Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, heeft tegenover ABC Online Nieuws gezegd, dat op dit moment alle vijfentwintig overheidsdiensten en zeventien ministeries, hun begroting voor lonen en salarissen over de maand februari overschrijden. “Eén ministerie alleen al, zit op een overschrijding van 40 miljoen. Dat is niet haalbaar”, aldus Raghoebarsing. Ook zei hij, dat er nu met al die ministeries en diensten gebeld wordt, om hen erop te wijzen, dat ze binnen de begroting moeten blijven.
Volgens Raghoebarsing is een van de redenen van de overschrijding, de oncontroleerbare groei van het aantal ambtenaren. Er zijn in het verleden zonder duidelijke procedures, nieuwe werknemers op de loonlijst geplaatst. Raghoebarsing haalde als voorbeeld de Public Sector Reform aan: ‘’Daaruit bleek dat mensen zomaar op de loonlijst kwamen, zonder dat de regering daar voldoende greep op had.”
Raghoebarsing: “Om dit in de toekomst te voorkomen, is er een strikte afspraak gemaakt: niemand wordt aan de loonlijst toegevoegd zonder de handtekening van de president.” Deze afspraak geldt al ruim een jaar, en blijft strikt gehandhaafd. Als de begroting van een ministerie overschreden wordt, dan wordt die persoon niet geplaatst. Een recent voorbeeld is het Huize Ashiana, waar de aanstelling van 60 nieuwe werknemers vastliep, omdat de benodigde documenten nog niet formeel waren ingediend.
De overschrijding van de begroting is volgens de minister, gekomen op een kritisch moment, aangezien een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) momenteel voor de laatste evaluatie in Suriname is, en met name de inkomstenkant van de begroting, onder de loep neemt. Hoewel er veel belasting- en niet-belastinginkomsten binnenkomen, worden niet alle financiële doelstellingen gehaald.
Raghoebarsing benadrukte, dat er geen reden tot ongerustheid is. Hij waarschuwt echter, dat de kwestie geen etnische discussie mag worden, vooral nu de verkiezingen naderen.
Tot slot had de minister loftuitingen voor de inspanningen van de regering en het volk van Suriname. Volgens hem is het leiderschap van president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident, Ronnie Brunswijk, cruciaal geweest om toch positief te blijven bij de economische uitdagingen van de afgelopen vier en half jaar. Hij wees erop dat zelfs het IMF, zijn lof heeft uitgesproken over de aanpak van Suriname. “Wat jullie daar gedaan hebben, met het volk van Suriname, dat is respectabel. Niet veel landen kunnen dat jullie nadoen.” Suriname werd recent ook internationaal erkend met een prijs voor de schuldherschikking.
The post ‘Leiderschap president en vicepresident, cruciaal geweest voor Suriname’ ..
- Boeren wederom geconfronteerd met waterprobleem..
- Victorie wint derde wedstrijd achter elkaar..
- Franse delegatie voert overleg over IASP-projecten..
- ABOP’ers lopen door onderwatergelopen straten: ‘dit is geen…..
- Verdachte van diefstal uit een appartement oktober vorig ja…..
- Getuige ontkent dat er meerdere klachten waren over seksuel…..
- Politie Rijsdijk pakt twee verdachten van diefstal op..
- Minister Raghoebarsing: “Het blijft passen en meten”..
- Tweedaagse cursus corporate governance in Suriname..
- Ministerie van Volksgezondheid heeft Denguevirus onder cont…..
- STVS-medewerkers klagen bij vicepresident Brunswijk over on…..
- EBS belooft snelle inhaalslag na gaslevering vertraging..
- Rijstboeren in de steek gelaten: Belofte van steun is niet …..
- Uitstel vermogensregistratie vertragingstactiek in strijd t…..
- Suriname zou kunnen leren van politiek systeem van Zwitserl…..
- Korps Politie Suriname sollicitatie oproep..
- ‘Biza-minister Landvreugd stemt in met teruggeven perceel P…..
- Surinaamse karateka’s heersen in ABC Open..
- VN-rapporteur noemt Nederlandse politici lafaards..
- Landvreugd geeft perceel terug aan de Staat..
- Tuinbouw biedt mogelijkheden kanszoekende jongeren Commewij…..