PARAMARIBO — De door brand verwoeste monumentale panden aan de Henck Arronstraat 36, 38 en 42 noemt de commissie Monumentenzorg “een ernstige tegenslag” voor het Surinaamse erfgoed. “Het herinnert ons aan de kwetsbaarheid van ons cultureel bezit en aan de noodzaak van structurele bescherming, preventie en gezamenlijke verantwoordelijkheid”, wordt duidelijk gemaakt in een persbericht.
De deskundigen van de commissie zullen spoedig een inspectie uitvoeren op locatie om vast te stellen welke gebouwen in oorspronkelijke staat kunnen worden herbouwd en welke eventueel als reconstructie in beton kunnen worden gerealiseerd. Monumentenzorg noemt het een gelijk dat de originele bouwtekeningen van de meeste panden in het archief zijn terug te vinden.ADVERTISEMENT
“Elk monumentaal pand dat verloren gaat, is een bladzijde uit het Surinaamse verhaal die voorgoed wordt weggerukt”
De resterende funderingen zullen worden ingemeten en geconserveerd. Ook de restanten van de houtconstructies kunnen waardevolle informatie opleveren die bijdraagt aan een nauwkeurige herbouw. Het stemt de commissie positief dat enkele van de afgebrande monumentale panden waren verzekerd. “Dat is een belangrijke eerste stap richting mogelijke reconstructive”, wordt verklaard.
De commissie zegt dat deze “tragische gebeurtenis” niet alleen moet worden gezien als verlies, “maar ook als een dringende oproep om te investeren in behoud, brandveiligheid en bewustwording, zodat wat resteert niet hetzelfde lot hoeft te ondergaan en toekomstige generaties nog kunnen wandelen door een binnenstad die haar geschiedenis zichtbaar en voelbaar ademt”.
Monumentale panden
De drie monumentale panden waren volgens Monumentenzorg niet slechts constructies van hout. “Zij vormden een levend onderdeel van ons collectief geheugen, verbonden met onze geschiedenis, identiteit en culturele continuïteit.”
Pand nummer 38 wordt beschreven als één van de mooiste monumenten in de stad. “Het dateerde uit de achttiende eeuw en was een indrukwekkend, rijk uitgevoerd woonhuis, gebouwd op een hoge stoep. Aan de achterzijde bevonden zich grote kelders, typerend voor woningen uit die periode.”
Volgens Monumentenzorg was pand nummer 42 “een markant monument uit de negentiende eeuw” herkenbaar aan het karakteristieke torentje dat het silhouet van de straatwand bepaalde. Pand nummer 36 was eveneens een monument, dat in 2005 nog werd gerestaureerd.
Pand nummer 40, waarin jarenlang Chyco Supermarkt was gevestigd, had geen monumentenstatus, maar vertegenwoordigde wel aanzienlijke erfgoedwaarde, aldus de commissie. “Dit gebouw werd omstreeks 1920 opgetrokken en droeg duidelijke kenmerken van de bouwstijl uit die tijd. De familie Lee exploiteerde er sinds 1955 een supermarkt en had concrete plannen om het pand te laten restaureren”, wordt aangegeven.
Monumentenzorg noemt de binnenstad van Paramaribo, opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst, “een unieke erfenis” die getuigt van eeuwen van architectuur, cultuur en veerkracht. “Elk monumentaal pand dat verloren gaat, is een bladzijde uit het Surinaamse verhaal die voorgoed wordt weggerukt. Wat gisteren nog stond als symbool van herinnering en karakter, ligt vandaag in as”, wordt meegegeven.
- Politie verhoogt veiligheidssurveillance..
- DA’91-kandidate #6 Inoca Rusland strijdt voor integer…..
- Johannes Abielie, NPS-kandidaat #48, wil onder meer betere …..
- KBS-bondsvoorzitter Panka: “Geen investering in brandweer a…..
- Melvin Bouva: “Ik mag en moet praten. Ik speel politiek j…..
- Het Suriname achter de headlines en het tv-journaal..
- President Santokhi: “Waarderen dat wij in een rechtsstaat l…..
- TWEEDE IMF-PROGRAMMA IN AANTOCHT?..
- JENNY ZOEKT STEUN BIJ BAKRA-BASI?..
- Aangekondigde totale lamlegging PCS afgewenteld..
- ABOP roept tijdens Paasperiode op tot solidariteit en natio…..
- Today’s Suriname… ga en ervaar het zelf!..
- Politie Inspecteur en bekende artiest slachtoffers van gewa…..
- Monumentenzorg: ‘Wat gisteren nog stond als symbool van her…..
- Politie waarschuwt voor illegale micaplaten..
- Irshaad Fatemahomed #5 NPS kandidatenlijst staat voor trans…..
- Digitale sensoren transformeren kassenteelt Suriname..
- ABOP: Betekenis van opoffering, hoop en wederopstanding..
- De Goede Week..
- Mathoera houdt vast aan standpunt over omstreden projecten..
- Glynis Terborg had niet verwacht dat lied zou winnen..