Medewerkers van onder andere het bestuursressort Marowijne-Zuidwest en Boven-Tapanahony hebben vrijdag deelgenomen aan een sessie over vuilverwerking. Deze bestuursressorten kampen met het verwerken van het vuil dat gedumpt wordt. Vooral het ressort Boven-Tapanahony heeft te maken met problemen rondom vuilverwerking.
Langs de Tapanahony-rivier wordt afval gedumpt, dat bij hoogwater in de rivier terechtkomt. De granman van dit gebied is bezorgd en heeft de hulp van deskundigen, met name uit Frankrijk, ingeroepen. De eerste sessie werd gehouden in het Lalla Rookh-gebouw.
De bedoeling van deze workshop was om van gedachten te wisselen met bedrijven die deskundigheid hebben op het gebied van vuilverwerking, om tot een oplossing te komen. Het traditioneel gezag van Boven-Tapanahony, met name stamleider Glunder van Aluku, trok aan de bel over de situatie van afvaldumping door ondernemers te Mata, tegenover het Franse departement Maripasoula.
In een interview met Suriname suriname gaf Glunder eerder aan dat het afval dat langs de rivier wordt gedumpt, in de rivier terechtkomt. Dit zorgt voor milieuvervuiling en een onhygiënische situatie voor de bewoners stroomafwaarts die gebruikmaken van het rivierwater.
Districtssecretaris van het bestuursressort Boven-Tapanahony, Baltus Doea, die ook aanwezig was bij de sessie, zegt aan Suriname suriname dat er tijdens de workshop een aantal punten naar voren zijn gebracht en besproken over het verwerken van afval. De huidige manier waarop het afval wordt verwerkt, gebeurt niet op een verantwoorde, milieuvriendelijke en hygiënische wijze. Ook heeft Suriname niet de middelen om het afval op een adequate manier te verwerken. Daarom is de hulp van de Fransen ingeroepen, voegt Doea eraan toe. Verder zegt hij dat het water niet met afval vervuild mag worden omdat het tijdens de droge tijd wordt gebruikt als drinkwater. Veel dorpen in Marowijne zijn niet voorzien van schoon drinkwater.
Districtscommissaris van Marowijne Zuid-West, Olivia Domini, geeft aan dat ook in Moengo vuilverwerking een probleem is. Dit is de reden waarom medewerkers van het commissariaat zijn afgevaardigd om deel te nemen aan de sessie over afvalbeheer en de haalbaarheidsstudie voor de verbetering van het systeem voor vast afvalbeheer in het oosten van het land.
In het kader van dit project zijn technische medewerkers van het commissariaat, die betrokken zijn bij het beheer van afval, afgevaardigd. “We zijn nu bezig te kijken hoe het probleem aangepakt kan worden. De regering is bezig met de Fransen. De studie die nu wordt uitgevoerd zal uitwijzen wat er zal gebeuren en hoe het probleem van afval aangepakt zal worden,” merkt burgermoeder Domini op.
- Regering treft structurele maatregelen voor aanpak hardnekk…..
- Trucking Center Havenbeheer wordt veilige en georganiseerde…..
- Defensie heeft 100 militairen onderscheiden voor 10 en 15 j…..
- Frankrijk wil bijdrage leveren in toekomst van Suriname..
- Slechte weersvoorspelling kan van invloed zijn op vliegverk…..
- Inflatie vorig jaar 10,1%..
- Vids schrijft ‘zwijgende’ president Santokhi opnieuw aan ov…..
- Het verleden dichtbij..
- Wang: aanpak sluiting supermarkten door kassasysteem oneerl…..
- Persrechter Alida Johanns: ‘NPS was prematuur’..
- Acuut 30 MW stroom nodig om voorziening te blijven garander…..
- Colombia vraagt Venezuela om hulp tegen gewapende bendes..
- SAO slaat bruggen tussen talent en werkgelegenheid..
- Honderd militairen onderscheiden voor trouwe Dienst..
- Noodsituatie Weg naar Zee..
- Openbare discussie over nieuw kiesstelsel..
- 2024 telde 78 verkeersdoden en 3244 verkeersslachtoffers..
- Presidentiële werkgroep schenkt bloeddrukmeters aan Huize A…..
- Het ministerie van Arbeid viert dit jaar 55-jarig bestaan..
- FAI-arbeiders woest over kolossaal gebouw op terrein bestem…..
- Trainees SAO hebben gelijk een baan gevonden..