PARAMARIBO — De door brand verwoeste monumentale panden aan de Henck Arronstraat 36, 38 en 42 noemt de commissie Monumentenzorg “een ernstige tegenslag” voor het Surinaamse erfgoed. “Het herinnert ons aan de kwetsbaarheid van ons cultureel bezit en aan de noodzaak van structurele bescherming, preventie en gezamenlijke verantwoordelijkheid”, wordt duidelijk gemaakt in een persbericht.
De deskundigen van de commissie zullen spoedig een inspectie uitvoeren op locatie om vast te stellen welke gebouwen in oorspronkelijke staat kunnen worden herbouwd en welke eventueel als reconstructie in beton kunnen worden gerealiseerd. Monumentenzorg noemt het een gelijk dat de originele bouwtekeningen van de meeste panden in het archief zijn terug te vinden.ADVERTISEMENT
“Elk monumentaal pand dat verloren gaat, is een bladzijde uit het Surinaamse verhaal die voorgoed wordt weggerukt”
De resterende funderingen zullen worden ingemeten en geconserveerd. Ook de restanten van de houtconstructies kunnen waardevolle informatie opleveren die bijdraagt aan een nauwkeurige herbouw. Het stemt de commissie positief dat enkele van de afgebrande monumentale panden waren verzekerd. “Dat is een belangrijke eerste stap richting mogelijke reconstructive”, wordt verklaard.
De commissie zegt dat deze “tragische gebeurtenis” niet alleen moet worden gezien als verlies, “maar ook als een dringende oproep om te investeren in behoud, brandveiligheid en bewustwording, zodat wat resteert niet hetzelfde lot hoeft te ondergaan en toekomstige generaties nog kunnen wandelen door een binnenstad die haar geschiedenis zichtbaar en voelbaar ademt”.
Monumentale panden
De drie monumentale panden waren volgens Monumentenzorg niet slechts constructies van hout. “Zij vormden een levend onderdeel van ons collectief geheugen, verbonden met onze geschiedenis, identiteit en culturele continuïteit.”
Pand nummer 38 wordt beschreven als één van de mooiste monumenten in de stad. “Het dateerde uit de achttiende eeuw en was een indrukwekkend, rijk uitgevoerd woonhuis, gebouwd op een hoge stoep. Aan de achterzijde bevonden zich grote kelders, typerend voor woningen uit die periode.”
Volgens Monumentenzorg was pand nummer 42 “een markant monument uit de negentiende eeuw” herkenbaar aan het karakteristieke torentje dat het silhouet van de straatwand bepaalde. Pand nummer 36 was eveneens een monument, dat in 2005 nog werd gerestaureerd.
Pand nummer 40, waarin jarenlang Chyco Supermarkt was gevestigd, had geen monumentenstatus, maar vertegenwoordigde wel aanzienlijke erfgoedwaarde, aldus de commissie. “Dit gebouw werd omstreeks 1920 opgetrokken en droeg duidelijke kenmerken van de bouwstijl uit die tijd. De familie Lee exploiteerde er sinds 1955 een supermarkt en had concrete plannen om het pand te laten restaureren”, wordt aangegeven.
Monumentenzorg noemt de binnenstad van Paramaribo, opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst, “een unieke erfenis” die getuigt van eeuwen van architectuur, cultuur en veerkracht. “Elk monumentaal pand dat verloren gaat, is een bladzijde uit het Surinaamse verhaal die voorgoed wordt weggerukt. Wat gisteren nog stond als symbool van herinnering en karakter, ligt vandaag in as”, wordt meegegeven.
- EEN NIEUW GEBOUW, MAAR OUDE PROBLEMEN IN DE ZORG..
- Bewolkte Stille Zaterdag..
- Suriname Suriname Kiest: commentaar Cor Pigot..
- VS geeft duizenden pagina’s documenten over moord op Robert…..
- Chinese ambassadeur hekelt Amerikaans handelstarievenbeleid..
- 53 ex-militairen ontvangen veteranenpassen in Nickerie..
- BVSS introduceert Purcy Olivieira-wisseltrofee..
- Schrikbarende afname van vrouwen in de politiek afgelopen 5…..
- Brandweerbond uit stevige kritiek op regering..
- Ontevreden SBB-bestuursleden zoeken heil bij de groene tafe…..
- Brandweerbond: “President slaapt zorgeloos, maar burgers ve…..
- Spoed hoger beroep vandaag in zaak NDP..
- Politiebericht geeft geen nieuwe informatie roofoverval..
- Conrad Issa over verwoestende pand: ‘Familie is er kapot va…..
- VHP-kandidaat Kensmil: “Partij moet voldoende zetels behale…..
- Suriname gastheer 45ste regionale Lions-conventie..
- Brunswijk: Regering moet investeren in veiligheidsdiensten..
- VSB wil duidelijkheid over aanpak koersdruk: overheidsbelei…..
- Ramsukul vraagt aandacht voor wateroverlast Clevia..
- President: In Suriname zou Jezus niet gekruisigd worden..
- Aanhouding na schoten op kamp; vuurwapen en vermoedelijk ma…..