Medewerkers van onder andere het bestuursressort Marowijne-Zuidwest en Boven-Tapanahony hebben vrijdag deelgenomen aan een sessie over vuilverwerking. Deze bestuursressorten kampen met het verwerken van het vuil dat gedumpt wordt. Vooral het ressort Boven-Tapanahony heeft te maken met problemen rondom vuilverwerking.
Langs de Tapanahony-rivier wordt afval gedumpt, dat bij hoogwater in de rivier terechtkomt. De granman van dit gebied is bezorgd en heeft de hulp van deskundigen, met name uit Frankrijk, ingeroepen. De eerste sessie werd gehouden in het Lalla Rookh-gebouw.
De bedoeling van deze workshop was om van gedachten te wisselen met bedrijven die deskundigheid hebben op het gebied van vuilverwerking, om tot een oplossing te komen. Het traditioneel gezag van Boven-Tapanahony, met name stamleider Glunder van Aluku, trok aan de bel over de situatie van afvaldumping door ondernemers te Mata, tegenover het Franse departement Maripasoula.
In een interview met Suriname suriname gaf Glunder eerder aan dat het afval dat langs de rivier wordt gedumpt, in de rivier terechtkomt. Dit zorgt voor milieuvervuiling en een onhygiënische situatie voor de bewoners stroomafwaarts die gebruikmaken van het rivierwater.
Districtssecretaris van het bestuursressort Boven-Tapanahony, Baltus Doea, die ook aanwezig was bij de sessie, zegt aan Suriname suriname dat er tijdens de workshop een aantal punten naar voren zijn gebracht en besproken over het verwerken van afval. De huidige manier waarop het afval wordt verwerkt, gebeurt niet op een verantwoorde, milieuvriendelijke en hygiënische wijze. Ook heeft Suriname niet de middelen om het afval op een adequate manier te verwerken. Daarom is de hulp van de Fransen ingeroepen, voegt Doea eraan toe. Verder zegt hij dat het water niet met afval vervuild mag worden omdat het tijdens de droge tijd wordt gebruikt als drinkwater. Veel dorpen in Marowijne zijn niet voorzien van schoon drinkwater.
Districtscommissaris van Marowijne Zuid-West, Olivia Domini, geeft aan dat ook in Moengo vuilverwerking een probleem is. Dit is de reden waarom medewerkers van het commissariaat zijn afgevaardigd om deel te nemen aan de sessie over afvalbeheer en de haalbaarheidsstudie voor de verbetering van het systeem voor vast afvalbeheer in het oosten van het land.
In het kader van dit project zijn technische medewerkers van het commissariaat, die betrokken zijn bij het beheer van afval, afgevaardigd. “We zijn nu bezig te kijken hoe het probleem aangepakt kan worden. De regering is bezig met de Fransen. De studie die nu wordt uitgevoerd zal uitwijzen wat er zal gebeuren en hoe het probleem van afval aangepakt zal worden,” merkt burgermoeder Domini op.
- Beveiligingsmedewerker beroofd..
- MONUMENT SLACHTOFFERS SLM-RAMP TEN PROOI AAN VANDALISME..
- The Financial Times: Trumps tarieven veroorzaken paniek en …..
- Suriname gastland van 15e ACTO-meeting..
- Arbeidsinspectie constateert overtredingen wet in Nickerie..
- Startsein naschoolse activiteiten voor jeugdigen Commewijne..
- 50 deelnemers verwacht op ACTO-meeting in Paramaribo..
- Raff Chanco zet traditie voort met nieuwe songs op jaardag..
- VHP-assembleelid gehoord in onderzoek naar gekwalificeerde …..
- Gewapende woningoverval aan Leiding 18..
- Interne strijd om presidentskandidaat NDP krijgt ‘vervelend…..
- Commissie 135 jaar Jawa Suriname wil iets substantieel neer…..
- Canada, Mexico en China reageren fel op Amerikaanse importh…..
- BUNDELING HYPE BEWIJST VALSE POLITIEKE BEDOELINGEN..
- ONWENNIGE COMPETITIE..
- Bewaker beroofd bij thuiskomst..
- Vooral niets..
- PRO gaat verkiezingen in onder de naam A20..
- Drie verdachten aangehouden in drie afzonderlijke zaken..
- Negen kandidaten in Little Miss Inheemse-verkiezing 2025..
- Verkocht voertuig vermiste Charleen leidt naar haar schuilp…..