De regering verhoogt eigendunkelijk de arbeidskosten voor ondernemers, zonder de arbeidsproductiviteit te verhogen, terwijl de lonen van landsdienaren hetzelfde blijven. Dat alleen al brengt in een land waar de overheid het midden- en kleinbedrijf voorbijstreeft qua aantal arbeidsplaatsen, aan het licht dat de intenties van de regering over dit onderwerp, allesbehalve zuiver zijn.
Op korte termijn lacht de werknemer om een voordeeltje, maar op de lange termijn beseft hij dat het hem niks oplevert. Als de prijs van iets omhoog gaat, zonder dat de kwaliteit of de hoeveelheid stijgt, neemt de vraag daarvoor af. En dat is exact wat dit beleid in de hand werkt.
Een werkgever betaalt niet alleen meer loon, maar ook een hogere pensioenbijdrage en hogere loonbelastingen en verzekeringen. Anders gezegd, de werkgever is meer kwijt aan dezelfde arbeid, terwijl per SRD besteed aan arbeid, een kleiner deel bij de werknemer terecht komt en een groter deel bij de overheid zelf als ontvanger van de belastingen, maar ook als belanghebbende bij iedere partij die in Suriname met het aanbod van bijvoorbeeld zorgverzekeringen te maken heeft.
De werkgever financiert in een verkiezingsjaar het sociaal masker van politici, die zelf de factor arbeid bij de overheid verwaarlozen, door niet gelijkmatig te verhogen en zelfs werk dat al verricht is, in de vorm van achterstallige betalingen, toelagen en overuren, niet prompt uit te betalen.
Maar ook de grofweg SRD 3.000 waarmee de werknemer onderaan de private sector erop vooruit gaat, is een druppel op een gloeiend hete plaat. Een economie die bewust door de overheid verhit wordt, met de ene na de andere inflatoire maatregel.
Niet alleen is gebleken dat OMO’s niet veel verschillen van monetaire financiering, maar daarnaast heeft de BTW iedere uitgave in de keten van goederen omhoog gestuwd. Voor goederen stuwt de overheid de kosten van distributie verder omhoog.
Er is niets gedaan aan importvervangende productie van de exacte goederen waar de minimuminkomens geld aan uitgeven. Dus iedere prijsverhoging wordt dubbel gevoeld en factoren zoals verhoogde prijzen voor verscheping en verhoogde meelprijzen, door het wegvallen van Oekraïne als graanschuur, hebben behoorlijke schokken teweeggebracht. Dan is er nog de zwakke SRD, waar de regering billboards over maakt bij lage koersstijgingen, maar vervolgens in alle talen over zwijgt bij hoge stijgingen in een paar weken tijd. Een combinatie van onmacht, kortetermijnmaatregelen en regelrecht wanbeleid, vereisen subsidie. En aangezien de overheid niet financieel bij machte is die subsidie te verstrekken, dwingt zij de private sector die subsidie te verschaffen via het minimumuurloon.
The post MINIMUMUURLOON SUBSIDIEERT WANBELEID ..
- Gunning wegen in Nickerie en Apoera niet via RvM..
- Doerga herkozen als voorzitter Suriname-Guyana Chamber of C…..
- Bandenzaken gewaarschuwd over opslag banden..
- Klinisch Chemisch Laboratorium AZP tijdelijk uitgevallen..
- ‘Paniekvoetbal Volksgezondheid’ met hiv-remmers irriteert z…..
- Daniëlle Beeldsnijder waarschuwt voor jeugdcriminaliteit en…..
- OOK SURINAME GETROFFEN DOOR KRIMPFLATIE..
- Albina heeft gerenoveerd doorgangshuis en multifunctionele …..
- Zelfde weerpatroon blijft aanhouden..
- Importen uit landen die onderhevig zijn aan heffing VS kunn…..
- Amerikaans Hooggerechtshof staat uitzettingen door Trump to…..
- Anita Johanna Caupain (65) Venray 31-3-2025..
- BLTO hervat onderwijsproces; goede afspraken gemaakt..
- Jonge politici uit de VHP, NPS en DNL in fel debat met elka…..
- Hier mijn samenvatting..
- Man loopt bij gewapende overval schotwonden op aan een been…..
- Is de NDP wel of geen ‘Ghetto Partij’, en waarom schaamt de…..
- 26-jarige bromfietsdief in de kraag gevat ..
- Vuurwapengevaarlijke verdachte Dwight ‘Kwaikie’ Lantfeld ge…..
- Column: Hoofdrol voor de kiezer; geen chaos achter de scher…..
- VHP ondro oso booschap: goede werk moet afgemaakt worden; w…..