inschattingen. Dit alles verandert weinig aan wat de politicus of de partij gaat doen met de informatie. Ten aanzien van de recente peiling door Viewture en LC Media vernemen wij in de wandelgangen, dat brieven geschreven zijn, gesprekken aangevraagd zijn, radio tirades gevoerd zijn en zelfs het woord ‘kolonialisme’ genoemd wordt. Bij onze eigen voorbeschouwingen een jaar geleden, waren er politici en commentatoren die allesbehalve inhoudelijk onze argumenten in beschouwing namen, maar liever het medium bespraken op een ad hominem wijze.
Dit zijn allemaal tekenen van politieke onvolwassenheid.
De politicus moet draagvlak creëren voor zijn beleidsvisie. Dat liefdevolle werk moet men doen voor zo lang als men de idee heeft bij te kunnen dragen aan het landsbelang. Een peiling zou hooguit kunnen voorspellen of het draagvlak aan het toenemen of aan het afnemen is. Maar als het zetelaantal in de peiling meevalt, moet de politicus verder met het werk de volgende ochtend. Als het zetelaantal in de peiling tegenvalt, moet de politicus verder met het werk de volgende ochtend. Als de kiezer gesproken heeft op 26 mei, is het de taak van de politicus om vijf nieuwe jaren te besteden aan het vergroten van het draagvlak. Politieke analyse en politicologie zijn wetenschappelijke processen. Er zijn graadmeters en methoden daarbij betrokken. Politieke peilingen zijn nog meer op methoden en processen gerichte exercities. Bij voorkeur zouden wij de betrokkenheid van personen die niet in onze politieke cultuur betrokken of geworteld zijn, moeten verwelkomen. Hun afstand tot het veld komen hun onafhankelijke inschatting ten goede. Welke koloniale agenda wordt bij een peiling gediend?
Hoe precies profiteert een kolonialist ervan als partij A in Suriname of partij B in Suriname op enig moment populariteit zou genieten? Denkt men dat er politieke partijen zijn die geen partnerschap met grotere landen aan willen gaan voor educatie, financiering en onze grondstoffen? De keuze tussen de twee grote partijen die goede cijfertjes laten zien in de peilingen, is niet voor de oud-kolonisator. De twee grote partijen lopen warmer voor betrekkingen met India en met China. Interessanter dan partijen en zetels, zouden cijfers zijn die ons inzage gaven die qua beleid, sturing zouden kunnen geven. Bijvoorbeeld de tevredenheid of ontevredenheid over de belangrijkste politici (‘approval ratings’) en peilingen over het consumentenvertrouwen. Op termijn zullen dergelijke onderzoeken kwalitatief meer data en minder sensatie opleveren, waardoor de kwaliteit van het beleid ook verbetert.
The post NIET VOLWASSEN GENOEG VOOR PEILINGEN ..
- De andere kant van de AVD: afvalproblematiek vraagt om seri…..
- Santokhi: ‘E-paspoort is nationale trots’..
- Houders gestolen paspoorten mogen e-paspoort aanvragen..
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewi…..
- Minister Kuldipsingh: Suriname is nog geen voedselschuur, m…..
- Hoofd Vuilophaal: “We hebben al het vuil opgehaald”..
- Karg: ‘Overhaaste invoering nieuw Burgerlijk Wetboek brengt…..
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal..
- Minister MacAndrew: Moderne Arbo-wet essentieel voor veilig…..
- OPTSU: “Overheid en verwerkers buiten volk en rijstboeren u…..
- DNA-kandidaat Nibte bezorgd na nieuwe inbraakpoging bij ver…..
- Mijn gezondheid is geen bevel..
- Bondru zegt: Stemmen op integere leiders en steunt voor Mat…..
- Waardering..
- ‘Positie vrouwen in Surinaamse sport nog steeds niet wat he…..
- Extra bewaking bij commissariaten na pogingen tot inbraak..
- Eerste verkiezingsbeurs erg gemoedelijk verlopen..
- Kick-off jaarlijkse traditie ‘Huldiging Doorzetters’, met e…..
- Verklaring van A20, PRO en DOE..
- Wandelloop voor verbetering van leefbaarheid in woonwijk La…..
- Autobestuurder rijdt tegen trekker op en overlijdt in zieke…..