Medewerkers van onder andere het bestuursressort Marowijne-Zuidwest en Boven-Tapanahony hebben vrijdag deelgenomen aan een sessie over vuilverwerking. Deze bestuursressorten kampen met het verwerken van het vuil dat gedumpt wordt. Vooral het ressort Boven-Tapanahony heeft te maken met problemen rondom vuilverwerking.
Langs de Tapanahony-rivier wordt afval gedumpt, dat bij hoogwater in de rivier terechtkomt. De granman van dit gebied is bezorgd en heeft de hulp van deskundigen, met name uit Frankrijk, ingeroepen. De eerste sessie werd gehouden in het Lalla Rookh-gebouw.
De bedoeling van deze workshop was om van gedachten te wisselen met bedrijven die deskundigheid hebben op het gebied van vuilverwerking, om tot een oplossing te komen. Het traditioneel gezag van Boven-Tapanahony, met name stamleider Glunder van Aluku, trok aan de bel over de situatie van afvaldumping door ondernemers te Mata, tegenover het Franse departement Maripasoula.
In een interview met Suriname suriname gaf Glunder eerder aan dat het afval dat langs de rivier wordt gedumpt, in de rivier terechtkomt. Dit zorgt voor milieuvervuiling en een onhygiënische situatie voor de bewoners stroomafwaarts die gebruikmaken van het rivierwater.
Districtssecretaris van het bestuursressort Boven-Tapanahony, Baltus Doea, die ook aanwezig was bij de sessie, zegt aan Suriname suriname dat er tijdens de workshop een aantal punten naar voren zijn gebracht en besproken over het verwerken van afval. De huidige manier waarop het afval wordt verwerkt, gebeurt niet op een verantwoorde, milieuvriendelijke en hygiënische wijze. Ook heeft Suriname niet de middelen om het afval op een adequate manier te verwerken. Daarom is de hulp van de Fransen ingeroepen, voegt Doea eraan toe. Verder zegt hij dat het water niet met afval vervuild mag worden omdat het tijdens de droge tijd wordt gebruikt als drinkwater. Veel dorpen in Marowijne zijn niet voorzien van schoon drinkwater.
Districtscommissaris van Marowijne Zuid-West, Olivia Domini, geeft aan dat ook in Moengo vuilverwerking een probleem is. Dit is de reden waarom medewerkers van het commissariaat zijn afgevaardigd om deel te nemen aan de sessie over afvalbeheer en de haalbaarheidsstudie voor de verbetering van het systeem voor vast afvalbeheer in het oosten van het land.
In het kader van dit project zijn technische medewerkers van het commissariaat, die betrokken zijn bij het beheer van afval, afgevaardigd. “We zijn nu bezig te kijken hoe het probleem aangepakt kan worden. De regering is bezig met de Fransen. De studie die nu wordt uitgevoerd zal uitwijzen wat er zal gebeuren en hoe het probleem van afval aangepakt zal worden,” merkt burgermoeder Domini op.
- Het West-Suriname ontwikkelingsplan van Dr. Ir. Frank Essed..
- Tsang: “Willekeur als Centrale Bank alles zelf mag bepale…..
- Williams: “Surinaams volk is teleurgesteld en gedemotiveerd…..
- VIDS wil volledige informatie krijgen over kwestie Chinalco..
- ‘Winderig weer lastig voor vissers’..
- Man aangehouden voor overtreden beschermingsbevel..
- Verdachte die ondanks beschermingsbevel ex-vrouw molesteerd…..
- Defensie maakt inhaalslag; 100 militairen gedecoreerd..
- Copix Foundation presenteert Short Film Festival vol Surina…..
- Asabina: “SZF mist solidariteit”..
- Surinaamse eindselectie Tri Nations Cup bekend..
- Bermen worden weer aangepakt na contractverlenging met onde…..
- Consumentenprijzen in december 2024 gemiddeld met 0.5% gest…..
- VIDS waarschuwt opnieuw over bezwaren rond Chinalco-deal..
- Commissie Veiligheid Verkiezingen 2025 KPS brengt veldbezoe…..
- Ton Groot Haar vereeuwigt huidige generatie Sranan Boeroes …..
- Mac Andrew: ‘Werknemers verwachten betaling in strijd met h…..
- Uitspraak rechtszaak tussen NPS en OKB..
- Nieuwe Trucking Center verbetert logistiek in Suriname..
- Particulieren moeten binnenkort meer betalen voor vuil dump…..
- Patiëntenplatform dringt aan op uitvoering Plan Gezondheids…..