Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, heeft tegenover ABC Online Nieuws gezegd, dat op dit moment alle vijfentwintig overheidsdiensten en zeventien ministeries, hun begroting voor lonen en salarissen over de maand februari overschrijden. “Eén ministerie alleen al, zit op een overschrijding van 40 miljoen. Dat is niet haalbaar”, aldus Raghoebarsing. Ook zei hij, dat er nu met al die ministeries en diensten gebeld wordt, om hen erop te wijzen, dat ze binnen de begroting moeten blijven.
Volgens Raghoebarsing is een van de redenen van de overschrijding, de oncontroleerbare groei van het aantal ambtenaren. Er zijn in het verleden zonder duidelijke procedures, nieuwe werknemers op de loonlijst geplaatst. Raghoebarsing haalde als voorbeeld de Public Sector Reform aan: ‘’Daaruit bleek dat mensen zomaar op de loonlijst kwamen, zonder dat de regering daar voldoende greep op had.”
Raghoebarsing: “Om dit in de toekomst te voorkomen, is er een strikte afspraak gemaakt: niemand wordt aan de loonlijst toegevoegd zonder de handtekening van de president.” Deze afspraak geldt al ruim een jaar, en blijft strikt gehandhaafd. Als de begroting van een ministerie overschreden wordt, dan wordt die persoon niet geplaatst. Een recent voorbeeld is het Huize Ashiana, waar de aanstelling van 60 nieuwe werknemers vastliep, omdat de benodigde documenten nog niet formeel waren ingediend.
De overschrijding van de begroting is volgens de minister, gekomen op een kritisch moment, aangezien een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) momenteel voor de laatste evaluatie in Suriname is, en met name de inkomstenkant van de begroting, onder de loep neemt. Hoewel er veel belasting- en niet-belastinginkomsten binnenkomen, worden niet alle financiële doelstellingen gehaald.
Raghoebarsing benadrukte, dat er geen reden tot ongerustheid is. Hij waarschuwt echter, dat de kwestie geen etnische discussie mag worden, vooral nu de verkiezingen naderen.
Tot slot had de minister loftuitingen voor de inspanningen van de regering en het volk van Suriname. Volgens hem is het leiderschap van president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident, Ronnie Brunswijk, cruciaal geweest om toch positief te blijven bij de economische uitdagingen van de afgelopen vier en half jaar. Hij wees erop dat zelfs het IMF, zijn lof heeft uitgesproken over de aanpak van Suriname. “Wat jullie daar gedaan hebben, met het volk van Suriname, dat is respectabel. Niet veel landen kunnen dat jullie nadoen.” Suriname werd recent ook internationaal erkend met een prijs voor de schuldherschikking.
The post ‘Leiderschap president en vicepresident, cruciaal geweest voor Suriname’ ..
- Gouden beleggingsmunten en bullions vandaag op de markt..
- AWJ en SoZaVo bundelen krachten om sociale steunontvangers …..
- OM aan zet..
- President bespreekt voortgang grondzaken met GBB..
- UNODC voert evaluatie uit: Suriname wil implementatie VN-ve…..
- SAO eert gepensioneerden voor bijdrage aan de samenleving..
- Hoe ziet het politieke landschap er uit?..
- Oral historica doorbreekt mythen en stereotypen Surinaams-J…..
- Stemlocaties uitgebreid vanwege groei in aantal kiesgerecht…..
- Karta-Bink: “Senioren en mensen met een beperking leven let…..
- Weinig interesse voor spoedvergadering DNA..
- Santokhi ontvangt dorpsvertegenwoordigers en ex-leden Jungl…..
- NPS zal IMF programma op operatietafel leggen..
- Leesboeken voor scholieren Boven-Surinamegebied..
- Vorswijk tevreden over aantal afgehandelde grondaanvragen..
- SWM laat USD 2,7 miljoen voor verbetering watervoorziening …..
- Doorsnee gezin heeft al gauw SRD 20 duizend nodig om armoed…..
- Open brief: Beleid jegens Inheemse en tribale gemeenschappe…..
- Raghoebarsing reageert op uitlatingen vicepresident over As…..
- Adek-vakbond eist uiterlijk zaterdag uitbetaling achterstal…..
- FOLS niet van oordeel dat ambtenaren achteruit zijn gegaan..