Tekst en beeld Samuel Wens
BOVEN-SURINAME — “Het is bekend dat door het gebrekkige Nederlands de aansluiting van kinderen uit het binnenland voor verdere studie in Paramaribo niet altijd feilloos geschiedt.” Dat zegt Richard Eduards, ondervoorzitter van de stichting Ootjeh Keh Heepi (OKH). De Ware Tijd sprak hem in het weekend toen hij honderden leesboeken doneerde aan de pater J. A. M. Willebrandschool te Pikin Slee in het Boven-Surinamegebied. Deze school telt 327 leerlingen en zestien leerkrachten.
OKH is in 2017 opgericht door de zes kinderen van wijlen René Eduards en Rolijntje ‘Ootjeh’ Josafat van Botopasi en stelt zich ten doel kinderen uit minderbedeelde gezinnen in het gebied te ondersteunen. “Wij komen uit zwakke ongeschoolde ouders, maar zij stonden erop dat al hun kinderen naar school moesten gaan”, zegt voorzitter Greisie Eduards tegen de Ware Tijd. “Mijn vader ging regelmatig naar de scholen van zijn kinderen om te vragen naar hun schoolprestaties.”
“De Nederlandse taal is een struikelblok voor alle kinderen uit het binnenland … wij hebben het ook ervaren”Richard Eduards
Volgens haar broer Richard zijn alle kinderen van het gezin goed terechtgekomen in de samenleving en willen ze graag de huidige generatie van het Boven-Surinamegebied ondersteunen. “De Nederlandse taal is een struikelblok voor alle kinderen uit het binnenland … wij hebben het ook ervaren”, verduidelijkt de ondervoorzitter. De door de onderwijsinspectie goedgekeurde leesboeken uit Nederland bevorderen het Nederlandse taalgebruik besluit Ricardo.
Boeken opgeborgen
Eerder heeft OKH leesboeken geschonken aan de Paulus Anakeschool (56 leerlingen en vijf leerkrachten) te Futunakaba en de basisschool van Botopasi (130 kinderen en zeven onderwijzers). Volgens schoolleider Lucenda Schmidt van de lagere school van Botopasi maken de kinderen goed gebruik van de leesboeken. “Het is ook te merken dat hun Nederlands beter wordt.” Richard Eduards heeft de beide schoolleiders van Botopasi en Pikin Slee beloofd bronnen aan te zullen boren om hun schoolbibliotheken te verruimen.
Hij en zijn zus zijn niet erover te spreken dat de kinderen van de Paulus Anakeschool de leesboeken nog niet gebruiken. Ze zijn weggezet in een magazijn. “Wij zullen al de boeken afstaan aan een andere school als blijkt dat jullie ze niet willen”, waarschuwde Richard Eduards schoolleider Dafhne Asoedanoe. Ze zegt dat de boeken zijn opgeborgen, omdat het gebouw zal worden gerenoveerd. “Wij gaan ze gauw gebruiken”, belooft ze.
dWT / Samuel Wens OKH-ondervoorzitter Richard Eduards (l) geeft een leerling op Botopasi een cadeau.-.
- Inwoners Gaza geven Trump duidelijk antwoord: wij zullen he…..
- Samenwerking voor stimulering overdracht Franse taal en gas…..
- Regering bezuinigt op budget JusPol..
- Betaling driemaandelijkse verblijfsvergunning en rechten va…..
- President geeft opdracht salarissen medewerkers Huize Ashia…..
- Suriname ontvangt prestigieuze LatinFinance-erkenning voor …..
- SVJ bezorgd over aanvallen journalisten en mediabedrijven..
- ABOP houdt op 15 februari grootse massameeting in verband 3…..
- ‘We willen iedereen in Suriname tellen’..
- SVJ bezorgd over partijpolitieke aanvallen op media en jour…..
- Militairen en politieagenten krijgen Franse taalcursus voor…..
- Werkgevers verplicht tot 16 weken zwangerschaps- en bevalli…..
- Verdachte met 2 ton SRD en drugs ingerekend..
- Marinus Bee: “We hebben heel hard gewerkt; 103 wetten…..
- Verbinding..
- SEOB: Suriname boekt vooruitgang, maar vervolgprogramma IMF…..
- Finaal concept Wet Collectieve Rechten komende week naar DN…..
- Reactie op redactioneel artikel dWT ‘Hypocrisie NDP’..
- Bromfietser overlijdt acht dagen na aanrijding met truck..
- STVS personeel heft prikactie op na gesprek met Moensi..
- Wrange vruchten populisme..