Er is een presidentiële werkgroep ‘Onderhoud Monumentale Panden en Gebedshuizen’ ingesteld, en onmiddellijk blijken enkele ‘lessons learned’, die zichtbare verbeterpunten zijn, ten opzichte van eerdere commissies. Ten eerste is gekozen voor een afgebakende periode voor de werkzaamheden van de groep. Ten tweede is de voorzitter zichtbaar als naam en gezicht behorend bij de werkgroep.
Hiermee is er een aanspreekpunt en een bepaalde mate van rekenschap en rentmeesterschap te verwachten. Over het onderwerp van rentmeesterschap valt het nodige te zeggen. Hoewel met name gebedshuizen en de vastgoedportefeuille van religieuze organisaties niet te lijden hebben onder een bureaucratie van de omvang van de overheid, kampen zij wel met een ander nadeel, namelijk dat de inkomsten van deze organisaties geen verplicht en daardoor geen voorspelbaar karakter hebben. Met die gedachte hebben zij bewonderenswaardige inspanningen verricht voor behoud, maar tijden veranderen en verzwaren in bepaalde opzichten. Waar religie, vaak naast levensbeschouwing, een organisatievorm was voor giften, donaties, vertrekpunt en steun, voor personen die na een leven van werk en trouw, hun rust vonden in de gedachte wat achter te laten aan een organisatie, betekent het in een samenleving waar social media en seculiere welzijnsorganisaties de religie enigszins verdringen, tegelijkertijd een terugloop in dat soort inkomsten. Daarnaast hebben de organisaties net als gewone huishoudens te maken met de gevolgen van inflatie.
Het onderhoud wordt daardoor steeds moeilijker. De gerichte opdracht aan de werkgroep heeft te maken met het operationeel krijgen van het Monumentenfonds en van het Beheersinstituut Monumentenzorg. Hoewel er agressief en restrictief door de jaren heen een schrikbewind gevoerd is als het om aanwijzing en verboden gaat, die de eigenaren van gebouwen in het stadscentrum keihard financieel geraakt hebben, worden de twee elementen waar de staat medeverantwoordelijkheid voor draagt, decennia na aanname van de wet pas onderwerp van aandacht. Het is nooit te laat om de juiste weg in te slaan. Zowel qua werkgroep ethiek als qua monumentale verantwoordelijkheid zijn dit hoopgevende ontwikkelingen. De hoop ontstaat dat naast gebedshuizen ook ondernemers zullen kunnen profiteren van de balans die het fonds en het beheersinstituut moeten brengen.
The post LEIDRAAD MONUMENTALE PANDEN EN GEBEDSHUIZEN ..
- DNA lanceert Suriname Conservation Caucus..
- DOE/A20 presenteren techneut Andrew Baasaron als lijstrekke…..
- Xavier Dewassie door opschuiving in Jeugdraad Suriname..
- Dharm Mungra: “Wij hebben geen containers met voedsel nodig…..
- Leerlingen met gehoorbeperking willen niet afhankelijk zijn…..
- Bushouders roeren zich; eisen betaling en nieuwe tariefsaan…..
- Voedselpakketten uit India goedgekeurd voor consumptie..
- Maduro sluit grens met Brazilië en mobiliseert 150.000 mili…..
- Kwestie Pikin Saron: Kritische reflectie op rechtspraak..
- LBO-leerlingen kunnen voor het eerst VWO/havo-toelatingsexa…..
- Terugroepwet aangenomen in DNA, NDP-fractie stemt tegen..
- Suriname treedt toe tot ICCF Group voor bescherming biodive…..
- Lbo-leerlingen mogen deelnemen aan toelatingsexamen voor ha…..
- IMF: Economie Suriname groeit in 2028 met 55 procent door o…..
- LBO-leerlingen mogen nu ook toelatingsexamen VWO/HAVO maken..
- Anand Pattan en Vinodh Santokhi doen voor zevende keer dona…..
- Ministerie van Volksgezondheid doneert medische artikelen a…..
- De martelweg naar Nickerie: een verwaarloosde hoofdslagader..
- Staatsolie Raffinaderij weer operationeel na tijdelijke sti…..
- Santokhi waarschuwt voor afhankelijkheid van olie-inkomsten…..
- Twaalfjarige verwondt medeleerling met scherp voorwerp om s…..