De regering verhoogt eigendunkelijk de arbeidskosten voor ondernemers, zonder de arbeidsproductiviteit te verhogen, terwijl de lonen van landsdienaren hetzelfde blijven. Dat alleen al brengt in een land waar de overheid het midden- en kleinbedrijf voorbijstreeft qua aantal arbeidsplaatsen, aan het licht dat de intenties van de regering over dit onderwerp, allesbehalve zuiver zijn.
Op korte termijn lacht de werknemer om een voordeeltje, maar op de lange termijn beseft hij dat het hem niks oplevert. Als de prijs van iets omhoog gaat, zonder dat de kwaliteit of de hoeveelheid stijgt, neemt de vraag daarvoor af. En dat is exact wat dit beleid in de hand werkt.
Een werkgever betaalt niet alleen meer loon, maar ook een hogere pensioenbijdrage en hogere loonbelastingen en verzekeringen. Anders gezegd, de werkgever is meer kwijt aan dezelfde arbeid, terwijl per SRD besteed aan arbeid, een kleiner deel bij de werknemer terecht komt en een groter deel bij de overheid zelf als ontvanger van de belastingen, maar ook als belanghebbende bij iedere partij die in Suriname met het aanbod van bijvoorbeeld zorgverzekeringen te maken heeft.
De werkgever financiert in een verkiezingsjaar het sociaal masker van politici, die zelf de factor arbeid bij de overheid verwaarlozen, door niet gelijkmatig te verhogen en zelfs werk dat al verricht is, in de vorm van achterstallige betalingen, toelagen en overuren, niet prompt uit te betalen.
Maar ook de grofweg SRD 3.000 waarmee de werknemer onderaan de private sector erop vooruit gaat, is een druppel op een gloeiend hete plaat. Een economie die bewust door de overheid verhit wordt, met de ene na de andere inflatoire maatregel.
Niet alleen is gebleken dat OMO’s niet veel verschillen van monetaire financiering, maar daarnaast heeft de BTW iedere uitgave in de keten van goederen omhoog gestuwd. Voor goederen stuwt de overheid de kosten van distributie verder omhoog.
Er is niets gedaan aan importvervangende productie van de exacte goederen waar de minimuminkomens geld aan uitgeven. Dus iedere prijsverhoging wordt dubbel gevoeld en factoren zoals verhoogde prijzen voor verscheping en verhoogde meelprijzen, door het wegvallen van Oekraïne als graanschuur, hebben behoorlijke schokken teweeggebracht. Dan is er nog de zwakke SRD, waar de regering billboards over maakt bij lage koersstijgingen, maar vervolgens in alle talen over zwijgt bij hoge stijgingen in een paar weken tijd. Een combinatie van onmacht, kortetermijnmaatregelen en regelrecht wanbeleid, vereisen subsidie. En aangezien de overheid niet financieel bij machte is die subsidie te verstrekken, dwingt zij de private sector die subsidie te verschaffen via het minimumuurloon.
The post MINIMUMUURLOON SUBSIDIEERT WANBELEID ..
- Gajadien: Jap-A-Joe moet worden bedankt..
- Econoom Silvano Tjong-A-Hing: ‘Lenen niet per se slecht’: ‘…..
- Silos over CHS-ondervoorzitter: “Ze moet worden opgedonderd…..
- Suriname pleit voor duurzame werkgelegenheid op ILO-vergade…..
- SDG Platform Suriname houdt workshop voor DNA-kandidaten; k…..
- Politiefunctionarissen RBT ronden interventietraining af..
- Jongelingen geleerd creatief bezig te zijn met mobieltje..
- Mungra: schimmige gunningen infrastructuurprojecten roepen …..
- KPS: ‘Opschalen veiligheidsmaatregelen om openbare orde, ru…..
- Quo vadis?..
- Inbeslagname luxe voertuigen Azruddin Mohamed opgeschort..
- Onze zorg: inferieure kwaliteit, hoge kosten..
- Makandra-samenwerkingsproject tussen Suriname en Nederland …..
- Skills for Tomorrow: minOWC verbindt onderwijs met toekomst…..
- Politie houdt vier verdachten aan bij drugsinvallen..
- Militair steelt durotank van politie-inspecteur..
- Politieagent getuigt tegen zeven collega’s in Pikin Saron-z…..
- Groene banen en sociale bescherming benadrukt tijdens ILO-v…..
- Getuige in strafzaak politiemannen Pikin Saron kan zich nie…..
- Studenten in het buitenland ontvangen wel studietoelagen..
- BELOFTEN EN DE KOOPKRACHT..