Er is een presidentiële werkgroep ‘Onderhoud Monumentale Panden en Gebedshuizen’ ingesteld, en onmiddellijk blijken enkele ‘lessons learned’, die zichtbare verbeterpunten zijn, ten opzichte van eerdere commissies. Ten eerste is gekozen voor een afgebakende periode voor de werkzaamheden van de groep. Ten tweede is de voorzitter zichtbaar als naam en gezicht behorend bij de werkgroep.
Hiermee is er een aanspreekpunt en een bepaalde mate van rekenschap en rentmeesterschap te verwachten. Over het onderwerp van rentmeesterschap valt het nodige te zeggen. Hoewel met name gebedshuizen en de vastgoedportefeuille van religieuze organisaties niet te lijden hebben onder een bureaucratie van de omvang van de overheid, kampen zij wel met een ander nadeel, namelijk dat de inkomsten van deze organisaties geen verplicht en daardoor geen voorspelbaar karakter hebben. Met die gedachte hebben zij bewonderenswaardige inspanningen verricht voor behoud, maar tijden veranderen en verzwaren in bepaalde opzichten. Waar religie, vaak naast levensbeschouwing, een organisatievorm was voor giften, donaties, vertrekpunt en steun, voor personen die na een leven van werk en trouw, hun rust vonden in de gedachte wat achter te laten aan een organisatie, betekent het in een samenleving waar social media en seculiere welzijnsorganisaties de religie enigszins verdringen, tegelijkertijd een terugloop in dat soort inkomsten. Daarnaast hebben de organisaties net als gewone huishoudens te maken met de gevolgen van inflatie.
Het onderhoud wordt daardoor steeds moeilijker. De gerichte opdracht aan de werkgroep heeft te maken met het operationeel krijgen van het Monumentenfonds en van het Beheersinstituut Monumentenzorg. Hoewel er agressief en restrictief door de jaren heen een schrikbewind gevoerd is als het om aanwijzing en verboden gaat, die de eigenaren van gebouwen in het stadscentrum keihard financieel geraakt hebben, worden de twee elementen waar de staat medeverantwoordelijkheid voor draagt, decennia na aanname van de wet pas onderwerp van aandacht. Het is nooit te laat om de juiste weg in te slaan. Zowel qua werkgroep ethiek als qua monumentale verantwoordelijkheid zijn dit hoopgevende ontwikkelingen. De hoop ontstaat dat naast gebedshuizen ook ondernemers zullen kunnen profiteren van de balans die het fonds en het beheersinstituut moeten brengen.
The post LEIDRAAD MONUMENTALE PANDEN EN GEBEDSHUIZEN ..
- Diapura Nefrocentrum Tamansarie neemt Reverse Osmosis appar…..
- Eerste Surinamer afgestudeerd aan de Wereld Maritieme Unive…..
- Veel bewolking met af en toe wat zon..
- Medisch materiaal en prefab-poliklinieken voor eerstelijnsz…..
- Meteodienst: Afwisselend zonnig en bewolkt..
- Nieuw jeugdraadslid Xavier Dewassie aan de slag..
- Paul Somohardjo in Nickerie: “PL zal ex-vp Adhin gratie ver…..
- Ulrich Emilliano Morman (63) Amsterdam 22-1-2025..
- RUDI ALEXANDER LIESDEK (83) te Beverwijk, Nederland, 29-1-2…..
- Voorzitter CHof stelt secretaris ter beschikking van minist…..
- VHP Gendercommissie wil meer vrouwen betrekken bij de beslu…..
- Meteodienst: Afwisseld zonnig en bewolkt..
- De Breekbare Fundering van Macht: Betrouwbaarheid en Morele…..
- Omstreden ‘Terugroepwet’ gewijzigd..
- De stroomtarieven (1): ‘De rommel die in de kostprijs was i…..
- Zunder weerspreekt achteruitgang in salaris ambtenaren..
- IBC en Diaspora Business Summit bieden unieke kansen voor S…..
- Caricom-voorzitter wil waardige uitlevering illegalen uit A…..
- Politieke partijen kunnen bij wet Assembleeleden terugroepe…..
- Narcoticabrigade houdt drugsverdachte aan; illegale sigaret…..
- Suriname en CCRIF in gesprek over rampenbeheer..