Tekst en beeld Samuel Wens
BOVEN-SURINAME — “Het is bekend dat door het gebrekkige Nederlands de aansluiting van kinderen uit het binnenland voor verdere studie in Paramaribo niet altijd feilloos geschiedt.” Dat zegt Richard Eduards, ondervoorzitter van de stichting Ootjeh Keh Heepi (OKH). De Ware Tijd sprak hem in het weekend toen hij honderden leesboeken doneerde aan de pater J. A. M. Willebrandschool te Pikin Slee in het Boven-Surinamegebied. Deze school telt 327 leerlingen en zestien leerkrachten.
OKH is in 2017 opgericht door de zes kinderen van wijlen René Eduards en Rolijntje ‘Ootjeh’ Josafat van Botopasi en stelt zich ten doel kinderen uit minderbedeelde gezinnen in het gebied te ondersteunen. “Wij komen uit zwakke ongeschoolde ouders, maar zij stonden erop dat al hun kinderen naar school moesten gaan”, zegt voorzitter Greisie Eduards tegen de Ware Tijd. “Mijn vader ging regelmatig naar de scholen van zijn kinderen om te vragen naar hun schoolprestaties.”
“De Nederlandse taal is een struikelblok voor alle kinderen uit het binnenland … wij hebben het ook ervaren”Richard Eduards
Volgens haar broer Richard zijn alle kinderen van het gezin goed terechtgekomen in de samenleving en willen ze graag de huidige generatie van het Boven-Surinamegebied ondersteunen. “De Nederlandse taal is een struikelblok voor alle kinderen uit het binnenland … wij hebben het ook ervaren”, verduidelijkt de ondervoorzitter. De door de onderwijsinspectie goedgekeurde leesboeken uit Nederland bevorderen het Nederlandse taalgebruik besluit Ricardo.
Boeken opgeborgen
Eerder heeft OKH leesboeken geschonken aan de Paulus Anakeschool (56 leerlingen en vijf leerkrachten) te Futunakaba en de basisschool van Botopasi (130 kinderen en zeven onderwijzers). Volgens schoolleider Lucenda Schmidt van de lagere school van Botopasi maken de kinderen goed gebruik van de leesboeken. “Het is ook te merken dat hun Nederlands beter wordt.” Richard Eduards heeft de beide schoolleiders van Botopasi en Pikin Slee beloofd bronnen aan te zullen boren om hun schoolbibliotheken te verruimen.
Hij en zijn zus zijn niet erover te spreken dat de kinderen van de Paulus Anakeschool de leesboeken nog niet gebruiken. Ze zijn weggezet in een magazijn. “Wij zullen al de boeken afstaan aan een andere school als blijkt dat jullie ze niet willen”, waarschuwde Richard Eduards schoolleider Dafhne Asoedanoe. Ze zegt dat de boeken zijn opgeborgen, omdat het gebouw zal worden gerenoveerd. “Wij gaan ze gauw gebruiken”, belooft ze.
dWT / Samuel Wens OKH-ondervoorzitter Richard Eduards (l) geeft een leerling op Botopasi een cadeau.-.
- Na 27 jaar wint partij van Modi in New Delhi..
- Statuut 1954 centraal bij symposium DNA en Nederlandse univ…..
- DNA eist actie op controle kiezerslijst in binnenland..
- Regen heeft Tap Yari Klaaskreek niet kunnen stoppen..
- ASHWIN, VERTEL ONS GEEN BS..
- BOUWACTIVITEITEN HOOFDBUREAU KPS VAN START?..
- Ruim SRD 200 miljoen aan bouwkrediet verstrekt..
- Ramdin roept diaspora op tot strategische samenwerking en i…..
- Saamaka Krutu naar aanleiding van excuses slavernijverleden..
- Werkgevers die in strijd met zwangerschapsverlof handelen, …..
- U19-volleybalsters SVV 1 tonen klasse tegen Condor..
- Politie verricht 614 aanhoudingen afgelopen maand..
- Drastische verhoging stroomtarieven per januari zorgt voor …..
- Cultureel aspect ook rode draad tijdens IBC-conferentie..
- LOAD SHEDDING IN VERSCHILLENDE BUURTEN?..
- Nieuw bij de verkiezingen: stemhokken van pvc en de stembus…..
- Politiekapel KPS vervolgt muzieklessen aan kinderen in kans…..
- VSB zal dialoog met Afreximbank voortzetten..
- Vertrekkende Indonesische ambassadeur blikt tevreden terug..
- 614 aanhoudingen verricht in januari 2025..
- Ashiana: Veel misverstanden en speculaties doen de ronde..