Medewerkers van onder andere het bestuursressort Marowijne-Zuidwest en Boven-Tapanahony hebben vrijdag deelgenomen aan een sessie over vuilverwerking. Deze bestuursressorten kampen met het verwerken van het vuil dat gedumpt wordt. Vooral het ressort Boven-Tapanahony heeft te maken met problemen rondom vuilverwerking.
Langs de Tapanahony-rivier wordt afval gedumpt, dat bij hoogwater in de rivier terechtkomt. De granman van dit gebied is bezorgd en heeft de hulp van deskundigen, met name uit Frankrijk, ingeroepen. De eerste sessie werd gehouden in het Lalla Rookh-gebouw.
De bedoeling van deze workshop was om van gedachten te wisselen met bedrijven die deskundigheid hebben op het gebied van vuilverwerking, om tot een oplossing te komen. Het traditioneel gezag van Boven-Tapanahony, met name stamleider Glunder van Aluku, trok aan de bel over de situatie van afvaldumping door ondernemers te Mata, tegenover het Franse departement Maripasoula.
In een interview met Suriname suriname gaf Glunder eerder aan dat het afval dat langs de rivier wordt gedumpt, in de rivier terechtkomt. Dit zorgt voor milieuvervuiling en een onhygiënische situatie voor de bewoners stroomafwaarts die gebruikmaken van het rivierwater.
Districtssecretaris van het bestuursressort Boven-Tapanahony, Baltus Doea, die ook aanwezig was bij de sessie, zegt aan Suriname suriname dat er tijdens de workshop een aantal punten naar voren zijn gebracht en besproken over het verwerken van afval. De huidige manier waarop het afval wordt verwerkt, gebeurt niet op een verantwoorde, milieuvriendelijke en hygiënische wijze. Ook heeft Suriname niet de middelen om het afval op een adequate manier te verwerken. Daarom is de hulp van de Fransen ingeroepen, voegt Doea eraan toe. Verder zegt hij dat het water niet met afval vervuild mag worden omdat het tijdens de droge tijd wordt gebruikt als drinkwater. Veel dorpen in Marowijne zijn niet voorzien van schoon drinkwater.
Districtscommissaris van Marowijne Zuid-West, Olivia Domini, geeft aan dat ook in Moengo vuilverwerking een probleem is. Dit is de reden waarom medewerkers van het commissariaat zijn afgevaardigd om deel te nemen aan de sessie over afvalbeheer en de haalbaarheidsstudie voor de verbetering van het systeem voor vast afvalbeheer in het oosten van het land.
In het kader van dit project zijn technische medewerkers van het commissariaat, die betrokken zijn bij het beheer van afval, afgevaardigd. “We zijn nu bezig te kijken hoe het probleem aangepakt kan worden. De regering is bezig met de Fransen. De studie die nu wordt uitgevoerd zal uitwijzen wat er zal gebeuren en hoe het probleem van afval aangepakt zal worden,” merkt burgermoeder Domini op.
- Verkocht voertuig vermiste Charleen leidt naar haar schuilp…..
- Canada en Mexico slaan terug in Trumps handelsoorlog..
- Teruggeroepen Coca-Cola-producten door Fernandes niet in Su…..
- CONSUMENTEN MOETEN BESCHERMD WORDEN..
- Eerste financieringsovereenkomst uit het KMO-Fonds getekend..
- A20: De gevaren van partijpolitiek in de ambtenarij..
- Onderzoek VSB: ‘Corruptie en informele praktijken hebben gr…..
- MIGRATIEBELEID TRUMP HEEFT GEVOLGEN VOOR SURINAME..
- LEIDRAAD MONUMENTALE PANDEN EN GEBEDSHUIZEN..
- Trump legt tarieven op aan Mexico, Canada en China..
- Speciale betaalpas ‘Royalty’s voor iedereen’ mogelijk al in…..
- Tweetal aan leiding in veteranen damkampioenschap..
- Vijf nieuwe poliklinieken in Commewijne en Sipaliwini..
- Trustbank Amanah tekent eerste overeenkomst uit KMO-Fonds..
- Symposium om versterkte samenwerking met Nederland vorm te …..
- Constructie billboard Magentakanaalweg staat op omvallen..
- GETALM MET ENERGIEPROBLEMATIEK..
- Bedrijven presenteren voornemens voor olie- en gassector..
- Kans op regen neemt toe..
- Maureen Fernandes stopt met Boney M. Xperience..
- BOG waarschuwt voor frisdranken met teveel chloraat die ter…..